RSS
 

Изумен, направо съм без думи. Не знам какво да кажа, за да изразя очудването си от този факт, как да обясня на света колко неочаквано за мен се развиха тези неща.

16 сеп.

Днес, (бел. ред. 16-ти Септември) Линукс успя да ме изуми за пореден път. Като горд потребител на ПиСи с легален Уиндоус аз за пореден път се оказах лишен от пътеводната светлина, а именно - милото умря окончателно. Е, мисля че имах малко вина този път... онези "временни" файлове от C:\Windows май се оказаха доста важни... е, освободи се място, ама...

Всъщност проблемът е, че не иска да ми засече безжичните мрежи. Кофти, ако се връзваш така. Което е по-странно, имам софтуер от Acer с който успява да засече мрежите ... но не и да се върже. То никога не успя да се върже.

Естествено, съвсем непридвидливо не си бях взел диск с Уиндоус. Е, аз нямам по принцип такъв, имам някакво rescue CD, дето иска бая място. Освен това явно въпросното Це-Де има и мнение - какво трябва да имам на харда, а именно един дял. В случая най-много мога да му покажа среден пръст, щото имам тамън 6 бройки, и то след като ги намалих ... Един с Генту, оня със старото Генту дето ще го затрия утре (казвам го от около 3 седмици), boot партишън, swap (главно заради hibernate) както и Уиндоус и да не забравяме криптирания хард. Въобще такава зоологическа градина съм завъдил, че тоя спасителен диск хич не ща и да се приближава до ПиСито.

Та естествено какво правя като нямам диск - отивам от дата.бг да си го сваля. Имам шибан сериен номер, освен това тия лаптопи се продават с уиндоус стикер, така че антипиратите хич да не си правят илюзии. Легален съм до дупка. Обаче МС още не са се сетили да пуснат сваляне на дисковете по интернет. Което е жалко. Какво да се направи, ще се дърпа от датата...

Обаче въпросът е как да осъществя достъпа от Португалия... има нужда от прокси. Един съвет към братята по оръжие - ако имате нужда от прокси, дори и да е на уиндоуска машина, най-добре е да си качите openssh сървър компилиран със cygwin. Инструкциите за това можете да си свалите от тук. Просто след като имате ssh сървър трябва да правите връзката ssh -D 1080 ime.na.host, като с това правите автоматично SOCKS прокси на вашият компютър на порт 1080, което се връзва през въпросният хост. Настройвате Файърфокс или IE да използва за прокси localhost на порт 1080, и воала - вече влизате в датата. Предимството на това е, че връзката от вас до проксито е криптирана, и НСБОП (Националната Служба за Борба с Обикновеният Потребител, по последни данни) няма какво да се занимава с вас (но може да се занимава с проксито, така че умната). И без това използвам само за легални цели, а именно да си източа диск, който и без това ми принадлежи.

Проблемът на трансфера директно до вас е, че е бавно... по-добре е на отдалеченият хост да си свалите файла, и да го точите оттам. Но как? Най-добре е да си имате openssh сървър, както ви казах по-горе. А след това?
Под Уиндоус можете да използвате freeware клиента WinSCP, идващо от scp, сиреч Secure CoPy. Под линукс има такава команда, scp, която копира от някое място до някое място на друг компютър. По подобен начин работи и програмата sftp. (WinSCP работи и като нея) Обаче ... scp и sftp за Линукс не поддържат resume, а при опиканата ми връзка 700 МБ може да ми скъса нервите като прекъсне на 90%. Но не можах да си намеря клиент, който да поддържа resume... Търсих. Търсих и преди. Гугъл, генту форумите и wiki-то, ... нищо не намерих. Това го правя за втори път.

Истината: програма, която да поддържа sftp е Konqueror, това което всеки си има на КДЕ-то! Единственото, което трябваше да направя е да напиша sftp://ime.na.host и щях да вляза в отдалеченото писи и да си изтегля нещата... От там се дава десен клик и се сваля с KGet (интегрира се добре с Konqueror)... което поддържа resume. И толкова борба, когато всичко вече си работи ... но не го бях пробвал.

Поуката: Много неща, които не знаем, работят. Трябва просто да ги пробваме. ГНУ/Линукс и изключително мощна система и може да прави много повече неща от Уиндоуса, само трябва да знаем какво искаме. И да пробваме ... това му е майката.

Толкова от мен. Аз съм изумен, направо ...

 

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
  1. Антоний Чонков

    септември 18, 2006 at 12:27 am

    Хубаво си се занимавал с ssh тунелчета. 🙂 Между другото радвам се, че ми даде една идея за един port forwarding, който не знаех точно как да направя (знаех, но е страшна занимавка - с firewall), защото системата, която ще се свързва е windows, но документацията, която си дал сигурно ще ме просветли по въпроса. 🙂