RSS
 

Виновен до доказване на противното

14 Дек.

Става дума, разбира се, за новият проект за закон за конфискация на имущество, според който конфискацията ще се извършва без влязла в сила присъда. Разбира се, веднага стана ясно, че готвения закон е не само на пръв поглед абсурден - прости сметки за неотчетени приходи ще обяви за престъпници поне 400 000 българи1.

Тук трябва да спомена, че една доста голяма част от хората в България са натрупали пари по легален начин, въпреки че не са ги отчели - гастарбайтери, изпратени пари на семейства от емигранти, надомна работа, и разбира се, пари под масата. Всички тези хора ще бъдат обявени за престъпници, заедно с една доста по-малка бройка хора, които са натрупали2 значително количество пари от престъпна дейност.

В опитите да отбие критиките от правозащитниците, министърът на правосъдието Маргарита Попова използва няколко класически маневри за отвличане на вниманието - фокусиране върху незначителни детайли (че делото за отнемане на имуществото ще е гражданско, а не криминално), успокоения, че закона ще се прилага избирателно, уповаването на меродавното мнение на някаква европейска комисия, която я е прочела, я не, проектозакона и, разбира се, обявяване на всеки, който не е съгласен с презумпцията за виновност, за БСПар, ДПСар и престъпник.

Да, правилно прочетохте! Министърът на правосъдието на Р. Б. в прав текст заяви, че законът ще бъде прилаган избирателно. Какво успокоение е това?! Разбирате ли, трябва да приемем на честната дума на доблестните милиционери (ха-ха...), че няма да го използват за разчистване на лични сметки.

И това на фонът, че министърът на вътрешните водеше личната си вендета с Алексей Петров в продължения на няколко месеца. И след като го държа няколко месеца в ареста, некадърните му подчинение не можаха да намерят едно читаво доказателство за съучастие в каквото и да е престъпление срещу обявения за едва ли не шеф на мафията в България.

И как същия министър най-арогантно наруши закона за специалните разузнавателни средства, като извади лични разговори между лекари и без грам доказателства прати цял взвод полицаи да ги арестуват, и след това БЕЗ СЪДЕБНА ЗАПОВЕД да тършуват в апартамента на шефа на болницата, и да откраднат телефоните на семейството му.

Защо въпреки стоте милиона лева, изхарчени за СРС, милиардите, харчени всяка година за полиция, прокуратура, ДАНС, НСБОП3 и държавни контролни органи, въпросните не могат да намерят доказателства за един бандит, че имуществото му е придобито от престъпна дейност?

Е, може да не могат да си набарат задника с атлас, ама нека им дадем повечко власт...

  1. И то именно от средната класа - най-омразната на тираните и диктаторите, защото е по-независима от масовката. []
  2. Получили - да. Натрупали - не. Средния бандит не е по-умен от средния човек. []
  3. Които, покрай смехотворните им акции против интернет пиратството бяха преименувани на Национална Служба за Борба с Обикновения Поребител ... []
 

Tags: , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
  1. eldred

    декември 14, 2010 at 12:44 am

    Повечето хора си ги харесват тия закони и твърдо си подкрепят милиционерщината. И после разправят, че демокрацията не работела.