RSS
 

Къде е вредата?

22 апр.

Къде е вредата, питате се вие, когато шарлатани и врачки увещават болните и техните семейства, че с молитви, кристалчета и светена вода ще се оправят?

Точно там е вредата.

Нека вземем човек Х, който е болен от да речем рак на панкреаса. Това е сериозна болест, водеща до диабет, опасност от разсейки и тем подобни. Но по една или друга причина няма как да се оперира.

Истинските лекари, което ще рече тези, които са изучавали 7 и повече години, специализирали са се и са практикували лекуването на хора още десетки години, много точно разказват не съвсем оптимистичната прогноза на пациента.

Съвсем естествено някои от близките на човека Х слушат врачки, шарлатани или просто кретените, които се представят за такива на простолюдието. Пример за това са г-жа Папазова, г-н Христов и множество други селски, градски, учени от дядовците си, вълците или просто мистично ударени от прозрение шарлатани.

Техните "прегледи" винаги са много оптимистични и винаги водят до предписание на "лечения", които ако не буквално, то в същността си са точно толкова полезни, колкото и натриването с фъшкии от вълк-единак.

Съответно, каква според вас е реакцията, когато кажете на близките на болният, че това са глупости? Че акупунктурата, хомеопатията, кристалотерапията и една плеяда "лечебни методи" са фантасмагории на глупави и наивни шамани? И че със следването им само се пилеят пари за глупостите им, вместо да се търси истинско лечение.

Мислите ли че е лесно на човек, който гледа как родителят му си отива, да се бори и против емоционалния терор на тези шарлатани? Да си дава сметка, че магическите камъчета не вършат никаква работа и на никой в историята на света не са помогнали, и че каквато надежда има тя няма нищо общо с врачките и молитвите и светената вода.

Това води до раздори и конфликти, та чак до разпадащи се семейства. В нормално състояние никой човек няма да стигне до там ... но такова състояние НЕ Е НОРМАЛНО! Скапаните врачки точно на това се надяват и това експлоатират - болката и отчаянието на болния и близките му - за да продават боклуците си.

Ако това не ви е достатъчно ... нека изкоментираме завръщането на дребната шарка и други ЛЕЧИМИ болести, в следствие на кампанията на антиваксарите. Завръщането на практически изкоренени болести на сцената може да е пълен ужас за хората, които по една или друга причина не са успели да придобият имунитет, но това, което наистина е ужасяващо и ще има доста по-дълготрайни последствия е твърдоглавието и сляпата вяра на бегемамите и феновете на конспиративните теории, че ваксините са безполезни.

Лекари и учени отдавна предупреждават, че намалените нива на имунизация ще доведат до нови епидемии. И наистина, в Европа се появиха нови огнища на морбили и СЗО призова за незабавно подновяване на имунизацията. При това очаквано в много по-големи размери там, където движението на антиваксарите е най-влиятелно. Но нали не очаквате, че елементарни неща като факти и доказателства биха накарали антиваксърите да осъзнаят грешката си? Ха ... само прочетете коментарите в статията - войнстващо невежество и обяснения как ваксините били фалшиви и как фармамафията се страхувала от здрави хора.

Безумие ... Сега разбирате ли къде е вредата??? Не случайно има цели сайтове със бройката на пострадалите, убити и малтретирани хора заради безумието, наречено хомеопатия. Няма как да не направим паралел с Африка, където религиозните фанатици следват варварските си традиции и горят "вещици" защото вярват, че са обладани от дяволи.

А мнението ми дали изобщо е възможно с пълненето на главите на хората с лъжи, глупости и фантасмагории да подпомогнем обществото и индивидите, бих илюстрирал със следната картинка:

Жалко, жалко положение за най-добре платената образователна система в света...

http://whatstheharm.net/children.htmlима цели сайтов
 

Tags: , , , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. бай Кольо

  април 22, 2011 at 2:05 am

  Какво и е лошото на хомеопатията? Идеята, че подобни се лекуват с подобни е супер. Аз започнах да се лекувам със свинско срещу свински грип и с пилешко срещу птичи и съм здрав и доволен. Има и недостатък, че от много лечение трябва да бягам редовно или да ходя на фитнес, но то има ли някакво лекарство без странични ефекти.

   
 2. emo

  април 22, 2011 at 11:42 am

  Яж сланина срещу затлъстяването 🙂

   
 3. begem0t

  април 22, 2011 at 10:09 pm

  Вече има над 2000 души подписали антиваксерската петиция в БГ. Каквото малоумно популистко правителство си имате... нищо чудно да стане като закона за гмо. Не знам...

  ctrl+S.

