RSS
 

Бандитът те убива веднъж, социализмът - цял живот

08 юни

Стана време за поредната явна вреда от социализма.

Безумната идея на управляващите от ГЕРБ, и по-специално на социалистическият министър Тотю Младенов да се национализират пенсионните партиди на работещите тежък труд достигна логичния си завършек - решение на КС, което обявява национализацията за противоконституционна.

Защо ме интересува? Наскоро баща ми почина, и въпреки че е от необлагодетелстваните от преди 59-та година, и съответно за нас няма никакъв ефект дали КС ще реши едно или друго, много добре усещам гнева на досега1 пострадалите от идеите на Тотю.

Става въпрос за около 50 000 души, които ако починат в следващите 20 години, то остатъкът от натрупаните пенсионни вноски, средно по 1000 лв на година, остават в наследство на роднините им. Ако починат след вещата намеса на министъра, им остава един гол х...

Решението на КС е почти без прецедент, не просто е единодушно, ами и четирима от съдиите имат особени мнения, в които в прав текст си казват, че това е тоталитарна идея и напълно противоречи на правовата държава.

Всъщност законът противоречи основно на чл. 17 от Конституцията на РБ, който твърди че личната собственост е неприкосновена. Това, разбира се, не е от особено значение за социалистическият министър, понеже за него още действа чл. 21 от Конституцията на НРБ - че личната собственост не може да се използва против благото на обществото. Кое е това общество никой не ти казва2, но кой знае защо си представям последната сцена от Фермата на Оруел.

Очаквано в опит да прикрият престъплението си господата управляващи смело заявиха, че НОИ няма да връща партидите на осигурените лица в пенсионните фондове, въз основа на новаторската идея, че КС отменя закона, ама завбъдеще. Или кой е.ал - е.ал, Мара се ожени. Не е вярно3. Законът спира да важи от датата на обявяването му за противоконституционен, което значи че прехвърлените средства трябва да се върнат в личните партиди.

Знаете ли кое е жалкото? Че вместо да имаме смислен и продуктивен дебат за пенсионна реформа, ние седим и оспорваме глупостите на управляващите. Как да остане време да се обсъди:

 • Какво стана с години невнасяните осигуровки от фирмите на Ковачки?
 • Не би ли трябвало НОИ да стане малко по-прозрачна кога и за какво се дават колосалният им бюджет?
 • Трябва ли писарушките в МВР да се пенсионират с 20 заплати и 20 години предсрочно, без да са внесли и един лев в пенсионен фонд?
 • Дали трябва да се засили частното осигуряване, или да се социализира и за бъдещите пенсионери поне част, с която да се плаща социална пенсия?

Ако сега не отстояваме правата си, след 30-40-50 години ние ще бъдем на мястото на сегашните пенсионери, които нямат никакъв контрол върху пенсиите си, и въпреки стотиците хиляди левове, внесени като осигуровки, от екрана на телевизора ще се пъчи поредният самовлюбен идиот да ни разправя как ТОЙ вдигал пенсиите и ТОЙ строял инфраструктура.

А социализмът си остава една малко наклонена, но много хлъзгава плоскост към тоталитаризма и всичките му варварски прояви през 20 век.

 1. Всички сме прецакани от идеите му в дългосрочен план. []
 2. а и смееш ли да попиташ? []
 3. Освен за Мара, разбира се ... []
 

Tags: , , , , , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Кирил Кирилов

  юни 8, 2011 at 11:35 pm

  Много хора бързо забравиха какво представлява социализма. А социализма дори и от космоса се вижда, че е едно е едно тъмно петно:
  http://krlkirilov.blogspot.com/2011/05/blog-post_06.html