RSS
 

Добитък ли си, че да рупаш фураж

13 февр.

След абстинентния шок от отказването на всякакви новини малко позагубих интерес към шокиращото ежедневие на медийните сензации, затова днес ще си говорим за хранене.

От  много време тая зле прикрита неприязън към вегетарианството и в известна степен неговите последователи от моралистичната секта. В крайна сметка право на всеки е да се трови, но подтикването на други към извратения начин на хранене ми идва малко нанагорно.

Категоричното отношение към тази неестествена диета обаче се бетонира от открехването ми към високомазнинния начин на хранене и неговия близък родственик палео диетата.

Да си кажем правичката идеята да нагъвам мръвки ме поблазни сериозно. Мисълта за пържени яйца с бекон и масълце за закуска все още не е влязла в главите на повечето като задравословна алтернатива на мюслите с мляко, но както Милко Георгиев казва, хората по всеки параграф сме нормално разпределени,  и докато повечето си кютат в  центъра, някои са по-назад а други по-напред.

Това което по-познатата на всички протеинова диета на Дюкан изтърва обаче са мазнините. Колкото и да е  странно, хората сме направени да  ядем мазно,  и то от животински произход.

Причината за това е еволюцията на хората и по-конкретно средата,  в която сме  възникнали. Първата ни важна характеристика е  големия мозък. Мозъка има нужда от мастни киселини за структурата си, а ние не можем да ги синтезираме сами. Затова ядем животни.

Второто важно нещо е, че  най-близките ни общи прадеди с шимпанзетата не са били чисти хищници, и от тях сме наследили несъвършенствата на усвояването на протеините. Една котка например може да изяде много постно месо и с глюконеогенеза да  преработи излишните протеини в глюкоза за енергия. Ние можем максимум 200-300 грама на ден, затова протеините не  са добър източник на енергия.

Третото важно нещо е, че допреди създаването на земеделието преди 12000 години не сме имали в диетата си особено количество въглехидрати. Ако сте яли диви плодове ще разберете какво имам предвид. Без захар, без брашно, ориз или картофи диетата ни е била доста различна, и това в  продължение на почти 3 млн години. Затова колкото и да ни обясняват хранителната пирамида, ФУРАЖА НЕ Е ХРАНА ЗА ХОРА.

Така че правилния от еволюционна гледна точка начин на хранене е  около 60% мазнини, 25% белтъчини и до 15% въглехидрати.

Големият шок за много хора е, че това значи по-малко плодове. Една малка ябълка има 20 грама захар, което са 80 калории, а 15% от дневната дажба 2500 калории са 400 калории. Половин кило ябълки и вече излизаме от нормалното за организма количество захари.

Много хора страдат от проблем с преяждане с плодове, ама нали плодовете били полезни. Не и ако си 140 кг. Аз лично не мога да имам под ръка плодове и да не ги ям. За това ги третирам като другия junk food и ако ми се прияде много купувам 1 ябълка или помело.

Стига ви толкова за  днес. Как точно изглежда храната за хора ще обсъдим другия път, а засега може да се мотивирате с тази статия.

 

Tags: , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Петър

  февруари 13, 2013 at 10:36 am

  Ок, само едно не разбрах: при заложени 60% приход от мазнини от къде точно са си ги набавяли в такова количество нашите общи с шимпанзетата прародители. Много хубав пример с дивите плодове. Ако приемем за простота, че мазнините дават 3 пъти повече калории на грам, следователно трябва да изяждаме (пак за простота на сметките) еднакъв грамаж протеин и мазнина. Ха сега да идем да половуваме в саваната та да намерим животно с такова съотношение мускулна маса / мазнини.

  Успех.

   
 2. pi314

  февруари 13, 2013 at 12:55 pm

  Шимпанзетата, които са почти нашето тегло, имат около 3 пъти по-малък мозък.

  После палеологическите изследвания, както и при наблюдения на аборигени и други съвременни примитивни култури са открили, че по-ценените животни са именно по-дебелите и мазните, както и че преференциално се изяждат мазните тъкани, вътрешностите, мозъка (вкл. костния) и чак тогава ако има нужда от още храна се яде по-сухото месо.

  И последно друг източник на мазнини са ядките, чиито калории са 80-90% мазнини...

   
 3. Гошето

  юни 6, 2013 at 8:32 pm

  Само дето Пилето пропусна, наред с други неща, да спомене, че за разлика от хищниците, които имат половин един метър черво адаптирано за месо, хората имаме 20-30м. Познай за какво. И ако сме така добре устроени, що не хрупаме сурово. Да спомена, че съм всеяден. Ето малък цитат от един доктор в една дискусия по темата тук :
  Още преди стотици години е установено, че човешкият организъм и храносмилателна система са точната противоположност на тази на хищника. Въпреки това студент от НСА учи, че челюстта на човека има повече резци, отколкото кътници и затова е по-сходна с тази на лъва например. Призовавам всеки с образование от детската градина да напипа с езика си зъбите си и да преброи дали наистина има повече резци - Имаме 12 резци общо горе и долу и 20 кътника. Ума ми не го побира, защо има хора, които ги е страх да си преброят зъбите и ръсят простотии навсякъде. Разбира се проблематиката на храносмилателната система далеч не се изчерпва с факта, че челюстта ни всъщност е приспособена за смилане на растителна храна. Да вземем червата например - хищниците имат изключително къси черва и не усвояват почти никаква мазнина от плячката си, също така спокойно могат да си хапват мърша, че даже и обичат. Отнема им около 3 часа да смелят храната и тя да бъде отделена. Човек има изключително дълги черва (понякога над 1 км !) - само тревопасните животни имат такива черва, защото само растителната храна има нужда от такъв тип храносмилане. Когато ядеш месо голяма част от мазнините се отлагат като утайка по червата - едно много известно изследване в Харвард, трябва да го потърся показваше, че средно-статистическия човек има над 6 кг неусвоено месо в рамките на стомашния тракт. Защо по дяволите като сме хищници трябва внимателно да си обработваме месото термично, да го съхраняваме в фризери - хищниците ядат вмирисана мърша. Айде големите хищници тука и истински мъжаги да почнат да си хапват прегазени гълъби от улицата да видим, колко са хищници.

   
 4. Ivelina Penkova

  ноември 27, 2013 at 2:43 pm

  много от нас са склонни да се игнорира значението на добро здравословно хранене. Яйца и бекон не са начин да отида, освен ако не искате инфаркт. 90 дневна диета е един от най-добрите аз се опитах, тя е здравословна, безопасна и много лесен за изпълнение.

   
 5. Longanlon

  октомври 23, 2014 at 8:43 pm

  Гошето, предполагам не е лесно да се напише коментар, в който всяко едно изречение да е пълна и абсолютна глупост, но гледам ти си успял да се справиш - браво за което!

  От дължината на човешките черва (не са нито "20-30 м", нито "1 километър", не сме овце все пак), през чутовното твърдение, че хищниците не усвояват мазнини и храносмилат 3 часа, до оценката на зъбите на хората въпреки, че еволюцията на човешкия вид в последните 3 млн години става при наличието на каменни сечива...

  Разбира се, черешката на топлата, миризлива торта, която си изтръскал са позоваванията ти на авторитети като "един доктор", "всеки студент от НСА" и "едно изследване в Харвард", което, разбира се, можеш да търсиш колкото си искаш, понеже това за килограмите несмляно месо в червата е просто 150 годишен мит от първите самодейни опити в теорията на здравословното хранене от Викторианската епоха.