RSS
 

Шестте най-груби грешки при шофирането

26 ян.

Та в реда на мисли на предния пост за шофирането искам да спомена най-глупавите изпълнения, на които съм бил свидетел по нашите пътища.

Смятам, че след като така и така ни се налага да шофираме, факта че управляваме тон и половина желязо летящо със 100 км/ч, крепящо се на гумени подложки с площ колкото подметка на обувка, ни задължава да се стараем да го правим максимално добре, за по-безопасно и приятно изживяване.

Подредил съм ги по степента на демонстрирания идиотизъм, от най-очевидната проява на липса на умения до само леко дразнещи практики.

 1. Специален поздрав

  Специален поздрав

  Премигване на магистрала тип "мръдни ми се от пътя" - когато изпреварвам някой със 140 км/ч, най-абсурдния феномен който някой може да демонстрира е премигване със светлините, подканяйки ме да се махна от пътя му. Приятелите ми знаят, че не се изнервям лесно, но това е едно от нещата, които при мен са свързани накъсо с адреналния кортекс. Обезателно още първата ми кола ще има устройството за специален поздрав което виждате в дясно, чиято употреба аз комбинирам със натискане на спирачките.

 2. Преминаване на несъобразена дистанция със несъобразена скорост - редовно се случва да гледам изпреварване в градски условия със 40 км/ч разлика на една боя растояние от съседа, особено край паркирали автомобили. Освен че ви лишава от всякакво време за реакция, такава маневра е изключително рискова, защото шофьора или пасажер може да отвори врата, пешеходец да изскочи зад колата, или някое дете да скочи да гони топката си на пътя. При катастрофа с дете шофьорът е виновен АБСОЛЮТНО ВИНАГИ по чл. 117 от ЗДП, и може да очаква сериозно осъждне което ГО-то му да не покрие изцяло.
 3. Да не владееш колата си - това го виждам преди всичко при млади шофьори. Най-фрапиращите грешка е когато влизат в завой с несъобразено висока скорост,  късно натискат спирачката и я държат почти до края на завоя, после, разбира се, се сещат че трябва да свалят предавката, и за да го направят пускат кормилото и почват да се оглеждат за лоста, докато колата съвсем спокойно лети към канавката.
 4. Да не можеш да изпреварваш правилно - най-фрапиращо се среща при собствениците на мощни коли, над 140 конски сили. Мощността им позволява дори да са лепнати на 10 см от бронята ти, при започване на изпреварването да дадат максимална газ и криво-ляво да успеят да те изпреварят. Правилната техника на изпреварване е да държиш по-голяма дистанция докато да прецениш кога ще имаш свободно място в другата лента, и малко преди да се освободи мястото да се засилиш. Всеки спечелен км/ч разлика със скоростта на предния ти съкращава драстично  времето на изпреварването, и по този начин спестяваш метри от най-опасната маневра, без значение мощността на колата ти.
 5. Късния апекс е правилната техника за нормално шофиране

  Да не можеш да завиваш правилно - спира се ПРЕДИ завоя, защото в завоя сцеплението ти трябва за самия завой, после по време на самия завой се дава леко газ по три причини, първо защото съвременните коли са с предно предаване, тежат повече отпред и в повечето случаи опасността в завой е да занесе задницата и да се завъртиш затова разтоварваш предницата с газ; второ, след спирачката си се огледал как да излезеш от завоя и можеш да забързаш движението; и трето, даването на газ в завоя прави пътуването много по-приятно за пасажерите по психофизиологични причини (вестибуларния апарат реагира по различен начин).

 6. Да не знаеш каква линия да следваш в завоя - има точно ЕДНА правилна техника на завиване, и тя е да завиеш по начин по който ИЗЛИЗАНЕТО от завоя да е по най-добрата траектория. Това значи да не сечеш завоя, защото това "спестяване" те изхвърля в лентата на другарчето (червената линия "Oh! Shucks!").  Покъртително е колко хора в София просто не знаят да завиват! В града особено колкото е по-тясна изходната уличка, толкова по-късен се налага да е апекса, тъй като в момента на излизане от завоя трябва да се движиш НАПРАВО по пътя, а не да се мъчиш да дозавиваш и коригираш линията. Инструктора ми повтаряше непрекъснато - като влизаш в завой през цялото време трябва да мислиш за най-важното - как ще излезеш от него.

Единствената смислена причина за сигнализацията, била тя звукова или светлинна, е когато този пред теб прави нарушение на ЗДП - например е заспал в лявата лента на магистралата, при дясна свободна! Но да мигаш на Голф изпреварващ Москвич е глупаво по две причини - първо тоя с Голфа щеше да вдигне по-голяма скорост ако можеше, и освен ако не разчиташ на специфичния инертен импулс на фотоните от ксенона ти да го засилят, просто хабиш ток и изнервяш другите, и второ, факта че не можеш да прецениш скоростта и дистанцията от предния автомобил в достатъчна степен да не ти се налага да  набиваш спирачки зад него, говори, че си пределно некадърен шофьор.

Хубаво е да имаш лъскава и мощна кола. Но да имаш лъскава и мощна кола и да не можеш да я караш е трагично и опасно.

И последно, аз не съм майстор шофьор. Много съм научил за шофирането като ме е возила Ася, най-приятно возещия шофьор който познавам, както и от баща ми, брат ми, инструктора и другите около мен. Стажа ми е не е кой знае колко внушителен и като години, и като километри навъртяни. За сметка на това се старая да се уча, да чета и тествам теорията и внимателно да наблюдавам как карат другите, особено по-добрите от мен, както и да се уча от грешките на другите. А ти?

 

Tags: , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Exciter

  юли 26, 2011 at 2:57 pm

  "защото съвременните коли са с предно предаване" - не бъркай съвременни с евтини 😉

   
 2. Merody

  септември 20, 2017 at 8:27 am

  Браво!