RSS
 

Консуматорството и социализма - класически случай на лицемерие

20 Ное.

Реклама на лекарство против рак. На екрана излиза човек в бяла манта и поглеждайки в камерата започва да говори "Ето, направихме лекарство против рак. Ще спасим стотици хора, обаче ... и без това планетата е претоварена. И честно казано може да спасим някой, който не искаме. Обаче така и така го открихме, и не искаме да го хвърляме на боклука, та ето ви го. Тюх.".

Горе-долу по този начин ми звучат разказите, в които се дискутира "консуматорското общество", след които се чувствам като единственият луд, който се чуди какво му е лошото да има стотици хиляди хора, които се трудят за да осигурят по-удобен живот за себе си и близките си.

Човек и добре да живее, попада на някоя социалистическо недомислие. 1 Клипът е доста популярен, затова пък пълен с глупости и недомислия, полуистини и откровени лъжи.

Например обяснява се как в Америка били останали само 4% от горите. Как хората там са се примирили с това, питате вие. Ами не са, просто това, което твърдят не се е случило!!! В момента в САЩ има повече гори, отколкото когато Колумб е отишъл! Дори в България горите се УВЕЛИЧАВАТ, което го пишеше в оригиналната кампания на WWF през 2009-та година, обаче е изтрито дори в старите им страници. Ето ви статия за Европа, която казва пак същото - горите се увеличават! Явно не е добре за рекламата на бизнеса да решават проблем, който не съществува.

Изобщо се потвърждават думите на Чърчил:

Комунистът е като крокодил - когато си отвори устата не можеш да познаеш дали се опитва да се усмихне или се готви да те изяде.

-- Уинстън Чърчил

По някое време стигаме до екстернализирането на разходите, което не го разбират и все пак се опитват да го изкарат като ужасно нещо! Имало десетки или стотици хора, които не получават "каквото заслужават(tm)", и за това ние имаме възможността да получим продукти на невероятно ниска цена. И без съмнение това би трябвало да ни натъжава, обаче сме прекалено заети да се кефим на факта, че получаваме евтини продукти.

Тирадата с компютъра ми напомни на една книга с коментар как би реагирал човек от средновековието ако пред очите му попадне мобилен телефон, без поддържащата система от кули и жици за пренасяне на данни ... как най-добрите техници по онова време могат да регистрират странният материал, от който е направен, металите и смолите в платките, но чиповете, бидейки силициеви блокчета, ще са просто парче камък ...

И така съвременният варварин отваря компютъра и вижда, че от поколение на поколение основно се сменя някакъв чип и се чуди защо трябва да сменя и другата част на компютъра, и как гадния инженер го принуждава като прави формата на чипа различна. Тези нереконструирани варвари не просто си нямат никаква идея как работи компютъра и каква прецизност и синхрон на действието се изисква от цялата архитектура. Тези варвари, на който десетилетния опит и труд на стотици инженери позволява да използват компютъра като магическа кутия и с натискане на бутон да гледат филми, да пишат статии и редактират скапани социалистически клипчета, има наглостта да дават акъл на тези хора как се правят компютри!

Не че го демонстрират като ПРАВЯТ компютър, просто философстват по темата, без каквато и да е връзка с реалността. Напомнят на Цайтгайст.

Социалистическата дилема в случая се свежда до просто лицемерие - зад всички критики и изфантазирани проблеми искаме хем да потребяваме - бързи и лъскави компютри, бързи и лъскави коли, бързи и лъскави жени - хем да се подмокряме от кеф че не употребяваме ресурси. За целта заклеймяваме като неморален неотменният стремеж към усъвършенстване и продуктивност, странно наподобяваща забраните за секса от църквата...

И накрая завършват с култовата реплика "Хората са създали системата. Ние сме хора, затова можем да я променим" ... което е вярно. Без съмнение хора са създали индустрията и икономиката, обаче не вашия сорт хора, а нормалните и продуктивните хора. И че можете да я промените - можете - както всеки хулиган може да осъществи мечтата си да има кола като моята, като просто я открадне или унищожи - което социалистите отдавна и правите...

 1. Показателното е, че е в сайта на зелените - а зелените са като дините - отвън са зелени, а отвътре - червени... []
 

Tags: , , , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. akolev

  ноември 20, 2011 at 11:44 am

  коментара ми е по отношение данните за горите, които споменаваш - принципно си прав, ако човек гледа статистиката (според НСИ, UNECE и др. подобни сайтове) - нещата изглеждат доста розови. но тя като цяло статистиката беше убер розова и по комунистическо време, а реалността доста различна..

