RSS
 

Пет широко разпространени заблуди за "Златния стандарт"

12 ян.

От известно време говоря с приятелите на по биричка на тема икономика, и напоследък се чува много по темата "нужен ли ни е златения стандарт". Повечето сериозни икономисти не обръщат внимание на такива въпроси, и това кара много хора да си въобразят "конспирация", когато в действителност идеята им се отхвърля по очебийни причини, известни  на икономистите от древността.

Как по-точно въвеждането на златния стандарт ще промени икономиката?

Преди да прочетете разсъжденията по-долу, трябва да разбирате концепцията за парите и банковата система с частични резерви. За това можете да прочетете в статията ми на тема Кратка история на парите.

Най-важния цитат от там е

Когато се създават законните разплащателни средства във вид на банкноти, комбинирани с възможностите, представени от банкирането, се появява възможността да се дават кредити във вид на банкноти, както и да се внасят в банката във вид на банкноти. Един човек внася пари и получава документ за влог, като оставя хартийките в банката. Тези пари след това могат да се дадат на друг човек на заем. Само тези два елементарни факта са достатъчни за да се създават т.нар. пари от нищото.

Ето моите мисли по въпроса дали въвеждането на "златния стандарт" ще се отрази добре на обещството:

Първо, ще станем силно зависими от количеството злато в света. Ако се копае повече злато, без намеса на централната банка лева ще поевтинява и ще се шири инфлация. Ако не се копае достатъчно злато за да допълваме резервите си, централната банка ще трябва да се намесва сериозно за да попречи на икономически растеж да доведе до дефлация и риска от дефлационна спирала.

Второ, това по никакъв начин няма да промени създаването на пари от нищото. Както споменавам по-горе, възможността за тези пари се появява от съществуването на банките и възможността за даване на заеми в пари от трезора, т.е. на по-малко от 100%-тно покритие на депозитите. Но депозити при 100% покритие са безсмислени - банката не може да дава заеми от тях и да печели лихва върху тях, което значи че и хората няма да взимат лихва от депозитите си.

Трето, като следствие от създаването на пари от нищото, дори със златния стандарт няма да промени факта че правителството може и ще раздува количеството пари, което значи че макар американското правителство да не може да печати пари за да харчи, то американското общество пак ще може да "печата" пари, само че през банковата система а не през Fed, и за тези пари пак ще консумира реални блага. Или както казва Тери Пратчет "There is no power in the world can keep a bank honest, if the bank itself does not want to be."

Четвърто, любимо възражение* е че при 5% доходност на ДЦК в САЩ, държавата трябва да печата 5% пари на година за да може да се върнат на банките е абсолютно невярно. Първо, 3% от 5%-те процента се печатат заради инфлацията, така че реалния лихван процент е що-годе 2%. Но и този процент не предизвиква това "поробване" на обществото - тоест така често цитирания случай с играта на покер е напълно грешен и наивен.

Парите не са абсолютно несвързани с реалния свят все пак ;-). С тях може да се купуват стоки!

В примера с покера, да кажем че хората идват със 100 лв на играта, и взимат 100 чипа, т.е. 1 чип струва 1 лев. В края на играта понеже трябва да оставят 1 от чиповете си на банкера, и след това продават своите чипове. Тоест, те трябва да вземат по 1 лев по-малко, 7 лв остават за банкера. Така и в реалния свят банката взима дял от печалбата. Обаче банката консумира тези пари във вид на строеж на сгради, наема работници, и накрая раздава печалбата си като дивиденти. При всички положения реални хора взимат реалните пари. Рано или късно.

В САЩ тези 2% лихва държавата може да плати на банката от данъците. Банката купува сгради (влива пари в икономиката) и дава дивиденти на акционерите си. Къде по-точно се появява заробването** не става ясно, но пък не пречи на хората да го повтарят ;-).

Пето, ако не премахнем даването на лихва изобщо, то никога няма да получим тази мистична "социална справедливост" за която се говори навсякъде. Дори без банки, дори без пари от нищо, в античността пак е имало разорени поради лихварството. А ако се премахне лихварството като факт, то никой няма да инвестира. Силно подозирам че това ще спъне цялостната предприемчивост на хората, а резултата бе доста добре демонстриран от комунизма през миналото хилядолетие.

