RSS
 

XFS

08 май

Днес си инсталирах Gentoo отново, и за сефте реших да разгледам кои файлови системи са по-бързи. Избора ми падна върху 4 екземпляра: ext3, reiserfs, jfs и xfs. Естествено, трябва да е журнална, защото не ми се губи време в измишльотини как да ми сканира 80ГБ хард бавно, щото на лаптопа и батерията е ценна, и е 5400 оборотова костенурка.

За jfs не съм чел никога нищо, пък и знам че има едни дребни детайли с буутването (трябва да се пуска първо read-only за да си реплейва лога) и това не ми се помни при следващите бърникания по диска. Със ext3 съм от време оно, а reiserfs съм използвал но не се препоръчва за лаптопи, щото бил кат' смок. (За другите не знам дали и те не са, ама).

Досега опита ми показва, че ext3 е стабилна, но reiserfs се справя много по-добре при работа с portage (система с много малки файлове, разположени в дърво). Има едни чести ъпдейти, които с raiserfs стават за 20 сек, а на ext3 са по 7-9 минути. Но raiser4fs е все още дълбока бета и нямам нерви да дебъгвам и нея, колкто и да ми обещава скорост.

Пуснах си XFS. Естествено, имах проблеми, главно щот' съм невнимателен и не чета. Примерно, в XFS няма extended attributes, които се включват ръчно, защото по подразбиране явно си има (това някой да го провери и да каже ако се лъжа, ама мисля че съм прав). За това опцията user_xattr която я слагам на ext3-тата ме прееба много яко, отказваше да се монтира руут дяла, та докато се усетя мина време. Но, когато си направих всичко правилно, работеше си без никакви проблеми. Естествено е добре да се инсталира пакета xfsprogs.

XFS има няколко хубави страни, а най-интересните са дефрагмеентация по време на работата на файловата система и промяна на размерите на файловата система също докато си работи. Въобще тези неща не ми трябват, но трябва да се мисли в бъдещето.

Интересното, което забелязах, е че според мен файловата система работи по-бързо. Не в груба сила, а в скоростта на отговор. Примерно в момента компилирам на 2 конзоли, а преди малко на 4, но това не ми пречеше да си браузвам спокойно. Това е едно от нещата, в които Уиндоус винаги досега ми е харесвал повече. Когато имаше да сейвам файл беше по-бавно, признавам, но за разлика от досегашния ми опит няма никакво забавяне примерно при отваряне на конзола или прозорец, по време на които несъмнено се зарежда някоя библиотека, но това става наравно с другите процеси.

Вероятно причината е че самата файлова система е оптимизирана за многопроцесорни системи, а моята може да има един процесор, но няколко процеса конкуриращи се се справят много добре. Ако науча нещо ново ще пиша, а и ако някой има коментар по въпроса... Засега няма да си пускам други файлови системи за root партишъна, XFS-а рулира!!!

 

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*