RSS
 

Ядрената енергия е бъдещето, въпреки лъжите, раздухвани по медиите

18 мар.

В книгата Черният лебед авторът набляга на дезинформационното естество на разпространяваната от медиите информация1. Например за фондовият пазар, за войните (авторът е ливанец и разказва историята на конфликтите там), а в списъка няма как да не включим и масивното количество дезинформация около инцидентът във ядрената централа във Фукушима.

От една седмица вестници, радио, телевизия и интернет медии се занимаваха с пророкуване на най-ужасния възможен сценарий за развитието на инцидента, включително наблягаха на емоционално зареден език и дори се опитваха да вкарат думи в устата на експертите. За мен повечето въпроси бяха ужасно манипулативни от типа "Сестра ти голяма курва ли е?"2, на което отговор не звучи като признание, че имаш сестра.

Още преди да е свършило потушаването на пожара и да се е стигнало до пълен контрол на ситуацията обаче изпълзяха гнусните хипари и тяхното подразделение екотерористите, явно целящи да се възползват от емоционалната уплаха на населението, за да си пробутат глупавите идеи.

Защо са избързали мога само да гадая, но подозирам че искат бързо да яхнат обществения смут и да принудят политиците да обещаят затварянето на АЕЦите, защото когато радиоактивният облак се разсее (шегичка), ще стане ясно, че аварията във Фукушима е точно потвърждението, което ядрената енергетика имаше нужда за да покаже, че е екологична и безопасна.

Всъщност имаше една единствена статия в българските медии, която имаше информация от разбиращи какво се случва, и тя се казва Моля без паника. Препоръчвам ви горещо да я прочетете.

Реакторите във Фукушима са пуснати в експлоатация през 1970-та година и са второ поколение реактори, тоест от поколението на реакторите в Чернобил. Проектирани са да оцеляват на земетресение от 8-ма степен, а те оцеляха невредими на земетресение от 9-та (при което реакцията вътре спря без проблем). Едва 10 метровото цунами, предизвикано от земетресението успя да нанесе поражения, и то като изключи охладителните системи.

Това е проблемно в една ядрена централа, но когато е строена с мисъл за бъдещето не е толкова фатално. До момента изпуснатата радиация е само вторична, и преставлява изотопи, които се разпадат много бързо. Дори коментарът в статията беше, че ако седите непосредствено до парата, получена от охлаждането на реакторното ядро,  ефекта върху здравето ви е щял да бъде колкото ако пушите цял живот цигари.

А освен това разпадането на вторичните изотопи във ядрото се забавя с експоненциално темпо, и вече е почти невероятно да се стопи ядрото. Но дори да се стопи, хората са предвидили басейн под реактора, където то безопасно да стои и да се охлажда, така че просто няма да стигне никога до подземната вода.

Знаете ли защо в момента засичаме повишаване на радиационният фон? Защото МОЖЕМ! Ако това го можехме по времето на Чернобил, цялата земя щеше да свети. Тук говорим за толкова малко радиация, че е сравнима с естествения фон. На някои места на Земята естествения радиационен фон е около 260 милисиверта годишно, но излъчвана непрекъснато, а тук най-силно засечената радиация е 1000 милисиверта на час, която спада с експоненциално темпо. Гарантирам ви, че до месец дори в самата централа нивото ще е в рамките на абсолютно безопасното. И това е второ поколение реактор, изобщо непроектиран за такива натоварвания. А вече има трето и четвърто ...

Не че ме кефи да има и малко опасност, но няма начин! Гледате какво стана в Мексиканският залив като копаха за нефт - без земетресение, без нищо от една платформа изтече нефт, който изтрови флората и фауната в целия залив! Без да коментирам мръсния въздух, който убива доста повече хора в Япония от АЕЦът. Изобщо, както сметнах в предна статия, енергията, която се добива от нефта, който изтече там, се равнява на тон и нещо уран...

Най-добре с вятър и слънце, ама просто няма начин ветрогенераторите и слънчевите панели да бъдат стабилен източник на енергия. Особено в приятните тихи нощи ;-).

Всъщност ядрената енергия е и настоящето, както и близкото минало. Ако искате го осъзнайте, ако искате си врете главата в пясъка - ефектът ще е същият.

Около 14% от световното електричество се генерира от ядрени електроцентрали, а само 3% от "зелени" източници3 - вятър, слънце, геотермална енергия, приливи и отливи, биогорива. Тези числа изглеждат още по-внушителни на фонът на това, че след 86-та година АЕЦ-и спират да се строят, а "зелената" енергия започва да се спонсорира яко от държавите по целият свят под натиска на зелените.

Ядрената енергетика не е това, което беше през 86-та. Разработките на ядрените реактори са стигнали до кардинално различни нива:

Аз лично възлагам най-големи надежди на торият. Първо, за разлика от уранът, при който нужният за верижна реакция изотоп уран-235 е 0.5% от уранът на Земята, полезният изотоп при тория е 75% от количеството му. Залежите на торият са 3-4 пъти повече от урановите. Само че има и един огромен недостатък - остатъците от разпада на торият не могат да се използват за направата на ядрени бойни глави. Е, може и да е предимство, но със сигурност е забавило развитието на технологията.

Докато изобретим контролирания ядрен синтез, торият ще ни стигне - имаме запаси за поне 1000 години.

