RSS
 

Ензимният фактор ...

18 авг.

Книгата "Ензимният фактор" на "д-р" Хироми Шиния е шедьовър сама по себе си. На пръв поглед нищо не издава интелектуалното ниво, което ни залива близо тристата страници. Те са запълнени с всевъзможни моралистични басни, анекдоти и емоционално заредени епитети, но за сметка на това авторът майсторски е успял да не позволи на почти нищо вярно да се промъкне между кориците на книгата му.

Мнението на автора накратко може да се каже така - има два вида неща, които можем да приемаме с храната - супер хубави и полезните магически ензими, и супер вредните, и причиняващи всичко от диария и треска до инфаркт, инсулт и рак токсини. И за да промените живота си към по-хубаво трябва само да ядете повече ензими, и да не ядете токсини. Прекалено добро за да е истина? Определено!

В хипотезата на автора има два дребни проблема. Първо, липсата на ензими в организма почти никога не може да се коригира чрез храната, тъй като в СТОМАХЪТ те се разграждат. И .. няма такова нещо като токсини, в смисъла в който авторът използва.

Тези и други рекламни твърдения за магическите "ензими" са много добре категоризирани и категорично опровергани в статията в Quackwatch, сайт в който квалифицирани лекари обясняват за опасностите и глупостите на шаманите.

Изобщо идеята, че организма ни се задръства с отрови, които тялото ни образува от храната винаги е била вярвана, популярна и абсолютно погрешна. Няма смислена причина поради която тялото ни да образува отрови, които да седят в него, и в действителност хората, при които се случва, умират доста бързо.

А за измисления проблем дори си има измислена процедури, наричани обобщено детоксификация - в добрия случай са само безполезни ... макар че има жертви. Американската агенция за храните и лекарствата е водила няколко дела срещу продавачи на тези средновековни уреди за мъчение.

Добре е да погледнем глобално на въпросът защо уж интелигентни и образовани хора биват толкова лесно изигравани от шаманите и врачките?

Биологията е сложна наука, колкото и да не ни се иска, и на нея се базира медицината. Всъщност всички природонаучни дисциплини са сложни, и това е защото сме принудени да изискваме доказателства дори за най-елементарните твърдения. Вярно и правдоподобно са, почти винаги, две кардинално различни неща.

За да различим вярното от правдоподобното правим експерименти, чийто резултат интерпретираме като подкрепа или отхвърляне на теорията. Впрочем винаги има известна доза случайност, поради което за да определим дали нещо МОЖЕ да е случайно, или това е крайно невероятно, използваме статистика.

А какво предлага г-н Шиния? Анекдоти, фантасмагории и правдоподобни басни за наивници. При липсата на каквито и да е експериментални данни как се очаква да различим верността на неговите хрумвания от средновековното убеждение, че плъховете са се раждали от купчини боклуци? Всъщност това е невъзможно, понеже твърденията му са точно толкова глупави!

Убедете се сами! А за нетърпеливите ето няколко извадки със субтитри от мен:

Някой би сметнал, че лъвовете, които са месоядни, имат изключителни мускули. В действителност тревопасните коне или елени имат далеч по-добре развита мускулатура, отколкото лъвовете.

Не е истина също така, че ако не ядете месо, няма да пораснете достатъчно. Слоновете и жирафите са няколко пъти по-високи от лъвовете и тигрите, а са тревопасни.

Явно авторът се опитва да каже, че ако лъвовете започнат да пасат, ще развият повече мускулатурата си. Или че ако ядем повече растения ще станем коне?

Токсините от месото спомагат за появата на ракови клетки

Глупости на търкалета ... Хулда Кларк пък казва, че причината са паразити, които се развиват заради алкохола, и могат да бъдат убити с ток. Не ви ли е странно как всички шарлатани твърдят, че лекуват рак?

Белтъчините предизвикват алергични реакции

Като фъстъците и соята, та дори и риба? Аз алергични хора към месо досега не съм видял.

Излишните белтъчини стресират черния дроб и бъбреците

Прекомерният прием на белтъчини причинява калциева недостатъчност и остеопороза

Излишните белтъчини може да предизвикат спад на енергията

Излишните белтъчини може да допринасят за разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) при децата

Ох, отдъхнах си, че ензимите не са белтъци. Абе чакай малко ...

Всеки от нас е с чист стомашно-чревен тракт като дете, но той се променя в зависимост от всекидневната диета и начина на живот на отделната личност.

Естествено всички сме били чисти и скъпоценни дечица, но гадните ни навици ни разващават. Липсва само първородния грях и месията, който умря за греховете ни ...

