RSS
 

На лъжата краката са къси, но със секси жартиери

18 май

Биологията определя човек, малко самодоволно, като Homo sapiens, в превод "мъдър човек". Всъщност пълното наименование е Homo sapiens sapiens, или "баш мъдър човек", като свидетелство колко сме всъщност нагоре по стълбицата, и в чест на най-уважаваната ни характеристика.

Според любимите ми автори обаче, човек всъщност трябва да се класифицира като Pan narrans, или "разказващото шимпанзето", поради голямата ни любов към историите и огромната им сила над нас. От детските приказки за умният бухал, коварната лисица, страхливата мишка и смелият лъв1, дядо мраз и бог, в следствие на дългогодишен опит и помъдряваме стигаме до приказката за почтените политици2, че едва ли не всички стари хора са мъдри3, че врачките и шаманите могат да третират болестите4 и ... пак бог.

Склонноста да лъжем другите, или дори сами себе си е твърде вероятно полезна за вида. Оформянето на разума на човека е страничен ефект на продължаващата милиарди години борба за надмощие между индивидите в най-чист вид. Способността не само да кажеш лъжа, но и да накараш другите да ти повярват, е голямо еволюционно предимство, а способността да хванеш лъжата е едно доста по-очевидно еволюционно предимство.

Също и всеобхватните лъжи имат своето предимство. Религиозните фанатици определено са изиграли роля във формирането на племенно-общинният строй, а ефективността на религията при прокарване на колективни решения със сигурност е била полезна за образуването на държавата и наддържавните образования. Може би е просто съвпадение, но лъжата не е нито от десетте смъртни гряха, нито спомената в десетте божи заповеди5.

Но от това далеч не следва, че всички лъжи са полезни. Напротив, в свят в който медицината и опитомяването на природата са стигнали такава всеобхватност, лъжите изпъкват като една от най-големите опасности пред съвременният човек, и то опасност, която може да отрови единственото което човек наистина притежава - разумът си.

Ето например хомеопатията и безумната самозаблуда, че водата може да лекува нещо различно от жажда. От една страна тя е напълно безвредна, като повечето безполезни неща, а има някои заболявания на нервна почва (чети: хората си ги въобразяват) и съответно най-доброто лечение за тях е плацебото. Добре, но допустимо ли е пациентът да бъде лъган за състоянието на собственото му тяло? Против волята му да му бъде налагано безполезно лечение?

Защо се заблуждаваме, че тази лъжа не коства нищо? Та нали същият човек ще има грешна представа за света, и в тази грешна представа може да се вклинят всякакви мародери и пиявици! От там проникват знахари, билкари или просто продавачи на отрови.  Понякога човек просто има късметът да умре от болестта си. Въобще не искам да си представям живота на близките му, ако го убият заради безумните съвети на шарлатаните.

А екстрасенсите? Да говориш с мъртвите е лесно, проблемът е те да ти отговорят. Някой изобщо може ли да си представи как експлоатирането на мъката на роднините на починалият за да се унищожи последното нещо, което им е останало от него - спомените - да бъде обругано и изкривено с глупавите фантазии на врачката, може да не носи вреда?

Такива фатални самозаблуди обикновено се движат в комплект. Не случайно вярващите в бог вярват на знахари и врачки. За мен главната причина е, че след като човек приеме вярата в нещо без каквито и да е доказателства за нормално състояние на света, той сваля скептичната си броня към всяка следваща атака на свръхестествените фантасмагории. И то се почва обикновено от малки неща - един ще те убеди, че йогата е нещо повече от гимнастика, втори ще си въобрази, че осцилококцинума го е излекувал, а не се е оправил както 99% от настинките по естествен път, и на третия път шарлатаните ще ти го начукат.

Аз не отричам, че има милиони, ако не и милиарди лекарства, които можем да извлечем от треви, листа, плодове, камъни ако щеш. Но отричам напълно смисълът и етичността на лечение с нещо, за което няма доказателства че работи. Цитирам репликата към майка ми, когато каже, че е забравила къде съм паркирал: "Ти никога не си знаела, че да забравиш."

