RSS
 

Бачкай робе!

22 юли

Както се очакваше, парламента отхвърли ветото на президента за промяна на реда на ползване на отпуските.

Да живее новата социална политика на ГЕРБ - взимаме от гадните работници, които всячески отказват да си почиват лятото на морето със семейството и приятелите, както и по нова година, и даваме на горките изтерзани работодатели неплатените обезщетения. Пада им се на гавазите, че преко желанията на началника си са стояли в офисите и са работили.

Изобщо, за кратко време форумите се запълниха с кретени, които от нямане какво да правят усилено зачупиха пръсти по клавиатурата как така им се падало по 100-200 дена да загубят чиновниците, като се скатавали и си трупали отпуските. Да, сигурно са се възползвали от ситуацията тези хора, но до колко ни касае това? Причината да се случи със сигурност включва и некадърността на шефовете им.

А не е ли възможно повечето от тях да са жертва на работодателя си? Не е нечуто работодател да ОТКАЗВА да пусне работник в отпуска. Аз лично в българския закон никъде не виждам задължението на работодателя да одобри искането за отпуска, и сега, разбира се, ще премахнате единствения възможен механизъм работника да си получи някаква компенсация - като му бъде заплатена.

Извинете, има и друг механизъм - инспекцията по труда... ха, много добра идея - правата изцяло в работодателя, а работника да ходи да се разправя с чиновници.

Не че мен ще ме засегне много новия закон. Освен цялостното преебаване на правата на работника не мога да си представя годишно отпуската ми да ми стига, пък да не говорим да ми остава. И едва ли бих работил дълго при работодател, който не ми позволява да си взема отпуската.

Смешно ми е за милион и половината избиратели на ГЕРБ.1

 1. Правителството на Костов въведе правото годишния отпуск да може да се плати по споразумение между работодателя и работника, за да може да се изчистят тези оставащи дни, така че според мен и сега би бил по-скоро за ветото. Избирателите на АТАКА са олигофрени по принцип. []
 

Tags: , , , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Васил Колев

  юли 22, 2010 at 3:13 pm

  http://www.az.government.bg/Legislation/KT.html
  чл.176, ал.5. , чл.176, ал.3. Накратко, ако не са давали отпуска на хората, работодателите са в нарушение на закона, а ако много ти я отлагат, режимът е уведомителен - казваш си и излизаш в отпуска.

  Иначе... теб няма те да засегне, мен няма да засегне, няма да засегне никой, дето си върши работата - човек трудно може да работи сериозно и да оцелее без отпуска. Технически не е възможно, освен в адски редки единични случаи. Така че да натрупаш 300 дни отпуска е постижение от типа на да стоиш 2 часа без въздух - или мамиш, или си изпаднал в мозъчна смърт.

   
 2. pi314

  юли 22, 2010 at 8:16 pm

  Абе за 20 години стаж 100 дни отпуска не са трудни за натрупване по 5 годишно. Особено хората, които не си сменят работното място.

  Да, закона формално казва едно, ама забележи, че работодателя не е в нарушение на закона, ако не ти дава отпуска - само трябва да изфантазира причина. Следващата година е длъжен, ама как ще докажеш, че не ти е дал?

  То ако става въпрос, и сега има достатъчно защити и задължения, ама факта е, че не се спазват и се трупат дни - защо трябва да се пречи на работника поне да си ги прибере като пари. А повода да се наказва работника (по-слабата страна) изобщо не става ясно.

   
 3. Васил Колев

  юли 22, 2010 at 9:36 pm

  Имам няколко наблюдения по темата.

  Едното е, че в България синдикатите са достатъчна сила, че да натискат сериозно работодателите (имам пример с една фирма (имаща голям call center)) при която имаше голям натиск и никога не би имало вариант да се случи такова нещо като да не можеш да си вземеш отпуската. Във фирмите, където съм работил винаги е имало натиск от счетоводителите отпуските да се вземат навреме.
  (вероятно фирмите, в които се работи без трудови договори са изключение, но там няма и полагаем отпуск и проблемите са малко по-различни 🙂 )

  За доказването - всяка фирма си има счетоводство и документи, а ако не се лъжа опуските се отчитат в която-там-администрация-отговаря-за-данъците, май в момента в НАП. За всякаква отпуска е нужна подходящата документация и инспекцията по труда всъщност се храни от глоби, които налага, та познай на чия страна ще застанат.
  (е, вероятно и са подкупни, но и вероятно имат квота 🙂 )

  Третото е, че цялата тая галимация е hack за да могат да се уволнят много държавни служители, които през годините са се измъквали по различни начини и са трупали отпуска, за да могат като напуснат да го направят с много пари. Т.е. това е законова мярка да се закърпи бюджета и има прилична вероятност да изпадне от закона след 4-5 години.
  (аз поне не съм видял някъде да се споменава да има частна фирма, при която това ще е проблем на хората. Фирмите, където има служители с много дни отпуска или им ги дават, или измислят начин да им ги платят, щото искат да запазят тоя тип хора)

   
 4. emo

  юли 23, 2010 at 2:22 am

  Имам подозрения че много хора на държавна работа, близки до предната власт са си почивали нерегламентирано, а отпуските са си и събирали за паричната компенсация като свърши играта. Днес казаха примерно че лични шофьорите на депутати били "на работа" докато шефовете им си ползвали отпуската.
  Сигурен съм че това е само върха на айсберга. Има много хора за които не е проблем да не си вземат цялата отпуска, примерно такива на които работата не им тежи, има хора за които дори работата им доствя удоволствие.
  Прави ми впечатление че много хора от администрацията не са си взимали отпуските, колко му е, някоя измислена вирусна инфекция, някой ден покрай празниците когато се събират дните...

   
 5. pi314

  юли 25, 2010 at 10:21 pm

  Да, има много ПОДОЗРЕНИЯ, но както всички горещи теми на правителството поразително липсват ДОКАЗАТЕЛСТВА за това!
  Защо тези хора, които правят нарушения, не се наказват??? Неявяването на работа без уважителна причина е тежко дисциплинарно нарушение, защо тези хора не се уволняват?
  И най-вече, защо наказват НАС за това, че друг не си е свършил работата?

   
 6. ss7

  февруари 14, 2011 at 11:07 pm

  Заблуждавате се, че това безумие няма да ни засегне нас. както се видя вече - засегна ни . Безумни графици за отпуска половин година предварително (ми аз не искам да почивам по график) . Задължителна отпуска ?

  Откъде на къде ще ми се бъркат в личната ми почивка. Ами ако не искам да почивам ? например не съм си взел още миналогодишната отпуска. Не ми се пише, че няма да ми стигнат и 2-3 страници.

  Герб са идиото-милиционери .

   
 7. Гошето

  юли 29, 2012 at 7:37 pm

  Идиоти са действително. Не разбирам защо не се остави свободата за избор на отпуските у работника, а да се ограничи сумата за обезщетение при напускане на например 1-годишен еквивалент от отпускарски дни (примерно 30). Така всеки щеше да си прави сам сметката и да се съобразява и нямаше да се достига до фрапантни обезщетения. Малко акъл за това, но гигантски скок в мисленето за ГЕРБ.