RSS
 

Здравословни преживелици

29 юли

Когато става въпрос за здравето ни, повечето хора сме прикрити хипохондрици. Не случайно опасността от "лечители" е най-голяма, и въобще не помага това, че се отнася за нещото, което най-малко разбираме - себе си.

Това е разказ за няколко случки, свързани с първите в живота ми клинични изследвания, и рационализация1 на фактите, които се установиха покрай тях. В историята има драма, съспенс, и да, секс!

Нооо ... за това по-долу.

Аз съм първият, който ще признае, че ако бях фиданка, щях да съм на баобаб. Вероятно наистина ще съм първи, понеже едрите хора всяват респект. Голите факти са безмилостни, със BMI далеч в категорията брутално затлъстял, поклащащи се сланинки и редовно запотен в лятната жега. О, ужасът ...

Всички знаем, че не може да си дебел и здрав. Очевидно кръвното трябва да ми е поне 160/100, кръвната захар в горните десетки, а холестеролът вилнее из свиващите ми се от ужас артерии само при мисълта за слоевете подкожна мазнина, обгърнали ги отвсякъде. Освен това боцам много мръвки и няма как бъбреците да не развиват не камъчета, ами цели канари, достойни за вдигане от Крали Марко. Всичко показва, че до 27, най-късно 29 и 10 месеца ще ме покоси я инфаркт, я инсулт.

Разбира се че се ебавам. Всъщност кръвните ми изследвания показват, че всичко гореописано е в норма. Учуден ли съм? Съвсем не, понеже, за разлика от повечето хора когато слушам здравни съвети, гледам да е от по-умни от мен хора.

Първото клипче е лекция на д-р Robert H. Lustig, професор по педиатрия в Калифорнийският университет, който обяснява защо високо холестеролната диета не е ядене на храна със холестерол (като месо, яйца, масло и други животински мазнини), а е ядене на храна, която кара организмът ни да си изработва "лош" холестерол (като например много захар).

По дяволите, защо толкова безумни хипарщини трябва да стават част от общата култура, като "ние сме това, която ядем". Тялото не е просто един кюп, в който сипваме отрови или хубави неща и плавно се разтварят през тъканите ни докато стигнат навсякъде по тялото и ни облее една такава божествена наслада. Тялото ни е една динамична система, една фабрика, която синтезира нужните ѝ неща от разглобените в стомаха органични съединения!

Също интересен е ефектът от тренировката, която повечето хора не осъзнават. Горене на калории? Не ме разсмивайте, 15 минути тичане при мен се равняват на 300 калории, които са един хамбургер в макдоналдс! Не, положителният ефект е че забързва метаболизма и нормализира кръвната захар, а от там и не позволява синтезът на мазнини.

Второто клипче е лекция на д-р Henry Sanchez, професор по клинична патология, който разказва за силната връзка между телесните мазнини като орган на тялото, мозъка и стомаха, както и различните хормони, с които органите си комуникират.

Особено интересно е, че имаме грубо два вида мазнини в тялото - единия вид е подкожната, или subcutaneous fat, а другият е мазнините които се намират между органите ни, или viceral fat. Оказва се, че подкожната мазнина не се асоциира нито с високо кръвно налягане, нито с каквито и да е здравословни проблеми!

Например заради начина си на тренировка сумистите трупат яко subcutaneous fat, но това не им поражда здравни проблеми. Обаче ако спрат да тренират, ще започнат да трупат viceral fat, това което наричаме бирено коремче, и тогава ще получат високо кръвно, висок холестерол, диабет и цялата сюрия здравни проблеми, асоциирани с високото тегло.

Нещо повече, мазнините между органите се топят само с трениране. Може да сте слаби, но това не значи че нямате висок холестерол, особено ако залежавате пред компютъра в работа цял ден. Ваша воля, но е важно да осъзнаете, че подкожната мазнина може да не е най-естетическото нещо на света, но е напълно безвредна.

Друго интересно е какво ни причиняват транс мазнините. Нагъвайте след това пържени картофки...

Обратно към изследванията ми. Оказа се, че две неща са извън норма - положителен резултат за хроничен хепатит Б и висока концентрация на ензим, които показва или натоварен черен дроб, или натоварващо спортуване. Да, познахте, тичам (почти) редовно.