Най вече не можеш да твърдиш че има лечение, ако не знаеш в какви дози и в каква последователност трябва да прилагаш една лечебна процедура, и то трябва да се знае какво се случва при малки дози и при големи, при различна продължителност на лечението и така нататък. Това няма как да се открие без систематично тестване и статистическа обработка на данните. Може да бъде експеримент, и има много хора които се подлагат на такива, понеже нямат друга надежда, но това трябва да бъде осъзнавано от всички участващи в този процес.

Всичко друго е неморално, неетично и да се надяваме рано или късно, незаконно.

 1. Каква ирония е, че в реалният живот лъвът е по-скоро страхлив, оставяйки често ловуването на лъвицата, мишките всъщност са доста умни и доста смели, а бухалът е тъп като две доста къси летви... []
 2. Която си разказваме един на друг през 4 години... []
 3. А не същите олигофрени, които са били цели 70 години. []
 4. Обикновено се добавя "по-добре от съвременната медицина", но считам че доуточняването е излишно. []
 5. Само да не лъжесвидетелстваш против съседа си, но да лъжеш другите явно е ок. []
 

Tags: , , , , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Кирил Кирилов

  май 18, 2011 at 10:25 pm

  Прав си, че шарлатанията и лъжата вървят в комплект с религиите и са обратно пропорционална на интелекта.

  http://krlkirilov.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

  А за някои лъжата е просто бизнес. Но не си прав, че хомеопатията не лежи на научна основа, напротив, плацебо ефектът е открит отдавна, научно доказан и дава огромни печалби на производителите на хомеопатични лекарства.

   
 2. pi314

  май 18, 2011 at 10:40 pm

  Бе лежи точно толкова на научна основа, колкото библията е учебник по биология.

   
 3. begem0t

  май 18, 2011 at 11:52 pm

  Аа, плацебо ефектът е описан като психосоматичен феномен доста след "откриването" на хомеопатията, т.е. тука по-скоро говорим за нацелване на плацебо-лечението преди да е познато на науката (поне "откривателя" на хомеопатията никъде не издава, че не вярва, че тя действа физиологично, ами психосоматично; естествено, може да го е наблюдавал, но да е пропуснал да го спомене в трудовете си - това няма как да разберем).

   
 4. Жилов

  май 23, 2011 at 4:22 pm

  Не знам дали си гледал тази лекция, но тя обяснява доста добре склонността ни да вярваме в лъжи от еволюционна гледна точка.
  http://www.ted.com/talks/michael_shermer_the_pattern_behind_self_deception.html

   
 5. scanman

  май 24, 2011 at 3:17 pm

  Понякога си мисля, че напразно се мориме. Пример - постнал съм линк към софтуер на Пол Екман за микро изаженията и никой не си го е свалил досега. А имам стотици сваляния на книгата на Джон Кехо която е горе долу опростена версия на Сикрет... но надеждата умира последна...

   
 6. scanman

  май 24, 2011 at 3:21 pm

  Всъщност правилният превод не е ли "разумен човек"?

   
 7. pi314

  май 24, 2011 at 5:33 pm

  @scanman - http://en.wikipedia.org/wiki/Sapience ;-). Разумен и мъдър са доста близки в случая.

   
 8. Кирил Кирилов

  май 25, 2011 at 8:15 am

  Явно не само аз, има и други които смятат, че в хомеопатията се използва плацебо ефектът за да си пробутат продуктите.

  "In February 2010, the House of Commons Science and Technology Committee produced a report on the available evidence regarding homeopathy. They concluded that “The Government’s position on homeopathy is confused. On the one hand, it accepts that homeopathy is a placebo treatment. This is an evidence-based view. On the other hand, it funds homeopathy on the NHS without taking a view on the ethics of providing placebo treatments. We argue that this undermines the relationship between NHS doctors and their patients, reduces real patient choice and puts patients’ health at risk. The Government should stop allowing the funding of homeopathy on the NHS."

  http://www.humanism.org.uk/campaigns/what-you-can-do-to-help/Homeopathy

   
 9. Жилов

  май 25, 2011 at 9:12 pm

  Пратих един линк, който сигурно е отишъл в спама.