RSS
 

За въпросите и отговорите

07 Ное.

ГМО, МРЗ, за или против свободата да употребяваш на алкохол и цигари са все дебати, базирани и провеждани в дълбоко неразбиране на естеството на въпросите, и дори по-лошо, в светлината на грешно зададени въпроси към странични или безсмислени аспекти на проблема.

В епохалната си книга "Пътеводителя на галактическия стопаджия" Дъглас Адамс с абсурдният отговор 42 надълго и нашироко се подсмихва как имаме интуитивното усещане, че отговорите са важни, обаче рядко осъзнаваме колко по-важни са въпросите. 

Например да вземем класическият аргумент на креационистите против еволюцията, този за "нередуцируемата сложност". Очевидно е, че окото е сложен инструмент, чието действие зависи от пефектното съчетание на всичките му части, и че ако само някоя от тях липсваше просто нямаше да действа (т.е. е нередуцируем).

Обаче вероятността един такъв сложен орган да възникне по случаен начин е практическа нула, поради което на въпроса "Каква е ползата от половин око?" се очаква отговор "Никаква", последвано от бързото възприемане на една или друга религия.

"Никаква" е действително верният отговор, но на грешния въпрос. Органите не еволюират парче по парче, а едновременно, и докато половин око би било безсмислено, око, което възприема светлина наполовина по-зле всъщност би било доста полезно в борбата с организми, които нямат и толкова.

На темата ме размисли днешната статия от в. Капитал "В страната на ГМО", дискутираща последиците от въвеждането на ГМО култури в земеделието в САЩ и всяческата борба на зеленоглавите против това същите да се въведат в Европа.

Накратко - по-големи добиви, по-малко пръскане с отровни препарати, а цената на семето се компенсира от намалените разходи за пестициди. И разбира се, всички тестове в продължение на 10 години показват, че по хранителни качества са неотличими от "конвенционалните"1 култури. Направо да се чуди как изобщо някой може да протестира против това.

Обаче зеленоглавите са като дините, отвън са зелени, а отвътре - червени. Всичко грешно в тяхната идея за ГМО-то може да прочетете в следния коментар:

Предполагам, че в Етиопия моделът може и да сработи...
Но Европа категорично трябва да го отхвърли. Все пак, европейците сме достатъчно богати, за да експериментираме със здравето си, за някакави там 50-60 € /месец.

Просто натискът за забрана на ГМО се основава не дали са вредни, а на презумцията че "те" (зеленоглавите) знаят по-добре от другите какво е добро за всички нас. И вместо да се зададе въпросът "има ли право една клика2 да командва живота ни и да ми казва какво имам право да правя?", имплицитно се приема отговор "да" чрез директното задаване въпроса "трябва ли да забраним ГМО?".

После трябва ли да се чудим на коментари от типа на

В Индия много фермери безуспешно се мъчат да се върнат към традиционния памук, когато са усетили как ги стисват за гушата и затъват в кредити.

Което, разбира се, е аргумент понеже ... явно трябва да забраним всичко, което пречи на фермерите в Индия да ринат печалби от производството на памук със стари и неефективни методи. Предлагам следващата мярка е да забраним да се произвежда пшеница в Добруджа, понеже в Пирин на ливадата е трудно и пиринчани са неморално ощетени от производството на пшеница там, където може да вирее.

Но никъде нуждата от задаване на точни въпроси не е по-голяма от политиката, и по-специално сблъсъка на политиката с икономиката - МРЗ. Поредния дебат за повишаването и отново акцентира върху отговорите "целта на увеличението е да се подпомогнат хората с най-ниски доходи" или "да се гарантира достойно заплащане на труда", който отговор отново е верният отговори на грешния въпрос!

Въпросът, на който се отговаря, е "какво искаме да постигнем с увеличението?", което обаче ще се съгласите, е напълно различен въпрос от "какво ще постигнем с увеличението?". 

