RSS
 

Правото на неприкосновен личен живот е предпоставка за всяка друга свобода

07 Дек.

В последните дни жалките опити да се отклони общественото внимание от значимите теми показа истинското лице на родното МВР, или иначе казано - милиционерщината и бабаитлъка, повсеместни в "реформираното" министерство.

Обществена тайна е, че службите на МВР са най-корумпираното звено в държавната администрация.1 В комбинация с правото на безконтролно следене това е взивоопасна комбинация.

Затова реших да създам този кратък списък с неопровержимите2 доводи защо свободата на неприкосновен личен живот е критична за свободата изобщо.

 • Полицаите не са по-различни хора от теб и мен

Знам, че това ще шокира много хора, но полицаите са просто произволно избрана група от хора с връчени значки и пистолети. Не са по-умни, или по-мотивирани, или пък по-честни (ха-ха) от средния човек на улицата. Полицаите, като всеки друг, страдат от ревност, мързи ги да ходят на работа, не им стигат парите и т.н.

Това влече, че ако имат начин да си вършат работата по-лесно, те ще го използват. Ако им е по-лесно да хванат кварталното наркоманче с два масура и го вкарат в затвора за да отчетат дейност, ще го направят, вместо да вкарат дилъра, който се ползва с протекциите на колега или шефа. Или тяхната.

Ако им е по-лесно да се включат към телефона за да ви подслушат, това ще правят. Един ще си търси жертва да вкара в затвора, друг ще търси кой спи с жена му, третия ще се нерви, че вдигаш шум, и ще си търси поне компромат.

Недай си боже да пишеш, че си недоволен от правителството...

 • Всеки човек има неща, които предпочита някои хора да не зная. Нещо повече, човек говори различно с различните хора и думите му, извадени от контекста, представляват компромат сами по себе си.

Няма на този свят човек, който да е казал на всички около него всичките си предпочитания. Предимството  ни е, че никой не филмира какво правим през цялото време. А хората, които нямат този избор? Колко скандали имаше около Том Круз, който беше проследен от папараци, че е гей, но искаше това да бъде тайна заради имиджа си.

Правил си неортодоксален секс с бившата си приятелка? Бъди готов, освен всяка твоя бъдеща, да го знае майка ти, всички останали роднини, колегите, съседите ти, децата ти и който още считаш, че не искаш да го знае.

Резултата? Компромати, с които притежателя им иска да те замълчи.

 • Не всяко прилагане на законите е полезно - избирателното прилагане на законите е беззаконие

Безконтролното следене дава възможност за ултимативното избирателно прилагане на законите. Тъй като по необходимост държавната администрация е йерархично структурирана - всеки има шеф, а отгоре седи само един шеф - тя е авторитарна. Като такава, властта да ограничава свободата на хората3 не трябва да е у нея.

Само че с безконтролното следене няма НУЖДА да се вкарват хора в затвора - достатъчно е да се следят всеки ден и всеки час, докато се намери нещо в закона, което те да са нарушили. Нещо повече, няма човек, на който всяко действие в продължение на години да бъде еднозначно тълкувано като законно след достатъчно дълъг спор в съда. А достатъчно дългия спор ще разруши репутацията ти така или иначе.

А какво става с приятелите на шефа? А с приятелите на приятелите на шефа? Не случайно няма арестуван шеф на полицейско управление или  министър от МВР.

 • Подслушването струва пари.

Може да прозвучи малко меркантилно, но в средствата в държавата са краен брой и е добре да се запитаме доколко се изразходват рационално.

Първо, годишно плащаме 100 млн. лв за СРС. Или 1/10 от дефицита, половин спортна зала, както щете го смятайте, но е 15 лв от джоба на всеки, всяка година.

Второ, вместо да излязат и да вършат работа, като патрулиране по кварталите, полицаите стоят и слухтят. Лично аз не помня последния път, когато видях нощно време полицаи просто да се разходят из квартала.

А това седене зад бюрото на полицаите го плащаме прескъпо - първо, получават нелоша заплата за България, и второ, пенсионират се на 45 години, получават 20 заплати накуп, и още 25 години пенсия.

Ако подслушването беше трудно, само полицаите, които наистина имат нужда да го правят щяха да го правят.

Изобщо, всеки път като чуя фантасмагории като

Доблестните милиционери, защитници на правдата и гражданите днес арестуваха опасни престъпници. Благодарение на даденото им право да подслушват безконтролно заловиха големите шефове на мафията в България, и с представените пред съда доказателства бяха осъдени на 20 години затвор.

се чудя на твърдението, че възрастните не вярват в Дядо Мраз...

 1. Едва ли е останал човек в България, който да не е давал подкуп на пътен полицай, освен ако не кара кола или не ще да си признае. []
 2. Имам и друг списък, но той зависи от политическите ни пристрастия - аз лично не харесвам вмешателството на държавата, а вие? []
 3. Да ги вкарва в затвор, да отнема имущество и всяка друга свобода, посочена в Конституцията. []
 

Tags: , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. lilia

  декември 7, 2010 at 9:45 am

  Нямам притеснения.Не се чувствам лишена от свобода ,когато има около мен хора от реда.Това че може да бъде използван компромат срещу мен или думите ми да са манипулирани-не ме тевожи.

   
 2. BlackApostle

  декември 11, 2010 at 11:45 am

  Аз отдавна съм се отчаял за съзнанието на българина. Всеки мисли че щом не го засяга пряко и щом нещо не се случва на всеки, значи няма и на него да се случи. Обаче я им забрани ракията със закон и ще видиш как всеки ще ревне в един глас до бога... :DDDDD

   
 3. pi314

  декември 15, 2010 at 10:23 pm

  Ами нормално е да не те тревожи, пък смееш ли да си признаеш? :-D.

  Щегата настрана, според мен НАВСЯКЪДЕ трябва да има полицаи, ама да патрулират по улиците, особено тъмните нощни улички, по центъра да се разхождат и т.н. Там където мога да ги виждам.

  Това, което не искам е, да се врът в личния ми живот и да ме подслушват какво правя в собствения си дом и какво говоря с хората, с които искам да говорят.

  Ако теб не те притеснява мислената картина как залежал милиционер слухти и събира информация кои са твоите приятели, какво си говориш по женски по телефона, с кой спиш и кога се прибираш у вас, да ти напомня, че последните арестувани полицаи бяха точно за това че са пяли на мафията компромати от СРС-и ...

   
 4. Tweets that mention Правото на неприкосновен личен живот е предпоставка за всяка друга свобода -- Topsy.com

  декември 26, 2010 at 3:33 pm

  [...] This post was mentioned on Twitter by a3. a3 said: RT @krlkirilov: Правото на неприкосновен личен живот е предпоставка за всяка друга свобода http://is.gd/ju8K9 [...]

   
 5. Храни куче да те лае - Пи-пи-пиленцееее

  януари 13, 2011 at 6:43 pm

  [...] споменах преди известно време, държа на правото на [...]

   
 6. Гошето

  ноември 25, 2012 at 9:35 pm

  От друга страна, може да намажеш от подслушване. Напр. с "Пешо, стоката съм я скрил в дървата за огрев" можеш да си осигуриш безплатното им нацепване от службите. Или " детонаторът за президентския ескорт е зарит в двора" може да ти осигури прекопаване на лозите. Или, ако си съвсем маниак, "след залез премахваме премиера" ще зарадва гражданите с дъъълъг, дълъг ден.