RSS
 

Как се използва силикон вместо гарнитура от клингерит

28 юли

Въпросния капак

След последното падане с мотора ми се наложи да лепя за втори път десния капак на двигателя. От некадърното сваляне съответно скъсах гарнитурата, което ме изправи пред два избора:

 1. да търся гарнитура
 2. да използвам силикон1
 3. да се вайкам

Поради вменената безплодност на т. 3 реших да се движа по точка 2 към 1, напред по възможните решения. Най-малко, търсенето на гарнитура не е лесно за мотоциклет, а направата и от клингерит изисква разходки, които без МПС в София представляват известна трудност.

Предния път, когато бях свалял капака, към гарнитурата допълнително бях използвал силикон, за всеки случай, по следната процедура:

 1. измиване и обезмасляване на капака добре
 2. намазване с тънък слой силикон на капака
 3. слагане на гарнитурата
 4. намазване на гарнитурата
 5. затваряне на сглобката
 6. завиване на винтовете.

Бяха ме предупредили да мажа тънко силикона, понеже има опасност от прекалено многото да се разтече в двигателя и да запуши някоя маслена магистрала и да пре*бе двигателя.

Този път направих слагането на силикона по същия начин, но без гарнитура. В последствие, при паленето на двигателя започна да тече масло от ръба. Бавно, но неизменно.

Оказа се, че съм направил глупава грешка. Правилната2 процедура за замяна на гарнитурата със силикон е малко по-различна, именно:

 1. измиване и обезмасляване на частите добренамазване на 1 мм слой от силикон на капака
 2. изчакване да засъхне за 5 минути
 3. с мокър пръст или шпатула внимателно подравняване и премахване на големите наслагвания.
 4. слагане на мястото без да се затягат винтовете, но достатъчно завито за да не влиза прах
 5. чакане час-два да се втвърди силикона
 6. затягане на винтовете

По този начин при втвърдяването силикона запазва формата си и най-вече дебелината си, за да може при затягането да уплътни неравностите по капака и двигателя.

Просто, нали?

 1. Тук под "силикон" имам предвид силикон специално за гарнитури - издържа температура до 300 градуса и е маслоустойчив []
 2. Пише го на етикета на силикона, но не в такива детайли ... []
 

Tags: , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*