RSS
 

Из дебрите на хирдопониката

18 апр.

Предния ми опит в областта на хидропониката завърши с неуспех. Развиваха се прилично, ягодките се събуждаха от зимен сън с прилична скорост, докато изведнъж започнаха да съхнат. Оказа се, че да поддържаш системата в неравновесие за да им е най-кеф на растенията не било лесно ...

Един прител биолог инспектира крайния резултат и заключи, че се е развила бактериална инфекция. Подозирам че причината е донасянето на ягодите от почва, и съм пренесъл някоя бактерия с тях. И понеже събуждането на растенията беше доста рязко, явно не са успели да си активират имунната система (да, и растенията имат такава!) достатъчно бързо (което са можели да направят при естествени условия и бавното размръзване на земята), и бум - станали са жертва на бактериите. И оттам бактериите са разказали играта и на другите растения...

Затова повече няма да вкарвам растения отвън - само такива, развити на място.

Направих префасониране на градинката. Измих съдовете с белина, за да премахна каквото е оцеляло от бактериите, а керамизита преварих, че е много порест и белината можеше да пропусне нещо.

Тоз път съм решил да садя домати "Биволско сърце", които в момента никнат в една паничка и хартия, напоена с вода. Здраве и живот ще мааме доматчета след два месеца!

 

Tags: , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Кирил

  април 18, 2010 at 9:17 pm

  Имаш егати якото хоби :-)))

  Винаги съм се чудел на тема хидропоника, осветяваш ли ги с ултравиолетова лампа?

   
 2. Boriana

  април 18, 2010 at 11:42 pm

  Колкото и разочароващо да звучи се появяват бели мушички. И пренаселяват листата на доматите. Може да ги има в пръстта, да бъдат довяни от петуниите на съседите, донесени с купени домати или друго нещо, дори от самия човек, ако носи жълти дрехи.

   
 3. Longanlon

  април 19, 2010 at 11:06 am

  няма да е зле да имаш пред вид и различните антибактериални и антигъбични препарати, които се използват превантивно

   
 4. pi314

  април 20, 2010 at 7:44 am

  Още не съм стигнал до такова ниво че да мисля и за лампи. Засега каквото даде слънцето ;-).

  За препарати още не съм разучил какво може да се ползва, имате ли под ръка някакви материали по темата?

   
 5. Longanlon

  април 20, 2010 at 9:19 am

  тц, аз само от препарати за кактуси разбирам, при това не много

   
 6. Стайко

  април 20, 2010 at 9:53 pm

  Ако имам близките седмици път към дядо ми, ще разпитам... 🙂