И тъй като абсолютно никъде в закона не се упоменава задължение на работодателя да наема който и да е, ефекта от мярката ще бъде уволняване на хора, чийто труд не носи добавена стойност поне 400 лв на месец (270 + осигуровките и данъците), административно вдигане на данъците на самоосигуряващите се - дребния бизнес и увеличаване на сивия сектор.

Докато и второто и третото са леко, но неотменно отрицателни ефекти, първият е хем неморален, хем унищожителен за десетки хиляди семейства, и накрая създава допълнителна тежест на осигурителната система.

Всичко това може да бъде избегнато ако само се замислим какъв въпрос се задава, маскиран като "искате ли повишение на минималната работна заплата?"! Въпросът е "искате ли да ви бъде забранено да работите за по-малко от х пари на месец"! Е не звучи много примамливо, но за сметка на това е факт.

Въобще странна идея е да защитаваме правото си да работим като забраняваме да работим, но в социалистическата политикономика подобни неща са често срещани.

Подобна е ситуацията и ако (когато?) се стигне до дебат "да се забрани ли употребата на леките наркотици като алкохол и цигари в цялата държава".

Очевидно въпросът, който се задава не е "да се забрани ли на пушачите и алкохолиците (т.е. другите)", а е "да се забрани ли на мен да ги употребявам?"!

Защото аз мога да не пуша и да не пия, при което законът няма да ми навреди, но ако пуша и пия такъв закон ще ограничи свободата ми, именно моята, а не на съседа или другарчето. А не считам, че рационално мислещ човек може да бъде ЗА ограничения на собствената му свобода.

 1. Да се чете "генетично модифицирани чрез селекция в продължение на стотици години". Кога за последен път сте видяли картофи или домати в гората? []
 2. В частност - с псевдорелигиозни виждания за света []
 

Tags: , , , , , , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Longanlon

  ноември 7, 2011 at 10:52 am

  мда, огромно количество загрижени за общото благо просто не вдяват какво е лична свобода, как от нея произтичат всички човешки права и какво правят с нея правилата, които те се опитват да наложат

  от многобройните си дискусии с такива хора неведнъж ме е поразявал факта, че те дори не могат да разберат как изобщо принципите на личната свобода могат да имат някакво отношение към въпроса който обсъждаме. за тях законите и правилата, според които живеем не са следствие от някакви базови морални принципи, а просто резултат от прищявка на законодателя, която те могат да насочват както намерят за добре.

   
 2. Жилов

  ноември 7, 2011 at 6:45 pm

  Робърт Шекли имаше един разказ "Задай глупав въпрос".
  Имаше една машина, която знаеше всички отговори, но всички посетители й задаваха неправилно въпросите си.
  Разказът завършваше със заключението, че за да зададеш правилния въпрос, трябва да знаеш поне половината от отговора.

   
 3. Комитата

  ноември 8, 2011 at 2:32 am

  Всъщност основният проблем е с авторското право върху семената. Останалото са приказки за малки деца.

   
 4. Longanlon

  ноември 8, 2011 at 8:57 am

  що да е проблем? като си купиш авторски семена - сееш ги. като не - сееш квито имаш.

   
 5. mrvip

  ноември 12, 2011 at 12:07 am

  Бе само ме притеснява факта, че хора с нашето мислене и стадион няма да напълнят, ама кво да правиш, bell curve...

   
 6. Infidel

  ноември 14, 2011 at 3:10 pm

  Поразително добра статия, както винаги! Ясна, стегната, рационална, интересна. Тоест притежава всички качества да бъде игнорирана от чалгарницата в България, представляваща 90% от хората.
  Много се радвам, че има такива блогове!

   
 7. За въпросите и отговорите | К+

  май 21, 2012 at 10:48 pm

  [...] За въпросите и о&#1090... чрез Пи-пи-пиленцееее от pi314 на 11-11-6 [...]