RSS
 

Светът не е направен за теб

15 сеп.

Светът не е направен за теб. Няма такова нещо като социална справедливост, а дори и просто справедливост е трудно да се постигне и при най-добро желание. Такова категорично липсва - светът не се радва да те види, нито смята да ти прави реверанси. Светът не се интересува от твоето мнение, и едва ли някой на тази планета ще си шавне пръста за да ти помогне ... освен ако в това няма лична изгода.

Може да ви изглежда смешно и нелогично, но на това "ако" виси цялото общество и света около нас. А яркото потвърждение на ефективността на този принцип е факта, че единственият обществен строй, успял да издърпа обществото от от канавките, болестите, гладът и мизерията за хилядите години цивилизация разчита не само на възможността да получим личната изгода, но и на защитата на личната изгода от обществените паразити. Това е един разказ за тях.

Има една особена порода книги, наричани self-help, self-improvement, или накратко самопомощници, които хората, които не разбират от книги обичат да четат. Примерите са толкова много и всеобхватни, но ако в описанието на книгата има безумно лъскане на егото на читателя за това колко е умен че си е взел книгата, вероятно тя е една от тях.

Мотото на тези книги винаги е, че, противно на всички факти, всеки е уникален и почти съвършен индивид с голяма душа и сърце, с над средната интелигентност, и разбира се, всичко което желае му се полага, само да се размърда малко и да върши това, което му казва книгата. Това, без да влизам в детайли, са пълни глупости, и то не само защото книгите са писани от индивиди с, да кажем, подозрителна квалификация.

Всички факти сочат, че мнозинството от хората са дребни и завистливи душички, готови да преебат другарчето за пет лева. Около 50% от хората са с под средната интелигентност, като има предостатъчно индивиди по-глупави от столът, върху който седят. Дори бих казал нещо повече, само всеобхватната им некомпетентност им пречи да направят живота на всички останали ад.

Първи пример, истерията покрай отварянето на първият магазин за мебели ИКЕА в България. В каталогът, който смея да твърдя е уникално изчерпателен за българските условия, има някои мебели, които са по-скъпи в България, отколкото в Англия. Леле каква социална несправедливост - да ни "цакат" гадни международни капиталисти, и българинът да е толкова глупав, че да си мълчи! О, ужас, ужааас ...

Естествено никой не обяснява как може да не е скандално с години АИКО и другите вериги да продават мебелите си на безбожно високи цени, и дори с намаленията да са по-скъпи, отколкото в ИКЕА, но това не е повод за скандали и изблици на социален вой, а в момента, в който ИКЕА отваря магазин, който много от нещата са по-евтини от АИКО, но по-скъпи отколкото на някои им се иска, изведнъж става неморално и антисоциално... Или е социално отговорно местните да трупат печалби на гърба на хората, а когато дойде някой да им развали седянката изведнъж става лош?! Уви, рационално мислещите са малко...

На запад нещата стават дори по-гротескни. От десетките хиляди "протестиращи" в Лондон се оказа, че 3/4 са криминално проявени! За какво точно протестираха не стана ясно, обаче какво постигат е повече от очевидно - ясна демонстрация с всичко грешно в социалистическата държава. От една страна десетки хиляди вандали живеят на социални помощи, по-големи отколкото моята заплата. И когато същите крадат и трошат, това се оправдава от "социално-отговорните" индивиди, като "отговор на репресията на гадните капиталисти". И пак същите тези лоши хора, експлоататорите, които им плащат социалните помощи, в знак на благодарност осъмват с ограбени и унищожени магазини.

По дяволите, спомнете си комунизма и докъде ни доведе диктатурата на пролетариата, т.е. диктатурата на невежите и глупавите...

Воят на социалните паразити не ме впечатлява толкова, колкото факта, че доста на пръв поглед интелигентни хора застават в една линия с протестиращите за щяло и нещяло, особено в защита от собствените си интереси! Когато синдикатите в МВР заплашат с протест, че са им ниски заплатите, кой мислите ще им покрива увеличението??? Г-н Борисов, г-н Цветанов, или милионите български производители? Когато железничарските синдикати заплашат с протест, за чия сметка според вас ще са повишените им заплати, и милионите, наляти в бездънната каса наречена БДЖ?

Организираните протести винаги са в ущърб на всички останали, а лозунгите за справедливо заплащане, социална справедливост и т.н. са просто кухи фрази, оправдаващи извиването на ръцете на една група хора от друга. Когато работодателя на шивачката я "цака" с ниска заплата, това значи евтина стока за мен и другите клиенти. Ако маржът на печалба е достатъчно голям това отваря възможности за конкуренция, местна и вносна, която неминуемо смъква цените и същевременно вдига заплатите. Разбира се същото прави и моят работодател, защото иска той да си изкара печалба, и на опитите му да ми даде по-малко пари е моя лична отговорността да противодействам.

Естествено някои хора по-лесно могат да извоюват по-висока заплата. Ако имаш специализирани или широки знания, добра фирмена култура и, разбира се, работодателя му се налага да се конкурира с други за твоя труд, естествено е че ще получаваш и по-висока заплата. Та нали това ще амбицира други хора да се квалифицират повече, за да те "изместят". Нима подхранването на такава амбиция не е полезно за обществото?!

Аз всъщност не се сърдя за такива амбиции. Защото с квалифициран персонал един ден може би аз ще си направя фирма? Или ще дойде друг конкурент на моят работодател, привлечен от квалифицираната работна ръка, което пак ще тласне заплатата ми нагоре! Пътища много, и дори аз да не мога или не искам да ги извървя, считам за важно другите да имат тази възможност.

Както и ИКЕА в следващите години без съмнение ще "извива ръцете" на българските производители в опит да смъкне цените и спечели пазарен дял. Въпросът е са ли тези усилия похвални, или противопоказни за добруването на обществото ни има очевиден отговор, и макар и да не се връзва със социалистическата доктрина е единственият верен.

 

Tags: , , , , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Longanlon

  септември 15, 2011 at 10:02 pm

  да се надяваме че икеа продават и онлайн 🙂

   
 2. voland

  септември 16, 2011 at 10:45 am

  Готино, ще си позволя да те цитирам тук таме 🙂

   
 3. Светослав Бацоев

  септември 16, 2011 at 2:14 pm

  3/4 от осъдените са криминално проявени, а не от всички протестиращи. Иначе хубава статия.

   
 4. begem0t

  септември 16, 2011 at 9:40 pm

  (Малко не по темата, но свързано) Покрай онези дебати в капитал за етикетите с храните ми направи впечатление следното. Някои хора разсъждават така: "аз като потребител искам да консумирам едикакви си продукти на едикакви си цени следователно производителя е длъжен да ми ги осигури". Ми..не?

   
 5. pi314

  септември 17, 2011 at 10:00 am

  @Бацоев, затова "протестиращи" е в кавички...

   
 6. Светослав Бацоев

  октомври 10, 2011 at 11:36 am

  Ама не са десетки хиляди де, около 1000 са били.

   
 7. Силвия

  юли 4, 2012 at 10:47 am

  Този кит продава ли се 🙂