   
 4. karasko

  април 22, 2011 at 11:35 pm

  "Мислите ли че е лесно на човек, който гледа как родителят му си отива, да се бори и против емоционалния терор на тези шарлатани? Да си дава сметка, че магическите камъчета не вършат никаква работа и на никой в историята на света не са помогнали, и че каквато надежда има тя няма нищо общо с врачките и молитвите и светената вода."

  Не, не ми беше лесно, но истината си е истина, колкото и да боли. За съжаление го знам от личен опит.

   
 5. Ivan

  април 23, 2011 at 2:25 am

  Надеждата умира последна и човекът с нея.

  Докато медицината не е в състояние да лекува всяко едно заболяване ще има шарлатани даващи на хората надежда под една или друга форма.
  Да не забравяме, че и смисълът на живота при повечето хора не се свежда до това да се превърнат в обективни реалисти, а да живеят колкото може по-дълго и по-добре дори това да не изглежда медицински "реалистично".

   
 6. pi314

  април 23, 2011 at 8:30 am

  @karasko, затова и трябва да даваме колективен отпор на шарлатаните.

  @Ivan, шарлатаните не дават надежда, те те ЛЪЖАТ в лицето, че има надежда. Има и по-ужасно нещо от това да умреш - това да умреш неподготвен, когато имаш отговорности. В едно добро есе по темата споменават за една самотна майка, която прекарала последните няколко месеца от живота си да намери домове за децата си. Представи си размерът на тази трагедия, ако децата просто един ден бяха осъмнали сираци.

  А защо само при повечето хора, аз също имам за такава цел - да живея колкото се може по-дълго, реалистично или не. Но надеждите са едно, а фактите може да покажат съвсем друго...

   
 7. karasko

  април 23, 2011 at 2:41 pm

  @pi134, съгласен съм и всеки ден се опитвам да накарам хората около мен да се замислят малко, преди да вярват и да продължат да разпространяват булшитс

   
 8. Ivan

  април 23, 2011 at 7:37 pm

  Идеята ми беше, че фактите не са точно факти. И след като повечето хора интуитивно следват мислите на Попър - едно медицинско чудо е достатъчно да подкопае сериозно вярата в медицината като цяло - то рационално ли е от тях гледна точка да се примирят с прогнозите и да уреждат подробностите около погребението си?

   
 9. pi314

  април 23, 2011 at 8:50 pm

  @Ivan, фактите са точно факти, колкото и да не ни се иска да е така. Това, че 99% от дадена диагноза умират за Х месеца не значи, че и 100-тния процент ще умрат. Например ракът се появява на късмет, на късмет може и да си отиде, и се случва доста по-често отколкото изглежда. Може ли да се радваме на дъгата и без да си въобразяваме, че има гърне със злато на другия и край?

  Само че хем е добре да имаш и план Б, ако изтеглиш една от 99-те къси клечки, хем е още по-добре да не преживяваш различните форми на обвиняване на жертвите приживе, за което алтернативните "лечители" имат доста вина.

   
 10. Ranah

  април 24, 2011 at 6:46 pm

  Баба ми си отиде мъчително, защото отказа операция няколко години преди смъртта си и започна да се "лекува" с някакви билкови хапчета.

   
 11. Jogy

  април 26, 2011 at 4:54 pm

  От хомеопатията може да има и голяма полза - например ако някой измисли хомеопатични цигари.

   
 12. pi314

  април 26, 2011 at 7:39 pm

  @Jogy, твърде невероятно. Хората употребяват наркотици защото действат ...

   
 13. bai gencho

  април 17, 2012 at 8:05 pm

  Едно е да идеш при врачката или да звъннеш на тия дето предсказват по телевизията , друго е да се лекуваш със Природата и това ,което тя ти дава.Това,че повечето от вас не вярват в нея се основава на няколко факта:

  1.Вярваш на лекар,защото ти си прекалено зает да проучиш проблема и да обърнеш внимание на себе си,защото те е страх от,че не си компетентен.

  2.Лекарството което ти предлага съвременната синтетична медицина е във удобна форма и можеш да го приемаш винаги,докато при билките не стоят така нещата.

  3. Повечето хора не вярвят в растенията и тяхната ефективност.Еми нали от тях се извличат повечето в-ва , но синтетичните им аналози са по-евтини и лесни за производство за голямата публика.

  През соц-а България е била водеща сила във фитотерапията!Имало е цял клон в здравеопазването ,но всичко после се разпада....