RSS
 

Защо не ходя на МакДоналдс, KFC и техни клонинги

03 мар.

Днес ресторантът на метростанция Младост 1 надмина всичките ми очаквания.

От известно време не ям junk food (чипс, вафли, солети, спрайт), а много рядко ям дори пица. Затова, когато днес  приятелите решиха да минат през КФЧ, си мислех че провеждам експеримент - малко разнообразие, пък и си викам, след като приятелите ядат там, значи не може да е чак толкова лошо.

Беше точно толкова лошо.

При влизането в магазина ме лъхна миризма на изгоряла мазнина за пържене. МЕН! Аз имам доста слабо обоняние по принцип. Трябваше да си изляза още тогава, но вече сме влезли - като ще е гарга, нека да е рошава. Поръчах си кофичка, опаковаха ми я в кофичка, и се прибрахме да си я ядем вкъщи.

Картофките бяха почти най-ужастните картофи, които някога съм ял. Докато бяха топли бяха що-годе меки, но 2 минути след като ги извадих вече хрупаха ... не че очаквах нещо различно, но пък човек може да мечтае?!

Пилето ... толкова прословутото им пиле, та чак ресторанта си кръстили на него ... ами беше най-зле приготвеното пиле което съм ял през живота си. А аз ям доста мръвки! Отвътре беше леко алангле, както го харесвам, но си личеше, че не е слагано в марината. За сметка на това панировката беше адски безвкусна (като изключим прекомерното количество люта подправка). Все едно гризкате пилето с картонена опаковка.

За 30 минути, само със сол, мога да приготвя всяка мръвка така, че да си изядете пръстите, вилицата и чинията с нея. Явно милионите долари за изследвания са отишли за изследване на пазара, вместо в изследване как да направят ядивна храна. Досега не знаех, че нещо толкова свято като месото може да бъде така обругано!

Но и с това се живее - не е първия или последния ресторант с безвкусна храна.

Само да не бяха зверските стомашни проблеми след това. След 2 часа положението беше нетърпимо.

Мисля че сами разбирате защо смятам от днес нататък да популяризирам превода на junk food на български като лайняна храна.

Мммммм...

Малко перспектива

Онзи ден мамите излязоха на протест против саденето на генно модифицирани организми дори за промишлена употреба, въпреки че след 4о години клинични изследвания няма данни че употребата им вреди повече, отколкото произволен друг сорт (цък, цък и цък). Или цялостната истерия покрай E-тата (и моята лична кампания да забраним E300 и E330 и най-вече C. ×sinensis!).

И в същия момент, гордо вдигнали глава спасили света чрез демонстрацията на невежеството си в поредната медийна истерия, водят децата си в лайняните ресторанти и ги тъпчат с чипсове. Които в контекста на повсеместното надебеляване носят истинска реална и измерима вреда.1 И не случайно атаката на веригите за лайняна храна е насочена към децата - от ярките цветове, силното осветление и къта за игри, та до партитата за рождени дни и дебилно изглеждащия клоун.2

Нямам думи.

 1. Не протестирам против висококалоричната храна, а против контекста и против това на един подрастващ да му се набие в главата рефлексът като е гладен да ходи да яде такава храна. Всеки има право да е дебел, но да възпиташ детето си така е също толкова безотговорно, колкото и да го научиш да пуши. []
 2. Не е луд този, който яде зелника, а този който му го дава. Веригите за бързо хранене правят тяхните си боклуци само и единствено защото сме достатъчно тъпи да им ги купуваме. Затова сме виновни само и изцяло ние. []
 

Tags: , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. begemot

  март 3, 2010 at 2:54 am

  аз пък редовно хапвам KFC, много ги обичам 🙂 не отричам, че са боклук (не че не си е хранително, просто много мазно и пържено). досега не ми се е отразило физически.
  според мен основният проблем с храненето е в количеството... хората имат тенденция да консумират много повече храна отколкото им е нужна, в резултат на което дебелеят и произтичащите оттам заболявания. с джънк фууда, като по-калоричен, това става бързо.
  но съм скептична към филми от рода на supersize me, точно защото те много превишават необходимите дневни калории.
  това естествено е лично моя хипотеза и не я налагам на никого, и би ми било интересно да се направи експеримент с хора, всеки ден консумиращи точно 1500 калории с източник джънк фуук и с хора, всеки ден консумиращи 1500 калории с източник нещо здравословно... за месец, и да се проследят медицинските показатели.