Телесната температура на кравата, прасето или птицата обикновено е с няколко градуса по-висока от човешката, която е 36,6 градуса. Температурата на едно пиле е дори още по-висока - до 41,5 градуса. Мазнината на тези животни е в стабилно състояние при тази телесна температура. По този начин, когато такава мазнина навлезе в човешкото тяло, което е с по-ниска температурна среда, тя става по-лепкана и се втвърдява.

Да бе, да ...

От друга страна, поради това, че рибите са студенокръвни, при нормални условия тяхната телесна температура е по-ниска от тази на хората. Какво става, когато рибните мазнини навлязат в човешкото тяло? Подобно на сгорещената мазнина в тигана, те се стопяват и втечняват. Течната рибна мазнина, когато навлезе в кръвния ток на човека, разрежда кръвта, като намалява нивото на лошия холестерол.

А един мармот завиваше шоколада ...

Донякъде е шокиращо колко глупости могат да се напишат в една доста кратка книжка. Според теорията на вероятностите, ако имаш избор между два отговора, и не знаеш кой да избереш, избирането наслуки би трябвало да ти даде шанс от 50% да избереш вярното твърдение. Поразителните 10%, които преброих в първите няколко страници сочат изключителен талант, пък бил той и в обратна посока.

Разбира се, не съм чел цялата книга. Оставям това на някой с достатъчно времеи нерви за прахосване, а междувременно ако искайте - спазвайте фантасмагориите на г-н Хироми Шиния, но не си правете илюзия, че правите нещо полезно за здравето си. Особено психическото ...

 

Tags: , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Longanlon

  август 18, 2011 at 8:19 am

  мога ли да сложа това ревю в Блога за книги?

  🙂

   
 2. Кирил Кирилов

  август 18, 2011 at 8:43 am

  🙂 Чудесен псевдонаучен хумор. Жалко, че някои хора го възприемат сериозно.

  И като говорим за вредни храни помнете, най-вредната храна която може да съществува е краставицата:
  http://missby.wordpress.com/2008/06/24/death-by-cucumber/

   
 3. pi314

  август 18, 2011 at 9:21 am

  @Longanlon, заповядай :-).

  @Кирил, за щастие има светлина в тунела. Вече има анти-антималигноцит тема във Facebook с историите на измамените от г-н Продан Христов...

   
 4. Ензимният фактор - Блог за книги

  август 18, 2011 at 9:42 am

  [...] на Ензимният фактор на Хироми Шиния е публикувано за пръв път в блога Пи-пи-пиленцееее, посветен главно на популяризиране на науката и [...]

   
 5. Мммм

  август 18, 2011 at 1:58 pm

  И защо всеки път като направим една извадка от 50 човека на една и съща възраст и пол, точно един е с привликателен вид, а останалите са с болен вид (наднормено тегло, петна по тялото, ...)? Причината една ли е тези 49 К българи да са с болен вид?

   
 6. Peter StJ

  август 18, 2011 at 4:27 pm

  Явно се интересувате от тези неща, случайно чрез препратки попаднах в блога ви.

  Според 'традиционните вярвания'© едно предположение за това, защо столетниците са предимно дребни на ръст и слаби беше, че едрите хора се нуждаят от повече храна и изразходват повече енергия в ежедневието, което пък водело до повече възможности за грешки в клетъчното делене. Какво мислите по този въпрос на фона на факта, че сте едър мъж?

  Друга интересна история, която ме беше развълнувала на времето беше тази за експериментите върху животни със занижен калориен прием. Според твърденията в тази хипотеза лишенията от една страна забавят леко матеболизма и от друга на линията на клетъчния глад, до която явно се достига често предвид, че калорийния прием за млад здрав мъж е даден 1300 ккал/ден, способства за умъртвяване на клетките с увредени структури (предполагаемо - с неправилно копирано ДНК?) и по този начин предпазва от преждевременно старене, а както знаем 'програмирания живот'© при раждането на всички нас е 120 години (които ние пропиляваме като ядем много и каквото ни падне).

  Специално за тази книга (авторът има още една между другото, също забавна) именно откъса който сте пометил (за това как животинските мазнини в човешкия организъм се втвърдявали) ме накара да не си я купя. Може да не съм 100% сигурен как се метаболизират погълнатите ензими и дали някаква част от тях оцелява до етапа на всмукване в тънките черва, но със сигурност знам как се метаболизират мазнините.

  От дръга страна статистически значима връзка е намерена между консумацията на червени меса и рака на дебелото черво. Може би не е съвзем все едно какво ядем?

  Надявам се да удостоите питанията ми с отговор с вашето лично мнение, като се надявам то да е информирано такова.

   
 7. pi314

  август 19, 2011 at 4:43 pm

  Ако имате някакви медицински статии по темата с радост ще ги прегледам.