 1. Или както казва авторът, "Вестниците се справят идеално с предсказването на програмата на киното." []
 2. "Този инцидент най-ужастният в историята ли е?" []
 3. освен ВЕЦ-ове, но те са зелен източник на енергия само в главите на зелените тикви. []
 

Tags: , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Longanlon

  март 18, 2011 at 11:24 am

  както много добре знаеш, масовите психози не се поддават на логични обяснения

  FEAR THE RADIATION, CHERNOVILE 2 IS COMMING това вижда и чува всяка вечер от телевизора масовата интелектуално необременена електорална единица, каквото и да й говориш

   
 2. Bull Lee

  март 18, 2011 at 1:54 pm

  Всъщност дразнещото е, че покрай раздухването за централата в Япония, новините от Африка и Арабския полуостров остават на заден план.
  Още по-дразнещо е, че е поредният повод някой да размаха постерите за края на света, че дори да извади предсказания за Ванга. И после върви да обясняваш, че баба от село Майнатасирайна със завършен пети клас, не разбира от ядрена физика. Тази статия също беше рядко неапокалиптична.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2011/03/15/1059569_kolko_e_dopustimata_norma_za_obluchvane/

   
 3. Longanlon

  март 18, 2011 at 4:12 pm

  абе те и новините от Африка май са медийни истерии...

  http://www.extremecentrepoint.com/?p=7789
  http://www.extremecentrepoint.com/?p=7823
  http://www.extremecentrepoint.com/?p=7953

   
 4. TankoBG

  март 19, 2011 at 9:16 am

  Книгата "Състояние на страх“ на Майкъл Крайтън описва идеално позицията и движещите сили на 'зелените' в световен мащаб.
  Това, което се случва във "Фукушима" сега е бял хляб с масло за 'гнусните хипари', най-накрая имащи възможност да изкрънкат чрез СТРАХ още пари, и още пари и още пари и още авторитет. С думите - "Нали ви казвахме!".
  Няма как светът да мине изцяло на алтернативни енергии.
  Първо няма начин да се губи толкова много земеделска продукция - храна/фураж за енергия. Заетите с отглеждането им площи ще надхвърлят тези, предназначени за изхранване на населението на Земята.
  Второ - няма как да се загубят милиони декари земя, накичени с фотоволтаични панели. Или топлослънчеви централи. Тази земя е необходима дори само за да поддържа местният климатичен баланс. А след монтирането на 20 000 огледала (или фотоволтаични панела) - смятайте какво ще стане в локален мащаб с това място. И това ви го казвам аз технолога с грижа за природата!
  Трето - производството на машини за производство на зелена енергия ... Оопс! Забелязахте ли? Трябва да се произвежда! Машини! Струващи мноооого пари и то много по-скъпи от една атомна централа. И практически неизплащаеми за срока си на експлоатация.!

  Мога и още, но засега стига толкова.

   
 5. Кирил Кирилов

  март 19, 2011 at 10:39 am

  Много грешиш!

  Бъдещето на енергетиката е термоядреният синтез, предимствата му спрямо сегашната ядрена технология са много и големи. И най-хубавото е, че първата термоядрена централа е вече в строеж във Франция и ще бъде готова през 2018 г.

   
 6. emo

  март 19, 2011 at 11:27 am

  Това е едно много по-далечно бъдеще, на термоядреният синтез

   
 7. emo

  март 19, 2011 at 11:31 am

  ITER е експериментална разработка откъдето идва и Е-то в съкращението, освен това готова е малко пресилено....
  2018 Predicted: Tokamak assembly completion, start torus Pump down[12]
  November 2019 Predicted: Achievement of first plasma[18]
  2026 Predicted: Start of deuterium-tritium operation[18]
  2038 Predicted: End of project

   
 8. Безопасният АЕЦ

  май 6, 2011 at 7:55 pm

  Как мислите бе хора, дали нашата(нашите) централа ще експлоадира един ден или е напълно безопасна и това няма да се случи никога?

   
 9. Машина която никога не се поврежда

  май 6, 2011 at 8:01 pm

  Някой знае ли за машина която никога не се поврежда. Аз такава не съм виждал. Само последиците от повредената машина могат да бъдат различни.

   
 10. pi314

  май 8, 2011 at 12:35 pm

  Зависи какво наричаш повреда. Един кабел да се скъса в АЕЦ се води повреда, но какви щети ще нанесе това? Огромната част от цената на един АЕЦ са точно системите за сигурност, и естествено съвременните системи са много, много по-сигурни от строените през 70-те!

  Ако нямаше тази масова истерия, сега щяхме да строим повече нови АЕЦи, и да изключваме или да ме изключили вече всички стари...

   
 11. АЗ

  август 7, 2011 at 9:06 pm

  Атомната енергетика е най-ефективният източник на енергия до момента.Случаи като описания тук са АВАРИИ ,а не постоянен ефект от работата на централите(за разлика от ТЕЦ, където имаме постоянно замърсяване).Да не забравя-единствената по-сериозна авария с АЕЦ е чернобилската, а там мерките за безопасност хич ги е нямало.

   
 12. Гошето

  декември 16, 2011 at 12:09 am

  ДОбре е да си преведещ статията на немски и да я пратиш на баба Анжела.