Може би това е по-добре? Може би нуждата от прогрес води до нужда от развитие на производството и унищожаване на околната среда? Може би факта, че лихварите консумират част от реалните стоки е голяма загуба и трябва да се ликвидира? Може би едно общество тип Zeitgeist би било по-справедливо, в някакъв смисъл. Може би обектът "пари" е концепция, несъвместима с бъдещото развитие на човешката раса?

Но това е тема на друга дискусия. Моята цел беше да илюстрирам че никоя от настоящите желани цели няма да бъде постигната със въвеждането на "златния стандарт". Именно затова малко икономисти го разискват, и то предимно като академичен въпрос.

Полезни четива:

Кратка история на парите
How is Money Created? Debunking Some Myths About Recent Policies to Stabilize the Financial System and the Economy
Money
History of Banking
Fractional-reserve Banking
Making Money - a Diskworld Novel by Terry Pratchet, ако някой иска да я прочете ще му я дам на хартия ;-).
Zeitgeist - препоръчително е за да тренираме да виждаме грешките в разсъжденията

* Zeitgeist е типичен пример за филми с грешки от този вид. Конспиративните теории имат само един проблем - нямат факти които да ги подкрепят. Това разбира се не е защото не са верни, а е защото са много добри конспирации.

** От хилядолетия е показано че има два начина да имаш пари - печелиш и спестяваш пари, или открадваш пари. Твърдението че банковата система е виновна за икономическо заробване е меко казано необоснована - но е неизмеримо по-лесно да се сочи с пръст и да се обяснява как някой друг е виновен.

 

Tags: , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Стоян

  януари 12, 2010 at 6:13 pm

  Ок, изброяваш недостатъците на златния стандарт. Не искам да споря един по един по тях,някои ми изглеждат основателни,а други не чак толкова. Защо обаче не изброиш недостатъците на "хартиените пари". Много от нас ги изпитаха на гърба си през 96/97 и естествено последствията в последвалите години. Хартиените пари имат един съществен недостатък - лесно се злоупотребява/греши с количеството им. Не една икономика се е сринала заради погрешна монетарна политика. Ясно е че и златния стандарт има своите недостатъци но е бил относително устойчив модел. Човешкото общество го е използвачо хиляди години доста успешно. Назад към златния стандарт трудно би могло да се тръгне особено изведнъж би предизвикало колапс вероятно не по малък от хиперинфлация, но хартиените пари които финансовия свят познава не вършат добра работа и трябва да се заменят нещо по добро...

   
 2. Боно

  януари 13, 2010 at 12:03 am

  Не изброявам недостатъците на златния стандарт (защото има и други), а споменавам какво той няма да промени. Кой недостатък на хартиените пари по-точно смяташ да решиш с въвеждането на златния стандарт?

  Златният стандарт не води до стабилност, в никакъв смисъл, тъй като "балони" пак ще има. Напротив, става още по-нестабилна икономиката, тъй като реално връзвайки ръцете на централната банка ще и пречи да балансира паричната маса в съответствие с размера на икономиката.

  За конкретния пример, 96/97 година банковата криза настъпи заради източване на банките. Със златният стандарт нищо нямаше да се промени - кредитните милионери щяха да купят с парите си ЗЛАТОТО, която е покритието на физическият лев, което щеше да свърши златните ни резерви и да обезцени лева.

  Обезценката на лева беше престпление, извършено от шефовете на банките. При каквато и да е система то можеше да се извърши, откъдето междувпрочем е и вдъхновението на Тери Пратчет за цитата.

  Прав си, златният стандарт е бил изключително стабилен модел ако не броим фалитите на банки (със загуба на парите на вложетелите, сегашните депозити са гарантирани до един доста стабилен обем). И ако не броим инфлацията предизвикана от златото донесено от испанците от Южна Америка. Но деиствително тази система е работила доста добре през времето когато болшинството от хората не са спестявали пари, тъй като са били повече или по-малко роби (крепостни селяни).

  Трудно ми е да повярвам, че златният стандарт има място в съвременният свят. Нямам доказателство
  че това е така, освен историческите проблеми които е предизвиквал. Лесно мога да бъда убеден че е правилната идея, ако някой ми покаже какво предимство точно ще има пред съвременната парична система.