RSS
 

Нова опасност за здравето?

23 февр.

От известно време проучвам последиците от употребата на една силно комерсиализирана култура. Корпорациите от 200 години я употребяват и разпространяват по целия свят, оплитайки в мрежите цели общества. Поради наличието на някои полезни вещества вътре, които са липсвали в менюто на българина през зимните сезони, употребата на тази 95% импортна стока се е наложила в обществото, като някои хора дори страдат от заблудата, че  е безвредна.

Говоря, разбира се, за C. ×sinensis, от семейство Rutaceae, и съдържащите се в него сериозни количества от химикалите, по-известни на хората като E330 и E300.

Още през 18 век е имало мореплаватели, страдащи от абстинентен шок при спирането на  употребата на E300. В резултат на това са развивали скурбут. Затова международните търговски картели са били принудени да го разпространяват по търговските пътища - за да могат моряците да го употребят, временно отлагайки ефекта от липсата му.

Това, което наистина ме шокира, е произхода на продукта. Оказа се, че освен ясно изявената склонност към хибридизация на растенията от семейство Rutaceae, конкретно Navel - най-комерсиално потребявания сорт на C. ×sinensis - е мутант! Генетиците са установили, че единична мутация в плантация в Бразилия е предизвикала трите най-видими фенотипни разлики с близките му родственици:

 • повишената концентрация на гореописаните химикали
 • липсата на семена
 • образуването на недоразвит срастнат близнак на плода вътре в тялото на оригиналния плод.

Изключително притеснително за мен е липсата на семена. Логично е, че гените, които го предизвикват, действат чрез производство на хормони за подтискане на фертилността, които при консумация преминават във хората и се натрупват със множество здравни последствия! Освен това е алармиращ факта, че се образува срастнат близнак на плода. Това за мен е сигурен признак, че упоребата му от бременни жени може да доведе до такива дефекти при децата!

Никъде не съм намерил опровержение на тази моя теория, така че трябва да е вярна, а учените, изследващи здравословните ефекти на C. ×sinensis нарочно не пишат статии за това. Причината за това очевидно са корпоративните интереси, седящи зад този дяволски плод и прокълнатите му сортове. И то само какви интреси - световен мащаб производството възлиза на 60 милиона тона!

Дори само това би било причина да спрете употребата му! Но нека разгледаме основните нутриционалистични данни.

Киселинността на този продукт достига pH 2.5 - колкото най-киселинната, класическата кока-кола. Добре изветно е че с тя сваля ръжда, така че очевидно не може такова нещо да е безвредно за човека,  да не говорим да е полезно. Поради изключително високата киселинност, редовната му употреба може да предизвика и задълбочи язва и гастрит, особено в при консумация на гладно.

Други хибриди от семейството имат дори още по-ниско pH - до 2.0, и екстракт от тях, с добавен консервант E223, и повишена концентрация на E330 и E300 се продават дори в местните магазини БЕЗ ДА Е ОЗНАЧЕНО КАТО ОПАСНА ЗА ЗДРАВЕТО! Контакт тази течност може да причини сериозни изгаряния на лигавиците на очите, носа, и други нежни тъкани в човешкото тяло!!!

Днес видях в магазина доста хора, дори висшисти, които си купуваха C. ×sinensis, явно незапознати със здравните последствия от него.

Крайно време е да се организираме като общество, за да ограничим злоупотребата с това дяволско растение, и да поискаме сметка от корпорациите, които го разпространяват!

 

Tags: , , , , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Михаил

  февруари 23, 2010 at 11:49 am

  Има някакво движение по форумите - да не се купуват продукти с повече от три Е-та. Смях...

   
 2. климатик

  февруари 23, 2010 at 2:01 pm

  Ами то погледнато реално много храни са вредни но въпреки това продължаваме да си го купуваме, това разбира се не означава че статията е маловажна. Браво много добра статия и благодаря за инфото.

   
 3. az

  февруари 23, 2010 at 5:26 pm

  Ако не си специалист в дадена област, не е съвсем редно да говориш разни дълбоки неща по нея.

   
 4. pi314

  февруари 23, 2010 at 6:18 pm

  Не съм специалист, само заинтересуван гражданин.

  Прочетете внимателн статиите за E330 и E300, и вие ще се убедите колко сериозно влияние оказват на човешкото здраве, особено абстинентния шок!

   
 5. UZUMAKI

  февруари 24, 2010 at 12:25 am

  Мда ве, 'сичко ток, жица и минзухари, ама се казва "скорбут".

   
 6. begemot

  февруари 24, 2010 at 2:49 pm

  не се учудвам, корпорациите се опитват да направят геноцид от самото си начало, погледни как се увеличава заболеваемостта и смъртността откакто има корпорации!

   
 7. И какво му е страшното на това човекът да се меси в природата? | Даниела и Михаил

  февруари 25, 2010 at 11:15 am

  [...] 2: (25.02.10) – Още една важна статия, за разлика от горната, подкрепена с факти – за [...]

   
 8. Защо не ходя на МакДоналдс, KFC и техни клонинги « Пи-пи-пиленцееее

  март 3, 2010 at 2:13 am

  [...] Онзи ден мамите излязоха на протест против саденето на генно модифицирани организми дори за промишлена употреба, въпреки че след 4о години клинични изследвания няма данни че употребата им вреди повече, отколкото произволен друг сорт (цък, цък и цък). Или цялостната истерия покрай E-тата (и моята лична кампания да забраним E300 и E330 и най-вече C. ×sinensis!). [...]

   
 9. Божо

  март 11, 2010 at 11:37 pm

  Хаха разби ме 😀 супер забавно. Браво. Супер пародия на тия лудости дето напоследък се говорят за какво ли не. Даже гледам в замунда тръгна и някакъв филм за бялата отрова - захарта. Това е добре впрочем - значи вече хомеопатията е опасна за живота 🙂 Само гледай да не лапнат от БГ-Ма откачалките горната статия, че ще има протести пред зеленчуковите пазари и реклами с говорещи лимони в метрото.

   
 10. бай Кольо

  април 12, 2010 at 5:29 pm

  Много опасни отрови ни дебнат отвсякъде http://en.wikipedia.org/wiki/Dihydrogen_monoxide_hoax

   
 11. pi314

  април 12, 2010 at 8:32 pm

  Добре че ми напомни, за да се подпишете за забрана на ДХМО-то можете да идете тук.

   
 12. Пещерата на неандерталеца » Да мислим понякога, а?

  юни 12, 2010 at 1:20 am

  [...] За разведряване два свежи линка (уви, като гледам и там, колко народ се е вързал на провокацията): Нова опасност за здравето. [...]

   
 13. ivo_isa

  март 29, 2011 at 11:52 pm

  Момчета, не забравяйте, че количествените натрупвания водят до качествени изменения и никой не е застрахован срещу по-голяма глътка вода 😉
  Общо взето не ви разбирам удоволствието