  (не е съвсем по поста коментара, но много исках да споделя :))

   
 2. Longanlon

  март 3, 2010 at 9:44 am

  Последния ти абзац кърти...

   
 3. pi314

  март 3, 2010 at 9:29 pm

  Е да, под боклук разбирам много мазно, много пържено и прекалено калорично.

  Не съм биолог, но да питам такъв (ти :-P) всъщност зелето в бигмака снабдява ли ни с достатъчно витамини за пълноценно хранене? Доколкото съм чел, липсата на някокои витамини може да се прояви след години недостатъчен прием (B12, който не е критичен в случая ама за принципа ...). Това определено би затруднило клиничните изследвания.

  А си права, че филми като Supersize Me са типични майкълмуровщини. При все имат известна полезност, понеже осветяват същината на проблема, дори и да не уцелват виновния за него. А виновния е личната безотговорност в избора на лайфстайл :-).

   
 4. Стайко

  март 4, 2010 at 12:35 am

  Боно, определено твоето алагле е на ниво! Но за ГМО не мога да се съглася.
  След дълъг разговор с баба Ганка (а тя е човек на който имам доверие) стигнах до няколко извода:
  1. Няма доказателство, че ГМО са безвредни.
  2. Семената ще трябва да се закупуват специално от фирмите произвеждащи ги.
  3. Особеностите при култивиране могат да доведат до невъзможността за отглеждане на други култури в района около масива, засят с определената култура ГМО (което в Америка е донякъде ок, но в България не е поради мащабите)
  4. Това от своя страна довежда производителите до силна зависимост от фирмите, произвеждащи семена ГМО.
  5. Еднотипното сеене може да доведе до изтощаване на почвата.
  6. Всичко това води до неприятни икономически последици от национален мащаб.

   
 5. begemot

  март 4, 2010 at 2:29 am

  http://failblog.org/page/5/?utm_source=network&utm_medium=banner&utm_campaign=header виж, това е по темата 🙂

  е зелето от бигмака определено не ти дава, то е едно листенце. но и в хляба, сиренето и месото също има витамини. всъщност специално b12 идва от животинските продукти основно 🙂 не че казвам, че бигмака съдържа всичко необходимо, имах предвид, че съдържа необходимите хранителни вещества (въглехидрати, мазнини, протеини), че и отгоре. иначе за витамини и микроелементи, и без да им гледам съдържанието, спекулирам, че не. обаче то всяка еднообразна диета би довела до дефицити, даже и така здравословното вегетарянство може да има сериозни последствия, особено пък за подрастващии. та в тоя ред на мисли, и един месец с джънк фууд, и един месец само на краставици едва ли се отразява добре. иначе си прав, за някои показатели месец не е достатъчен.
  според мен е съвсем окей човек да се храни разнообразно, без да се вманиячава толкова , и без да се тъпче.
  а личната безотговорност да, но тя произтича от невежество обикновено. и това дето споменаваш за лъскавите опаковки и т.н. според мен трябва да бъде спряно защото децата все още не могат да направят "информиран избор" (как мразя тоя израз) и ако ги оставиш, само с бонбони ще се хранят.

