RSS
 

Тест за политически наклонности

11 май

Вчера в блога на Ники видях доста интересен тест с помощта на който човек може да види политическите си възгледи.

Дали има нужда от тест за да може човек да определи какъв е? И да, и не. От една страна, човек би трябвало сам да си знае ... но от друга, ако днес е модерно да се пишеш десен, можеш да се наричаш десен дори ако по възгледи си Сталин. Да си заблуден не е престъпление. В крайна сметка важното е не какво говориш, а какво правиш. Именно за това тестът е полезен - а въпросите от вида "какво би направил за това", "как чувстваш еди кое си" само ти помагат да не си роб на терминологията.

Като цяло теста има интересни въпроси, и да си кажа правичката изглежда доста точен. Изненадващо за мен се оказа не че съм социалист (тъй като това го знам отдавна),  а че не съм хардкор социалист. Всъщност съм почти на границата с демократ, и доста по-назад от либералното отношение към личните свободи, които мислех че защитавам.

Бих желал да отбележа че БСП не е социалистическа партия, каквото и да им пише в името. Промените в Закона за Митингите и Манифестациите ги местят доста в посока национализъм, икономическата им политика избива на моменти на върл капитализъм. В този ред на мисли определено не са това причините да гласувам за тях.

Може доста да се поспори коя в момента е правилната политика за България и дали дясно правителство (с дългосрочни целии икономическа политика като на сегашното) за ограничен период от време, в който да продължим да дърпаме в икономически смисъл не е поносима отстъпка пред идеала към една по-висша крайна цел, не е за предпочитане пред едно ляво правителство с безумна в сегашните условия лява икономическа политика (като предложената от ГЕРБ). За това ще спорим в друг пост ;).

А за сравнение ето и още един тест (от коментар на Селин в блога на Ники) ... резултатите ми са същите, въпреки че въпросите са различни. (Имайте предвид че графиката им е завъртяна)

Мисля, че си заслужава човек да направи теста, дори само за да се убеди че действително нарича нещата с истинските им имена. Споко - въпреки че единствените правилни възгледи са социалистическите (хе-хе :P), все още не е престъпление да се мисли и по друг начин.

You are a
Social Liberal
(68% permissive)

and an...

Economic Liberal
(16% permissive)

You are best described as a:

Socialist

 

Tags: , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*