RSS
 

Храни куче да те лае

13 ян.

Както споменах преди известно време, държа на правото на неприкосновен личен живот, от няколко перспективи - от практическата гледна точка, от гледна точка на разходите, от гледна точка на опасностите. Това е един разказ какво се случва, когато това право се погазва повсеместно.

Първо беше г-н Цветанов, бившия ни бъдещ президент, и случая с мъртвороденото бебе в Горна Оряховица. В абсолютно директно нарушение на закона за СРС1, гореспоменятият, явно обиден от справедливата обществена реакция на полицейският произвол спрямо лекарите2, реши, че може да оправдае едниния си гаф като направи нов.

Според свободния му преразказ на случката няколко лекари умъртвили бебе. Имаше дори цяла тирада как МВР се борили за правата на въпросното. Направо ти идваше да се разплачеш от демонстрацията на доблест и съчувствие. Доказателствата? Лекар от друга смяна му се сторило, че детето било живо, и го коментирал с друг лекар по телефона.3

В крайна сметка експертизата категорично потвърди, че бебето е било мъртвородено. За лош късмет на г-н Цветанов това стана малко преди коледната ваканция, а за наш лош късмет тактиката да мълчи като бит гъз цяла седмица проработи. Въпросния така и не се яви пред парламента, където старите акули за половин час щяха да го обезкостят за тъпите му милиционерски прояви.

Тук важното не е кой крив и кой прав. Важното е как милиционерите злоупотребяват със специалите разузнавателни средства и ги използват за свои лични цели, при пълното пренебрежение към закона. Една дума, казана за един човек, не значи същото за друг и това беше христоматиен пример как се окалва някой с извадени от контекста реплики.

А за повсеместността на това явление дойде да ни напомни другия скандал - с изтеклите разпечатки от СРС на Танов и сие, както и няколко разговора, в които депутати от ГЕРБ ясно натискат шефа на митниците за своите кандидати4 .

И както при всяка добра пиеса съспенса се бави умишлено. Пускат се някакви слухове, че мафията била подслушвала със собствени средства, че не били правени от МВР или другите служби за сигурност и така нататък, всичко което може да залепне за общественото съзнание и да го отклони от неизбежното заключение.

А то е, че за пореден път милиционерите5 подслушват поголовно и само се чудят на кой да продадат компроматите. Затова е задължително час по-скоро трябва да им бъде отнето това право.

 1. Чл 32, за което нарушение се полагат от 1 до 5 години затвор. []
 2. театрален арест от десетина полицаи и незаконният обиск и конфискуване на телефоните на шефа на болницата и семейството му []
 3. За милиционера това явно са достатъчни доказателства. []
 4. или против чуждите, както Фидосова се оправда, че било нормално. []
 5. В широкият смисъл на думата, ДАНС, МВР, ДС и т.н. []
 

Tags: , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. lilia

  януари 13, 2011 at 7:11 pm

  Мисля за много преднамерено изказването че са нежелани и вредни СРС -тата.За мен е въпрос на чест да мога да помагам с каквото е нужно и според възможностите си на страната в която живея.Приятно е да се опитваш сам да израстваш и да бъде забелязвано и подпомагано това.Благодаря.

   
 2. Stayko

  януари 13, 2011 at 11:45 pm

  Понеже бях на посещение в парламента този ден, мога да преразкажа как се развиха нещата:
  Влиза Цветанов, полека лека се настаняват депутатите.
  Излиза, започва да чете стенограмата като на рецитал - с емоция, та се къса.
  Всички втренчени го слушат. В същия момент си мисля "мама му стара с това ли се занимават в парламента"
  Той зае около 20 минути само в рецитал...
  БУРНИ ОВАЦИИ... И от ГЕРБ, и от публиката...
  Реплики, 2-3 изказвания... и разотиване.

   
 3. pi314

  януари 14, 2011 at 10:32 am

  @lilia
  Ако ми обясниш как точно помагаш на страната си, когато даваш неконтролираната възможност на милиционерите да си правят компромати, ще се съглася с теб.

  Иначе мнението ми е, че СРС са необходимото зло, и като всяко друго такова трябва да бъде ограничавано до минимум.

   
 4. scanman

  януари 14, 2011 at 7:22 pm

  По-добре виж какво мисли григор, като лекар. То па една експертиза... Че са уморили детето се вижда от самолет. Че скоро няма да има осъден лекар по експертиза от друг лекар в България също е ясно. А това че са ни подслушвали, подслушват ни и ще ни подслушват е факт, който няма да се промени скоро.

   
 5. Жилов

  януари 21, 2011 at 4:03 pm

  Цветанов си мълчи за този пресен случай с освободения полицай - побойник и убиец:
  http://mayamarkov.wordpress.com/2011/01/03/policeman_killer_freed/

   
 6. Xunap

  февруари 6, 2011 at 2:43 pm

  Как се вика, ГЕРБ няма никаква подкрепа от различните групи от българското общество. Пък и явно Бат Бойко и Цветанов ги е страх да не се рападне парламентарната им група, току виж някой се отлюспи, и затова подслушват наред.
  Ми какво очаквате от милиционери?! Като си помисля, един милиционер точно това би решил да направи - да подслушва, потормози някой. Ми така в Европата политика не се прави.