  Не съм чел кой знае колко по темата, но това не пречи да се видят огромните дупки в логиката на шаманите. Мнението ми е продиктувано от общото ми нежелание да пропилявам живота си в опити да се лекувам от несъществуващи болести.

  Със възрастта човек се смалява. Освен това преди 100-150 години хората са били просто по-дребни поради трудно достъпни храни и тежък живот? Възможно е и генетичната компонента, която предразполага към дълъг живот да определя и по-дребен вид, но и в двата случая нищо няма да променим с храната.

  По-едрите хора нямат повече клетки, и напротив, логично би било ако нямаш достатъчно енергия механизмите за поправка на ДНК-то да работят по-зле!

  Изобщо мисля, че след 50-60 години ще имаме едри столетници.

  'Програмираният живот' при хората е 50 години, именно периода, в който можем да се размножаваме. А нормалният прием за здрав млад мъж е 2200 ккал дневно.

  Гладуването би било смислено, ако клетките с неправилно копирано ДНК винаги бяха по-слаби. Но ракът се състои точно от силни клетки, които отказват да се регулират от телесните механизми. Гладуването по-скоро би попречило на организма да се бори с рака, отколкото на ракът да расте, но ефекта при всички положения би бил много малък.

  В ракът на червата има голяма доза наследственост, а ядящите червени меса обикновено ядат и салами, така че дали причината е самото месо, или в обработката му до салам, е трудно да се определи.

  Освен това има много други фактори, включително застоял живот, пушене, много алкохол, така че да живееш живота си в стрес и глад с надеждата да намалиш вероятността от рак на червата от 1/14 до 1/14.1 е меко казано тъпа.

   
 8. Мммм

  август 20, 2011 at 11:10 am

  > 'Програмираният живот' при хората е 50 години, именно периода, в който можем да се размножаваме.

  Може би 'Програмираният живот' при хората е 50 години + времето за отглеждане на поколението до момента на размножаването му.

   
 9. Мммм

  август 20, 2011 at 11:36 am

  И още един въпрос, който много ме интересува.
  Чел съм, че сърцето на човек е програмирано да обслужва 60 килиграмово тяло и че мазнините в тялото с времето се кръвоснабдяват с новообразувала се капилярна система. По този начин 'едрите хора' се сдобиват с един орган повече, който се обслужва от сърцето им. С това се обясняваше статистически значимата връзка между наднорменото тегло и инфарктите.
  Какво мислите Вие за това?

   
 10. pi314

  август 21, 2011 at 10:28 am

  40-50-60 е все еднакво далеч от 120 години :-).

  Да приемем, че можем да кажем нещо за здравето на човек само по теглото му. Статистическите изследвания () показват, че при BMI от 24 до 27 са най-здравословни, което за моя ръст е 80-90 кг, така че теорията за 60-те килограма е просто невярна. С моето тегло си съкращавам средно очаквания живот с 2 до 4 години, направо си умрях от страх...

  После, всички хора имат телесна мазнина, и тя е най-тежкият орган в тялото ни ... Препоръчвам клипчетата в предната ми статия за две лекции от доктори (като в PhD, не лекари!) от UC. Специално внимание се обръща КОИ телесни мазнини се асоциират с инфарктите и подкожната мазнина НЕ ВЛИЯЕ! Виж, тази между органите в корема ...

   
 11. BlackApostle

  август 22, 2011 at 1:18 am

  Малиииии а аз мислех японците за сериозни хора.... 😀
  ама чакай всъщност нали и Масару Емото беше японец...

  Той може би затова си рекламира рибата те нали японците много я ядат

  А иначе тва за слоновете и жирафите направо ме разби 😀

   
 12. pi314

  август 22, 2011 at 9:38 am

  Да твърдиш, че японците живеят дълго щото ядат риба е като във вица, в който трабантаджията пита каращия мазерати дали е хубава колата, щото нещо не се карат много :-D...

   
 13. Кирил Кирилов

  август 23, 2011 at 9:23 am

  Като чета статията и коментарите у мен възникват следните въпроси. Какво означава "Програмираният живот при хората е 50 години" или "сърцето на човек е програмирано да обслужва 60 килограмово тяло"? За кое историческо време се отнася това? Защото човек както всички живи организми постоянно еволюират, подменят генома си и се приспособяват към съвременният начин на живот и околната среда. Преди векове челюстите на човек са били "програмирани" да дъвчат сурово месо и затова са били доста силни и масивни но сега са еволюирали към съвременната по-фина храна, същото се отнася за всички органи в човешкото тяло.

   
 14. Peter StJ

  август 23, 2011 at 2:16 pm

  Благодаря на автора за отговорите.

  На мен ми хареса на лекции какво каза един антрополог: човекът е еволюирал да яде каквото намери.