  мисълта ми е - не съм хич убеден до колко може да се вярва на официалните числа. аз лично обикалям наляво надясно и сеч съм виждал безброй пъти, докато залесители нито веднъж. гледам бг ловджиите (хора, които обикалят редовно) имат абсолютно същите наблюдения: http://www.bglov.com/forum/index.php?showtopic=20387

  тъй че според мен да се правят изводи на базата на данните от НСИ и министерство на горите е леееко наивно..

   
 2. Кирил Кирилов

  ноември 20, 2011 at 1:07 pm

  Типичен пример който трябва да се види. http://www.capital.bg/light/lica/2011/11/16/1205566_kogato_hipi_sreshtna_jupi/

   
 3. pi314

  ноември 20, 2011 at 6:17 pm

  @akolev, не знам защо, но на европейски институции вярвам повече, отколкото на анекдоти и значително повече, отколкото на екотерористите. Защото едните имат задкулисни мотиви да всяват паника и ужас - нали така се финансират и получават политическа власт...

   
 4. akolev

  ноември 20, 2011 at 8:08 pm

  @pi314: ти на какви данни мислиш се изготвят евро докладите? не идват чичковци да броят дървета в бг.. и бтв еко-терористи != ловци

   
 5. Консуматорството и социализма – класически случай на лицемер ие

  ноември 20, 2011 at 9:48 pm

  [...] Консуматорство&#... via Пи-пи-пиленцееее on 11/19/11 [...]

   
 6. Комитата

  ноември 20, 2011 at 9:54 pm

  Мен ме вбесява фактът, че същите тия хора припадат по техниката с белите ябълки. Ако нямаше консумеризъм, щяха да се мъчат още с жълтите щайги на Правец.

   
 7. Жилов

  ноември 20, 2011 at 10:29 pm

  В т.нар. The Story of Stuff освен за формата на чипа, се показва и "безсмислието" на това мониторът - аквариум да остарее морално и да бъде заменен от плосък, заемащ по-малко място и щадящ очите LCD монитор. С други думи, примерите им сами оборват себе си...

  Що се отнася до "системата" - хората не са създали системата. Засега единствено я надграждат. Но не могат да ритат срещу базисните правила, които стоят "отдолу".

   
 8. Спас Колев

  ноември 20, 2011 at 10:46 pm

  @akolev: Ако ще се позоваваме на анекдотични примери, и аз съм свидетел на значителни площи планински пасища в западната част на Стара планина, които без изкуствено залесяване през последните 25 години се превръщат в гори, поради намаляването на добитъка (а и на хората).

  Мисълта ми е, че процесът е двупосочен - на някои места горите намаляват (главно заради ръста на туризма), на други се увеличават. И е логично повечето свидетелства да са от първите места - просто там има повече хора.

   
 9. Infidel

  ноември 21, 2011 at 1:00 pm

  Не знам как се казвате, но желая да изразя възхищението си както от статията, така и от блога ви като цяло. Пишете отлично, аргументите ви са силни и добре поднесени. С голямо удоволствие ви чета!

   
 10. Гошето

  ноември 22, 2011 at 5:40 pm

  @pi: Тези варвари, на който десетилетния опит и труд на стотици инженери позволява да използват компютъра като магическа кутия и ...

  Пиле, не ти ли обяснявах за политиката на търговски бойкот на евтини работещи решения с цел пробутване на нова стока? Защо ли солидното инженерно решение на проблема преход SATA-PATA не се доставя от масовите български фирми (нито една от половината дузина, които съм прозвънил). Та трябваше да си решавам проблема с трампа с приятел, което макар и случайно завършило с хепиенд е доста тъпо, не мислиш ли? Буквално те мотивират да изхвърляш, вкл. съвсем годни изделия.

  Филмчето има неточности, заслужаващи да се отбележат, само че казва и доста вярни неща. Между другото в твоето графство как разделяте отпадъка? Щот аз вече не мога, изчезнаха всички разделни контейнери. Не че има смисъл от тях, след като смесват всичко накрая, но барем се опитвах.

   
 11. pi314

  ноември 22, 2011 at 6:35 pm

  @Гошето, аз не мога да разбера какво по-точно се очаква да е решението на твоя проблем, да се задължат производителите на хардуер да произвеждат и дистрибутират неща, за които почти няма търсене, до мизерни пазари като българския ли?

