RSS
 

Великденска честитка - нагло нарушение на конституцията

04 апр.

В съботата преди Великден ни зарадваха, че българската православна църква ще донесяла свещен огън от Йерусалим - където свещениците всяка година разиграват фокуса със запалване на каквото там си палят, и никой още не го е разгадал. Както и да е - всеки да си вярва в щуротиите, нали е празник. Няма нищо лошо.

Да, ама не! Оказва се, че църковно-държавна делегация го носи от Йерусалим. А премиерът лично е дал разрешение за това да използват правителствен самолет.

За тези които не разбират, нека преведа - държавата дава незнайно колко пари (един ден надници на екипажа, няколко тона керосин, амортизация и т.н.) за да спонсорира конкретна религия (православното християнство) да извърши обредите си.

А като дойде рамадана возят ли мюсюлманите до мека? А като дойде пасха на евреите готвят ли им? Изобщо цялата история е жив пример за диктатура на мнозинството над малцинството.

За това ли им плащаме горивото на тези самолети, за да си спонсорират религията?!?! Това, междувпрочем, е НЕЗАКОННО и директно нарушение на Конституцията на РБ:1

Чл. 13. (1) Вероизповеданията са свободни.

(2) Религиозните институции са отделени от държавата.

(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.

(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

Сега ще гласуваме ли вот на недоверие на Гай Балоний или ще си затворим очите, щото е наше момче и щото дава пари на нашите хора?!

Криза-некриза харчим държавни пари да си вдигаме рейтинга, а после Станишев това, Доган онова! Е така е като си избираме популисти.

На печалившите - честито!!!

Upd: Току що прочетох Закона за вероизповеданията – действително коментарите са коректни, а аз съм в грешка. Оказва се, че държавата и общините действително имат право да субсидират религиозните институции!!!! И не само чрез опрощаване на данъци, ами директно даване на пари!!!!

Този закон влиза в дългия ми списък закони, които е крайно време да бъдат променени – пълна ЗАБРАНА за даване на държавни пари за каквато и да е религия.

 1. Другия вариант е премиерът да е разпоредил самолетът да изпълни негов личен ангажимент, което пък е нарушение на други закони []
 

Tags: , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Маркуча

  април 12, 2010 at 1:39 pm

  Хайде стига с тия произволни тълкувания на конституцията. Освен това погледни т. 3 от цитирания чл. 13. Напълно си в правото си да протестираш, че държавата харчи грешни пари за това или онова, но случилото се е далеч от противоконституционно. 2 ст. от мене.

   
 2. pi314

  април 12, 2010 at 8:29 pm

  Ал. 3 казва, че "традиционната" религия е източноправославно християнство. Не виждам как това, че е традиционна религия, ПОЗВОЛЯВА да има дотации за нея, включително това да се използват държавни пари за спонсорирането и. Особено когато ал. 2 изрично забраняват месене от страна на държавата.

   
 3. Маркуча

  април 13, 2010 at 10:47 am

  Разбирам недоволството ти, но цитираният член нито «изрично забранява», нито позволява изрично — ако беше така, щеше да го пише. Доколкото знам, което не е изрично забранено от закона, се счита за позволено. Ал. 2 не регламентира «месене», а уточнява, че държавните и църковните дела са независими едни от други — за разлика от историческата практика у нас и във Византия, където държавата най-редовно е оказвала политически натиск върху църквата, както и за разлика от Западна Европа, където папата е упражнявал натиск върху владетелите.

   
 4. pi314

  април 13, 2010 at 3:14 pm

  Искаш да ми кажеш, че спонсорирането на религия от страна на държавата е ОК ли? Искаш да ми кажеш, че даването на пари не прави зависима религията от държавните институции? Вероятно и закона за вероизповеданията го забраняват, но нямам време да го чета.

  Не, че ми пука за конкретното ЛСЧ, и дали ще са зависими от държавата, просто е нарушение на основния закон, и освен това се плаща с парите от моите данъци. Не знам в бюджета на държавата да има перо "дотации за църквата", а бюджета на министерския съвет не е отделян за да си изпълняват личните прищявки на министрите.

   
 5. Маркуча

  април 13, 2010 at 4:56 pm

  > Искаш да ми кажеш, че спонсорирането на религия от страна на държавата е ОК ли?
  Не.

  > просто е нарушение на основния закон
  Тц.

  > освен това се плаща с парите от моите данъци
  Абсолютно вярно, за което (теоретично) можеш да държиш сметка на правителството.

  > Не знам в бюджета на държавата да има перо „дотации за църквата“
  Няма, разбира се. Вероятно се покрива от представителните разходи или нещо подобно.

  Не давам оценка дали харченето на тия пари е добро нещо или не, просто твърдението, че въпросният харч противоречи на конституцията, е ле-е-еко изхвърляне. Нищо повече.

  (В скоби — ако се приеме закон, гласящ «Дъвченето на дъвка се наказва с 2 до 6 месеца затвор и глоба от 100 лв.», това не значи, че производството, продажбата или закупуването на дъвка е незаконно. Докато не вземеш да я дъвчеш, а я ползваш вместо гумичка например, си оставаш съвестен гражданин.)

   
 6. pi314

  април 15, 2010 at 7:36 am

  Току що прочетох Закона за вероизповеданията - действително си напълно прав, а аз съм в грешка. Оказва се, че държавата и общините действително имат право да субсидират религиозните институции!!!! И не само чрез опрощаване на данъци, ами директно даване на пари!!!!

  Този закон влиза в дългия ми списък закони, които е крайно време да бъдат променени - пълна ЗАБРАНА за даване на държавни пари за каквато и да е религия.

   
 7. Не трябва ли да сме толерантни към нетолерантните? - Пи-пи-пиленцееее

  май 29, 2011 at 4:23 pm

  [...] такава е абсурдно да бъде защитавана! Както и да се финансира от държавата, но това е друга [...]