RSS
 

Да се обеси не да се помилва

21 юни

Когато бях малък и четях детски книжки си въобразявах, че света се дели на добри и лоши хора, и е лесно да се види разликата между двата лагера.

Когато пораснах осъзнах, че битките в света обикновено се водят между две групи олигофрени, и е най-добре да седиш отстрани и да им гледаш сеира.

Обаче има и трета група...

Вероятно и вие като мен сте оценили пребоядисаният паметник като варварската гавра с ценностите, която трябва да бъде наказана! Направо е безобразно как така обичаните ни герои на Марвел, и иконите на съвременните американски ценности Роналд МакДоналд могат така пошло да бъдат използвани за про-руска пропаганда.

Всъщност нямаше добри аргументи паметникът да бъде измит. Известна част от обществото протестираше на общо основание - как така ще променяме нещо? Искаме да сме си така както сме си и точка.

Друга част протестираше защото се осквернявала паметта на руските войници, които са ни освободили. От какво точно са ни освободили и кои точно РУСКИ войници са загинали на територията на страната ни не е много ясно, но пък има толкова много паметници и други пропагандни материали ...

Апропо за историята трябва да се съди поне половин век след като се е случила, за да може да се видят нещата в перспектива, и историческата справка далеч не подкрепя тезата, че сме били освободени.

Да, сигурно милионите съветски войници, водещи война из целия свят, са вярвали, че защитават родината си и дори че освобождават народите, но наистина ли преминаването от единия лагер на социализма в другия лагер на социализма може да се квалифицира като освобождение?

Затова осъмналият в неделя с освежена боя паметник за мен е първото доказателство от години, че в България има стотици хора, който не кълват на лозунгите, а използват голямото кръгло нещо, дето крепи ушите им да не паднат, за смислени цели.

 

Tags: , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. BlackApostle

  юни 21, 2011 at 12:58 pm

  Когато пораснах осъзнах, че битките в света обикновено се водят между две групи олигофрени, и е най-добре да седиш отстрани и да им гледаш сеира.

  човек, направи ми деня...

   
 2. begem0t

  юни 22, 2011 at 1:09 pm

  "но наистина ли преминаването от единия лагер на социализма в другия лагер на социализма може да се квалифицира като освобождение" в този ред на мисли дали преминаването (принудително или не) от почит към една култура към друга култура може да се класифицира като белег за прогрес?

   
 3. pi314

  юни 22, 2011 at 1:59 pm

  Защо да не? Трябва обаче културите да са различни, а не еднакви до неразличимост...

   
 4. Infidel

  август 24, 2011 at 10:23 am

  Тази седмица си направих фланелка с боядисания паметник.