  А въпросния PATA преходник може да се поръча от ebay за 10-15 лв. Не е баш като да го няма ...

  Филмчето е 99% неточности, по-скоро точностите трябва да се отбележат ...

   
 12. Гошето

  ноември 22, 2011 at 7:54 pm

  цената на доставката е 7-8 пъти продажната, не ме устройваше.

  Нямам желание да задължавам който за каквото и да било, но когато има намерено инженерно решение за 10 пъти по-малко пари, а не се предлага в търговската мрежа, си вадя очевадни изводи.

   
 13. Гошето

  ноември 22, 2011 at 8:08 pm

  Забравих да добавя към горното нещо по-важно. Не цената ме спря (новата периферия струваше към 30$), а необходимостта да изхвърля на боклука безотказно работещ продукт.

  Изолацията, която си правих вкъщи, е с EPS плоскости от строеж на работното ми място, които ги захвърляха заради по-малък размер. Армировъчната мрежа също е оттам. Работата на работниците беше много отпадна, изхвърляха цели плоскости щот пакета стоял отворен 1 денонощие. И отновон не заради парите (аз спестих главно от труда), а за да не отива в ущърб на природата.

   
 14. pi314

  ноември 23, 2011 at 10:13 am

  Аха, значи цената не те устройва, ама е евтино и елегантно инженерно решение ... Разбираш ли сега защо не можеш просто да махнеш с пръчка и да кажеш - това е най-доброто???

  И аз гледам да "рециклирам" това което има смисъл, но не защото нямаме достатъчно място в кофите за боклук, а защото ми върши работа и излиза по-изгодно.

   
 15. Гошето

  ноември 23, 2011 at 10:53 am

  За втория абзац добре. Разликата само между нас е, че ми бърка в здравето когато стоварвам тонове боклук.

  За първото, бе нещо не се разбираме. Цената ме устройва, но не на доставката. Решението е елегантно, защото принципно не налага смяна на цял продукт, следователно изиска по-малко материал и ноухау и т.н. Затова е по-евтино, защото играе по-малка функционална роля, но крайният механизъм има същата функционалност. И нищо не изхвърляш. Това е по-важното, не трупаш боклук.
  А проблема с доставката е заради нежеланието на търговските вериги и по-скоро желанието им да си пробутват другата продукция. Ако те доставят наред с другите продукти и тези малки евтни решения (евтини != скапани в случая, обясних защо), ефекта на мащаба снижава цената драстично. Все тая е като разход дали ще поръчаш 100 броя или един. Е ама дори 100% печалба върху това няма да им донесе кинтите, които продажбата на цялостното решение ще им донесе.

   
 16. Гошето

  ноември 26, 2011 at 5:52 pm

  Хих. Темата за КонсумеризЪма е удачно място да копна инфо от един форум:

  Тест на съобразителност. Отгатнете къде са станали споменатите по-долу събития.

  Цитат
  Най-малко 24 души са били хоспитализирани по време на известният като "Черен петък" ден. Много са и арестуваните от полицията. Властите съобщават за безредици и смачкани от тълпите хора в много градове в ....., предадоха световните информационни агенции. В този ден търговските центрове в ...... обявяват големи намаления, което привлича огромно количество клиенти. За пореден път атрактивните оферти са довели до инциденти при опитите им да се доберат до повече стоки с по-ниски цени. Повечето сигнали за сбивания са били от магазини на веригата ".........". В ............, полицията е била принудена да използва сълзотворен газ срещу тълпите купувачи. В ............. схватка за покупки е довела до прострелването на мъж, който е в болница в тежко, но стабилно състояние. В ............... клиентка пък използвала спрей, за да се пребори с "конкурентите" си. Тя се издирва от полицията. Фалшива бомбена заплаха е наложила евакуация на магазини в ...........

  Варианти:
  А. Индия
  Б. Бантустаните на ЮАР
  В. САЩ
  Г. България при Виденов
  Д. СССР при Брежнев
  Е. Около циганските гето в наше време

  Тук

   
 17. pi314

  ноември 28, 2011 at 8:03 am

  @Гошето, има причина защо хората не използват адаптери от SATA към PATA и това е защото първото е поне 3 пъти по-бързо от второто. Което прави твоя адаптер абсолютно безсмислен за човек, който си купува компютър за да му върши работа.

