RSS
 

Държава без приоритети

01 февр.

Определението за лудост е да правиш едно и също нещо и да очакваш различни резултати. Когато това е личностен проблем трагедията е достатъчно сериозна ... но когато това болестно отклонение прерасне в държавна политика резултатите винаги са ужасяващи.

Ето например, докато ни заглавикват със скандалите със СРС-тата, някак тихомълком мина новината, че и в новата 2011 година ще има субсидии за тютюнопроизводителите, в размер на 70 млн лева. 70 млн лева субсидия за мен означава, че отрасълът явно е стратегически приоритет - в крайна сметка за цялата издръжка на над 8 000 учени от БАН и значителният сграден фонд на академията в размер на 80 млн лева се прави цирк от доста време.

Значи аз не съм да кажеш някакъв интелигент, ама все ми се струва, че ако плащаш на хора субсидия да правят това, което правят, значи искаш те да продължават да го правят. Тоест да произвеждат тютюн. Кой с грам акъл ще смени културата, която произвежда, при положение че трябва да въведе нови методологии, да инвестира в друга техника, и накрая няма да бъде така щедро субсидиран. От което следва, че същият цирк ще го гледаме и догодина, и по-догодина, и така докато на власт са циркаджии.

А забавното е, че на думи стратегически приоритет е намаляване на пушенето сред хората. Което завършва кръга - първо плащаме на производителите да произвеждат тютюн, после плащаме на инспекторите да следят за неупотребата на същия този тютюн на обществени места, накрая плащаме за лечението на болестите, причинени от същия този тютюн. Пълна шизофрения.

 

Tags: ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Чанко

  февруари 1, 2011 at 3:13 pm

  Права си.
  Тези хрантутници не трябва да получават субсидии. Всеки, който произвежда краставици си има начин да ги пласира. Защо да е по-различно това за тютюнопроизводителите?!
  Или тази новина има връзка с една друга - че 48% от децата не са с български майчин език...

   
 2. Божо

  февруари 1, 2011 at 3:36 pm

  А, той приоритетът си е ясен - да се източат парите.
  Както при източването на предприятията - и друг път съм цитирал тази статия:
  http://e-vestnik.bg/3940

  виж за козата.
  По същия начин се наливат държавни пари в тютюнопроизводството и се прибират в частни джобове.

  Не знам какво ни управлява, но всяко работещо нещо се източва докато може, вместо да се развива:
  http://nyamamideya.blogspot.com/2011/01/blog-post_13.html

  и се затрива след това.

   
 3. Весела

  февруари 2, 2011 at 5:40 pm

  Приоритетът се казва "президентски избори". Пък и тези хора не могат да си пласират тютюна на пазарен принцип - държавата ги притиска с различни лицензи на фирмите, които биха купили тютюна. И лудостта става още по-голяма. Тези хора произвеждат тютюн, има чужди фирми, които биха го купили, държавата, обаче, не разрешава и т.н. и т.н.

   
 4. Xunap

  февруари 6, 2011 at 2:34 pm

  Само да внеса малко яснота. Тютюнът, който се произвежда е ориенталски. Хубав е, но Булгартабак няма какво да го прави. Хубавите цигари става от смес от (поне!) два вида тютюн- ориенталски и Виржджиния. Вирджинията се внася, тъй като у нас не става добър. От ориенталския имаме в излишък и вероятно се изхвърля, тъй като не се търси особено в чужбина - конкуренцията на гръцки и турски ориенталски тютюн е утрепала нашият.
  Проблемът е, че този тютюн се произвежда от електората на ДПС. Поради това приватизацията на Булгартабак се точи и не й се вижда края. Тъй като Булгартабак се занимава с изкупуването на тютюна у нас. Никоя западна фирма не се занимава с изкупуването на тютюн - те си използват доставчици и само произвеждат и продават цигари. Ако Булгартабак бъде приватизирана, то няма да има кой да купува тютюна на електората. --> Въпросните хора го закъсват и вероятно ще обвинят ДПС или кой знае кой.
  Мисля, че държавата трябва да намалява постепенно субсидиите за тютюнопоризводителите, както и да подомага засаждането на други растения, ако щете билки, ако щете картофи, ягоди, малини, къпини, да гледат крави и овце и т.н. След време да спре всички субсидии и само да прибира данъците.
  И аз се чудих защо, по дяволите, като се жалват толкова, не вземат да садят нещо друго. Но като си помисля защо да го правят, след като и с тютюна са си добре. И аз да бях, и аз щях да си произвеждам тютюн.