Хепатита малко ме обърка, тъй като не съм карал никога, а той се предава доста трудно и основно по полов път. А трябва да призная, че въпреки опитите ми, не правя достатъчно безразборен секс ...

Потвърждаващия тест показа, че положителния резултат е бил експериментална грешка. Това не ми попречи да се панирам доста през това време, при положение че имам и теоретичните знания, и практическият опит със експерименталните грешки от образованието и работата ми като математик-статистик. Представям си как ли се чувстват другите в такава ситуация.

А най-забавно ми беше, когато една приятелка, подведена от осанката ми и изпитата една чаша кола на парти, се опита да ме убеди да намаля кока-колата. Беше голям шок за приятелите ми, особено за една двойка които хем са слабички, хем пият по 20-30 литра кола на седмица, да бъда обвинен аз при консумация на 1 кола годишно.

Не е виновно момичето, а тесногръдото разбиране, ширещо се из популацията, че се дебелее само от "лоши" храни (чипс, безалкохолни, пържено и мазно), и особено, че наднорменото тегло е признак за лошо здраве. Ще си говорим за това след 40 години.

А дотогава някои хора имат воля, ГЕНЕТИКАТА и желание да изглеждат като модели, и това е супер за тях, но аз както повечето хора не съм от тях, за което съм платил своя дял от зверско гладуване и пребиване от тренировки. Да, помогнаха ми да изглеждам по-мускулест, но все така закръглен. Благодарско, но не, благодаря...

 1. Обяснение би било, ако имам мнението на експерт, потвърдено със цитати от съответната научна литература. 99.9% от статиите в нета на тема здраве са рационализации, макар някои да са значително по-убедителни от други. []
 

Tags: , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Лъчезара

  август 2, 2011 at 12:11 pm

  Хм, това за спортуването и натоварването на черния дроб за първи път го чувам. При профилактичните прегледи никога не са ми изследвали чернодробни ензими също, може би затова. Това да не е, защото спортуваш отскоро и тялото ти не е свикнало с натоварванията?

  Иначе за спортуването и "горенето" на калории си напълно прав. Много хора не осъзнават, че и нередовното хранене и "диетите" (гладуването) забавят метаболизма, което до нищо добро не води.

   
 2. pi314

  август 2, 2011 at 6:38 pm

  Не спортувам толкова отскоро, колкото тренировките ми са интензивни (интервално тичане) и все пак тежа повечко. А черния дроб се натоварва при всички положения, особено при каталитичните процеси.

   
 3. Лъчезар

  август 17, 2011 at 2:29 pm

  Това за мазнините не го знаех (подкожни и м/у органите), но да ти кажа от опит и подкожните не са 100% безвредни. Примерно при мен колената са проблемна зона и ако стопя 20тина килограма безвредни мазнини хич няма да ми се отрази зле за ставите 🙂

  П.С. като минеш през ПЛД ще се виждаме на водички вече с този черен дроб 😛

   
 4. pi314

  август 17, 2011 at 3:38 pm

  Бе те по твоята логика мускулите са по-вредни, защото тежат повече :-D.

   
 5. Лъчезар

  август 21, 2011 at 6:02 pm

  Е, ако си 120-130 кг. мускули - да бих казал че те претоварват в някаква степен (органи, стави и т.н.)

   
 6. paganel

  септември 21, 2011 at 11:09 am

  Малко забавно е, че след първия филм коментара ти е: По дяволите, защо толкова безумни хипарщини трябва да стават част от общата култура, като "ние сме това, която ядем". А във втория филм лектора набляга, че "ние сме това, която ядем" 🙂
  Иначе - благодаря за втория филм (благодаря и за 2-та, ама първия го имам от преди :)) Обаче това за вътрешните мазнини е толкова основополагащо важно - че ако е наистина така (аз ще проверя и други източници, защото не приемам нищо, ако само един човек го "проповядва"), просто нямам думи, защо никой никъде не го казва (особено лекарите) - и това отново означава или невежество или злонамереност... и в двата случая - много кофти за нас 🙂

   
 7. Flatline

  юни 4, 2012 at 5:42 pm

  Не мисля, че подкожната мазнина е безвредна. Мастната тъкан е добре кръвоснабдена, тоест общата площ на артериолите става голяма и от там се покачва тоталното периферно съпротивление, което от своя страна товари сърцето.