  Начи виж, за последен път ще ти кажа, че веригата магазини се издържа от продажба на продукти и ако за нещо печалбата е по-малка от разходите за доставянето, съхранението и продажбата му просто няма да ти го продават. Но ако ти считаш че това не е така, отвори си магазин и продавай тези продукти! В България точно за компютърни части има такава конкуренция, че обвиненията ти са абсолютно безпочвени.

  А че ти предпочиташ да даваш повече пари за производство, но не за транспорт, е меко казано странно - производство без разпространение е безсмислено.

  Всъщност отговорът не го знам, обаче предпочитам застреляни и умиращи хора от собствената им глупост, отколкото умиращите от глад хора по Виденово време...

   
 18. Гошето

  ноември 30, 2011 at 6:34 pm

  Стандарта PATA превъзхожда по скорост механиката на записвачките, вероятно неколкократно. А и изобщо не знам скоро ще ги достигнат ли тези лимити. И сега кво, хвърляме си уреда само защото е по-модерно да виси на друг кабел, така ли? Как пък не вдена какво ти говоря. Все едно спираш прогреса ако не си сложиш mischelin гуми, ама от тия дето ги слагат на болидите, на трабантчето. На новото трабантче, айде. То е с повишена компресия, дига още 10км/ч. Затова ти се забранява (защото не се предлагат) да слагаш гуми за скорост под 300.

   
 19. Гошето

  ноември 30, 2011 at 6:50 pm

  T.e. за да ти стане още по-ясно, длъжен си да изхвърлиш джантите с гуми да кажем Fulda, защото трабанта е с нови оси на които се нанизват само джанти с друга Фулда (за пример). Обаче вместо да изхвърляте старите джанти които работят добре при скорости до 220км/ч, и да ги смените с нови, които ще работят хипотетично до 600км/ч за автомобил дет я дигне 150км/ч, я не, е изнамерен преходник, който струва 1/10 от цената и ти позволява да ползваш стария си стандарт, но запазани и буквално неупотребени джанти. Е има го, ама не се внася щото надценката на нови джанти е густо форте къде по-добра от парите дет ще вземеш от преходника. Разбира се, индивидуална поръчка е възможна, която оскъпява изделието 9 пъти. Защо? Ами защото за една бройка разхода за доставка е голям, и почти същия като за 100.

  Ако съм паралия, айде ще си сменя джантите, ами боклука който стоварвам от почти неупотребени изделия, които вършат същата работа (и се напасват на новия стандарт с евтино решение)?

   
 20. pi314

  ноември 30, 2011 at 9:46 pm

  Пич, не разбирам какво повече искаш от капиталистите. Хем ти правят по-мощен компютър, за което правят нова архитектура, хем за 15 лв имаш преходник от ибей, dealextreme доставят безплатно, ако искаш да си ползваш записвачката (която е консуматив...).

  Ако можеш да направиш нещо по-добре - заповядай, направи го, печели парите и си щракай с пръсти. Ама така да даваш акъл на хората, дето са ти дали всички тези неща, просто не е сериозно.

   
 21. Гошето

  декември 15, 2011 at 11:42 pm

  То там е работата, че капиталистите, пардон, инженерите, са разработили решението, ама търговчетата не ги устройва да го предлагат. Ще го проверя този сайт който цитираш, като правило доставката до БГ излиза солена, но този може да е изключение.

   
 22. Емо

  декември 23, 2011 at 10:15 am

  Гошето, като не обичаш да хвърляш, подари хардуера на някой със стар компютър( евентуално чрез безплатна обява ) и вместо да даваш пари за глупости ( преходник + доставка ) си вземи една нова записвачка, може даже да ти излезе по-евтино, или поне ще имаш подновена гаранция.

   
 23. Go6o

  януари 7, 2012 at 6:35 pm

  Емо,когато сам прецениш, че нещо не ти върши работа, и решиш да се освободиш, разбира се може да го предложиш. Аз така и правя, примерно последно се разхождах половин час из Дървеница да търся контейнерите с дрехи, щот само там ги има в близост до моя квартал. Е са вече липсват, така че подобни разходки няма вече да си правя. Стоварваме всичко на бунището и така.

   
 24. Валентин

  юни 17, 2013 at 3:38 am

  Четох нещо за горските пожари възникнали без намесата на човека и по-специално тлеещите пожари (които не се виждат лесно) в тропическите гори и за сеченето на гори с цел земеделие, но не мога да го намеря за да го цитирам. Там се казваше, че влиянието на пожарите е по-голямо от това на сеченето.

   
 25. komunist

  февруари 18, 2014 at 8:57 am