RSS
 

Стачкуване за защита от собствените ти интереси

11 мар.

Като слушам исканията на синдикатите в БДЖ и НКЖИ заради които стачкуват, си спомням за епизодът от South Park - Канада стачкува. Искат повече пари, повече отпуска, както и да не се съкращават излишните работещи.

Има само един дребен проблем - тези пари ще дойдат от джоба ми. От парите, които внасям всеки месец за данъци и осигуровки. От парите, които държавата преразпределя от БВП, които са 37% от БВП-то. От парите, с които се дофинансира хроничния дефицит на НОИ. От парите, които държавата харчи за инфраструктура, за образование и така нататък. Е, може би не е чак толкова дребен проблем.

Всеки има право да стачкува, обаче аз имам право да мисля, че синдикатите са алчни копелдаци, които мислят и действат само за личните си интереси, а работниците - малоумници, които ги следват.

Не стига, че държавата (т.е. НИЕ) даваме гаранция (т.е. ще плащаме!) 600 млн лв, с които БДЖ и НКЖИ почти само ще си покриват стари задължения, включително заплати, ами и трябва да приемаме исканията да не се съкращават достатъчно бързо 1/2-та излишни хора  в тези компании. Излишни, защото са 2 пъти над средното за Европа като брой хора на км ЖП линии, а като вкараме и ниското натоварване на нашите железници, сигурно 2/3 са излишни. Само че СБ не са идиоти, и им е известно, че без съкращения няма никакъв шанс заемът да се върне от БДЖ, затова няма и да го дадат.

И ако синдикатите не им стиска да обяснят това на работещите там, тази стачка е точно за защита ОТ собствените интереси на работещите. Виж, синдикалните лидери си развяват несъразмерно за членската си маса политическо влияние, така че за тях тези вълнения са изгодни.

Ето, например в БТК от 24000 работещи преди приватизацията вече са под 5000. От една краткосрочна гледна точка това са 19000 човешки трагедии, но в дългосрочен план това са ПЕТОРНО повишена ефективност на труда! А това разхищение преди беше за познайте чия сметка!!! Прави ли ви впечатление колко малко нараснаха цените на телефонните обаждания въпреки сериозният ръст на заплатите и инфлацията за този период?

Бих разбрал стачкуващите да искаха по-добри условия на труд, че и заплати, които да им се гарантират когато 1/2 от тях бъдат съкратени. Дори имат шанс за това. Само че, докато БДЖ е неефективна, ще сме единствената държава в ЕС, в която не само че влаковете се движат по-бавно от рейсовете, ами и са губещ отрасъл.

 

Tags: , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Божо

  март 11, 2011 at 10:59 am

  Верни неща редиш, ама проблемът при БДЖ е друг - че се източва, та каквито и пари от където и да идат, ще отидат в определени джобове, а предприятието ще бъде държано на ръба, и така докато е изгодно.

  Лошото е, че никой не иска да прави реална реформа там.

   
 2. Божо

  март 11, 2011 at 11:09 am

  ПП
  по повод ниското натоварване на железниците - а защо е ниско - защото шефовете му имат участие в автобусните и товарните превозвачи.
  Така бяха направени разписанията неудобни за пътуване, бяха съкратени удобни влакове, за които имаше много пътници, както и се стигна до там, влаковете да не изчакват връзките, а пътниците да бъдат насочвани към близката автогара.

  Атанас Гергов http://gergov.wordpress.com/
  доста постове има по повод безумията в БДЖ.

  Също товарните превози. Бяха сложени такива цени, че да са неизгодни.

  Предполагам би могло даже тировете, които съсипват нашите тесни и лоши пътища и убиват сума народ, да бъдат превозвани от турската до румънската или сръбската граница с вагони. Не знам дали би могла да бъде изгодна такава услуга, но едва ли някой изобщо се интересува. Предполагам, ако я има и самите шофьори ще я предпочетат, отколкото да си трошат камионите и нервите по това, което у нас се води шосе.

   
 3. Комитата

  март 11, 2011 at 12:06 pm

  Синдикатите се крепят само на присъствието си в големи държавни фирми. Те имат интерес фирмите да са големи, неоптимизирани и да не могат да изпълняват задълженията си към работниците. Затова поведението винаги им е възможно най-ретроградното.

   
 4. Божо

  март 11, 2011 at 4:15 pm

  @Комитата
  Те имат интерес фирмите да са големи, неоптимизирани и да не могат да изпълняват задълженията си към работниците.
  За съжаление не само синдикатите имат такъв интерес.

   
 5. eldred

  март 11, 2011 at 7:46 pm

  БДЖ е една малоумна компания управлявана от олигофрени. Всеки който е имал нещастието да се сблъска с персонала на БДЖ знае, че там работят купчина неориентирани, нищо не знаещи и не разбиращи паразити чиято основна професионална дейност е да повдигат рамене и да не могат да отговорят на елементарни въпроси на клиентите си. Всеки проблем който възниква във влаковете за тях е неразкриваема мистерия с неизвестен произход. Тази компания се нуждае от незабавно привличане на частни капитали, спиране на държавните субсидии, съкращаване на поне 70% от служителите и 100% подмяна на ръководния персонал.

   
 6. pi314

  март 11, 2011 at 9:35 pm

  @eldred, забравяш глупаците, които се оставяме да ни цоца въпросната компания....

   
 7. Huku

  март 15, 2011 at 3:20 pm

  @Божо
  Проблемът не е друг. Просто проблемите са повече от един. Т.е. и посоченото от @Комитата е в това число. И как ще ги приоретизираме е без значение, при положение че трябва да се решат всички.