   
 6. pi314

  март 4, 2010 at 6:05 am

  Стайко, доколкото знам баба Ганка няма особен опит с отглеждането на ГМО. Тя не те лъже, вярва в това което ти казва, но просто в случая се е поддала на масовата психоза.
  1. Няма доказателства че нито един сорт комерсиално садени организми са вредни, след 40 години изследвания.
  2. Това е вярно за всяка комерсиална култура.
  3. Не разбирам какво визираш, но тези технологични граници трябва да са в границите на имота. Тоест, ти си сееш ГМО така че да не пречиш на другарчето. Не виждам разлика с не-ГМО-тата.
  4. Никой не те кара да сееш ГМО. Ако искаш - сееш, ако искаш - не. А някои видове ГМО са безплатни и свободни за разпространение.
  5. Почвата се изтощава при неправилно земеделие, нищо общо с ГМО-тата. Напротив, някои ГМО видове позволяват да се сади без оран, която е основни виновник за ерозията на почвата.
  6. Това просто не е вярно :).

  Всеки ГМО решава различен проблем. Някои сортове дават възможност за решаване на проблема с плевелите (RR-растенията), други видове помагат с проблема с насекомите (Bt токсин произвеждащите), трети видове борят липсата на разнообразие в храната (Златни ориз), четвърти видове (ГМ бананите в Уганда) опитват да спасят вида от болести, понеже бананите са клонинги един на друг. Не можеш просто да кажеш - ми вида дава 10% по-малък добив, като той не е правен за добив, а за да реши друг проблем ...

  Но за това ще пиша отделна статия с повече детайли.

   
 7. pi314

  март 4, 2010 at 6:15 am

  Хаха, кой те излъга, че вегетарианството е здравословно? Напротив, според изследванията вегетарианците живеят също толкова, колкото и ядящите месо, като се отчетат и другите фактори - пушене, пиене, спортуване, социална среда. Способността да си достатъчно твърдоглав че да тормози тялото си с такава неестествена диета корелира добре със волята да не пушиш, да не пиеш и да ходиш да спортуваш...

  За другото съм съгласен. А не случайно термина е "информиран избор", а не правилен избор, защото тези които ти продават информирани избор знаят, че далеч не винаги е правилния ;).

   
 8. мини маус

  март 11, 2010 at 12:06 am

  Малка подробност: въпросният КФЦ наистина е кофти. Оказва се, че КФЦ и Дънкин Донътс биват два вида: "хубави" и "лоши". Лошите са много лоши - разбирай старо олио, отвращаващ вкус, стомашни болки и тн. Хубавите не предлагат тези "екстри".

  Защо е така: ами имало две фирми, които оперират под съответното лого, просто едната не сменя олиото; бтв, забележи, че и промоциите им са различни.

  Как да различавам хубавите от лошите: гледаш кое заведение на кои е. Примерно тези, на които си попаднал са от гадните, същото важи и за Дънкин Донътс на Попа. Хубави са тези в кино Арена Младост 4, както и май на Гарибалди.

  И въобще не са вредни, ако се ядат в умерени количества и не постоянно- което важи за много други храни, впрочем. Кой знае защо хората си мислят, че пържените картофи, приготвени в собствения им дом, са полезни, понеже са "домашни".

   
 9. 111111111

  юли 2, 2013 at 2:52 pm

  Интересна тема. Трябва да си малоумен за да хапваш кефси и макдоналдс. Вкусни са, но някак и зеленчуците в тези сандвичи изглежда вредни. Скоро и пуснаха черен списък с гмо храните от грийн пийс Русия и вътре са нескуик макдоналдс марс сникерс кола...за повече информация гугъл. Спора дали ГМО е вредно е лишен от смисъл по всяка линия. И да е вредно и да не е вредно не искам да рискувам с резултата от работата на някой, който е решил да изземе функциите на природата. Пък и в Америка вече има случаи на хора, на които им растат конци под кожите. Нова болест. Твърди се че е от гмо и е масово. Опитите да се замете под килима са сериозни и затова не е още чак толкова известно. 90% от храните в САЩ съдържат ГМО така че аз лично ще пропусна всичко с етикет сащ

   
 10. AG

  септември 26, 2015 at 6:11 pm

  Никога не ходете в макдоналдс! Особено на бул.Вл.Вазов. Обслужването е под всякакво ниво. Там работят само простици и смотаняци!!!!!