RSS
 

Комунисти в индийски щат разпоредиха: Ще учим Linux

14 сеп.

Днес попаднах на едно заглавие в gbg.bg за което вече си бях изградил мнение по материалите, които прегледах. Всъщност същата тема беше излезнала в slashdot.org, та имах възможност да видя различните мнения на различни хора. Обаче в gbg.bg за кой знае кой път показаха, че от компютри не разбират. Или че просто преписват мнения без грам разбиране.

Заглавието е доста патриотично-себеотрицателно:

Комунисти в индийски щат разпоредиха: Ще учим Linux
Естествено, в самата статия единственият линк е към страницата на самата комунистическа партия, и след това интерено въведение в проблемите на хората следват няколко явни мнения на авторите на статията, който са толкова половинчати, че граничат с откровена лъжа. Ще изложа няколко цитата, които изтрепаха рибата:

Тригодишен план ще превръща Керала в зона, свободна от "Майкрософт"

Воденото от комунисти правителство на южния индийски щат Керала предприе крута мярка в ущърб на "Майкрософт".

... ЗЛИ КОМУНЯГИ!!! А въпросната крута мярка в ущърб на майкрософт е...

Комунистическата партия на Индия (марксисти) обяви тригодишен план за масово възприемане на операционни системи с отворен код в държавните училища и колежите, твърди публикация във "Файнаншъл таймс".

Сменят си операционната система с друга? Т.е. след като решаваме да не използваме прекалено скъпата, бъгава и вирусясваща операцион система от един глобен неведнъж за мръсни практики срещу конкуренцията монополист, ние сме лоши!!! Естествено, никой не се и сеща да спомене старите лафове като за периода на полуразпад на Windows. Но естествено, комунистите са лоши.

Партията (CPIM.org), която дойде на власт през май, набързо забрани производството и продажбите на кока-кола и пепси.

... Леле, колко са лошиии! Е, кой ли се сеща за детайли защо е забранена? За прекалено голямо съдържание на токсични пестициди. Ето пример за половинчато сензационистко твърдение, което си е направо лъжа (Тяхното имам предвид). Значи, след като е Кока-Кола, може да си тъпче боклуци в продукцията за индийци. Не че и останалата продукция е цвете за мирисане - съдържанието на захар ефективно пребива с дъбова тояга всичко здравословно, което се опитваме да ядем. Но комунягите са лоши, защото не щат да се тъпчат с боклуци.

Новият образователен план на марксистите пък цели създаване на зона, свободна от "Майкрософт".
Според техните разчети децата в 12 500 училища ще учат как да използват Linux вместо продуктите на американския софтуерен гигант.

... А сега дали това е лошо? Естествено, къде-къде по-добре е да платим на Майкрософт 30 млн за снабдяване на операционна система пълна с дупки, с договор след това да си плащаме за всеки ъпгрейд (ще видим колко ще е следващият договор), вместо да използваме отворена операционна система, без дупки, безплатна и то за винаги. Да, някои ще кажат, че ще се плаща някой да я поддържа - а аз бих питал: А сега не се ли плаща на системни администратори? Само дето тия 30 млн си заминават от държавата. А с тия 30 млн може да се разработи изцяло българска версия на Линукс, и да се плати двойно на същите администратори да я поддържат. Лелката пред ПиСито в държавната администрация пак ще си реди пасианса, ама къде-къде по-евтино.

Не сме забранили "Майкрософт", но сме против монополите във всяка област и енергично ще насърчаваме свободния софтуер, отсякъл министърът на образованието на Керала.

... Я? Ама те не били забранили Майкрософт? Просто не искали да си го купят. Е това криминално поведение ли е? Вместо да почнем да обясняваме колко им се радваме за това колко са напреднали и как си гледат интереса...

Производителят на Windows, от своя страна, изразява уважение към решението на своите клиенти, но същевременно вярва, че продуктите й са на много достъпни цени за образователните институции.

... И това е вярно. Само дето ако говорим за пари... а кой ще каже истината - че с използването на тази система потребителя се връзва сам така здрачо, че не може да се откачи? Казвам го като човек, който се опитва и го прави. Но ... трудно е. А за ученик закърмен с Уиндоус е много, много трудно да започне да използва истински софтуер. Човек, дето знае Уиндоус не може да твърди че знае компютри. Той всъщност нищичко не знае. Който е доволен от това - ОК. Но ако искаш да научиш нещо, трябва да научиш истинска ОС - Linux, BSD, дори и MacOS.

Освен това достъпни цени? Свободният софтуер е май по-евтиничък.

Мениджърът за публичния сектор в "Майкрософт Индия" е казал още, че макар и малък щат, Керала е важен пазар за фирмата, както и за всяка друга компания, оперираща в Индия.

... Керала е най-образованият щат в Индия (95% пишат и четат), с 1 млн ученици, предполагам цялото население е към 20 милиона. Дам...

Какво пише в статията:

Гадни комита гонят горките западни компании от Индия.

Истината:

Индийски щат отстоява правата си, гони западни компании пласиращи некачествена стока на пазара и, и спонсорира местният бизнес.

Е, сега какво мислите за новината?

 

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*