  Лично аз смятам, че е доста вероятно останалото да са 'странични ефекти' от модернизацията на живота, здравеопазването, грижата за възрастните хора и т.н. Тоест дори да предположим, че храната се влошава, продължителността на живота се покачва.

  В този смисъл не изключвам възможността да гледаме в съвсем неправилна посока. Вместо да сочат постоянно този или онзи столетник и какво яли и пили цял живот, да погледнат средната продължителност на живота ( вече и в google spreadsheet pivot view) и се оказва, че без да сме сменили много диетата, продължителността на живота само за 50 години се е качила с десетилетие.

  Това едва ли може да се нарече еволюционна промяна, по-скоро се дължи на начин на живот и факта, че все по-малко хора работят тежък физически труд, все повече имат достъп до добро здравеопазване (е, в България малко по-условно е това... и не само в БГ, но в глобален мащаб е вярно) и разбира се информираност и превенция, които са доста важни също.

  Следващата стъпка към удължаване на живота обаче надали ще дойде от постене. Чине ми се, че ще трябва да е на доста по-ниско генетично ниво. Харесва ни или не, не сме медузи и не сме се развили така че да стареем и после да се подмладяваме, пак да стареем и пак да се подмладяваме и пак и пак... а ми се иска:)

  Но тогава така ще се пренасели тази планета...

   
 15. BlackApostle

  август 23, 2011 at 7:29 pm

  Чакай малко бе, не съм казвал че живеят дълго щото ядат риба, може той да го е казал не знам. Аз казах само че той я рекламира понеже това им е един вид националното ястие. 🙂

   
 16. pi314

  август 23, 2011 at 10:01 pm

  @Кирил, всъщност това не се случва при хората по три причини. Първо, едно поколение е 20 години, докато една бактерия се дели през минути. Второ, намаляло е еволюционният натиск поради всеобщото замогване. И трето, "фината" храна я имаме от колко, 100-200 години? Крайно недостатъчно.

  Всъщност имам един колега с поникнали само 26 зъба, което обаче води до проблеми с дъвченето на по-жилаво месо. Обаче понеже имаме ножове и вилици и като цяло може да избираме какво ядем, това не води до по-малка негова приспособимост към средата...

   
 17. Кирил Кирилов

  август 24, 2011 at 8:46 am

  @pi314 Еволюционният натиск не е намалял, той действа с пълна сила и постоянно променя нашите гени със същата скорост както в миналото, това е категорично доказано от учените. Еволюционният натиск действа по много причини, една от които е постоянно усъвършенстването на вируси и бактерии, друга е постоянното променяне на навиците на човек, като например постоянното намаляване на физическият труд за сметка на умственият, както и като някои социални фактори като увеличаването в геометрична прогресия на смесените бракове.

  Учените вече откриха и разкодираха гена на дълголетието и доказаха, че дълголетието зависи най-вече и предимно от този ген, а постоянно увеличаващото се дълголетие на човека е функция на постоянно усъвършенстване на човешкият геном. Това се доказва от много научни изследвания като това например:

  http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8676935/Living-to-see-100-is-just-luck-not-lifestyle.html

  А има и археологически доказателства, че още в древен Египет, преди 30 века е имало племена които са живеели два пъти повече от своите съвременници при същият начин на живот.

   
 18. pi314

  август 27, 2011 at 2:13 am

  @Кирил, би бил прав, ако основната движеща сила за промените в човека бяха мутациите, само че значително по-важна е генетичната асимилация, т.е. сега се селектират гени отпреди милиони години, но поставени в нов контекст.

  Нещо повече, важно е и по какъв признак се селектираме! Какво те кара да мислиш, че слабичките умни хора дават по-голямо поколение от едрите и силните?

  Е новините винаги са по-сензационни от откритията, но пък поне потвърждават фактът, че неизмеримо по-важни са гените, които имаме, отколкото какво правим, и още по-малко какво ядем.

   
 19. TANITA

  октомври 3, 2014 at 12:49 pm

  Na 100% ne sum suglasna sus statiqta!!!
  Citatite koito ste publikuvani ot knoigata sa veche izvestni na vseki i sa dokazani dori ot nauchnata medicina. Naj elementarniq chovek moje da stigne do tezi izvodi, koito obache susvsem ne sa neznachitelni.

   
 20. Здрав Разум

  ноември 25, 2014 at 2:39 am

  TANITA, само "naj elementarniq chovek" би повярвал на подобни изводи. 😉

   
 21. Мен

  декември 29, 2014 at 2:13 pm

  Миличките, толкова здрав разум, а толкова болни тела...
  Гълтайте хапове и не пробвайте нищо друго. Живейте "нормално" 😉