RSS
 

Едно добро начало

05 Ное.

Най-после едно от обещанията на управляващите се придвижи - въвеждането на класация на университетите в България, при това по много параметри - престиж, научен потенциал и реализация на кадрите.

Някои журналисти, разбира се, първосигнално се заровиха докато намерят първата необичайна новина, а именно че по комплексните критерии Американския университет в Благоевград има най-висока комплексна оценка1.

Но важното за мен е, че най-после започна една смислена реформа, и то по правилният начин!

АУБГ2 води единствено по реализация - обичайно за толкова скъп университет покрай умните да ходят само деца на богати, за които контактите извън университета определящи в намирането на добре платена работа. И това вероятно е вярно след като и работодателите, и студентите всъщност не смятат университета за престижен3 - университета е на 6-то място, след великотърновския. Подобни неща се случват и по други параграфи.

Така че определено може да се прецезира методологията, като например вместо средния доход се гледа средното на горните 1/3 от реализираните кадри - с идеята, че да, в държавниет университети ще има 10-15% хора дето не знаят защо учат, но реализацията на знаещите и можещите ще се взима предвид, а не само усредненото на всички4.

Важен извод, този път с факти е, че има много, ама много кухи специалности, които само разхищават държавните средства. И тук не е въпросът да се закриват цели направления - ясно е че по теоретична физика има малко търсене, съответно реализацията е сравнително малка5, но нищо не пречи по всяка специалност да има санитарния минимум специалисти, които да се дотират от държавата, като парите се разпределят по комплексната оценка за специалността в университетите.

Няма какво да се лъжем, за 90% от специалностите СУ е най-добрият в България. От информатичните специалности, филологиите и другите хуманитарни, биология, химия, физика, математика и т.н. ... в икономиката зависи какви са ти критериите, но по някои дори УНСС му отстъпва.

Но не това е важното - не е въпроса в държавата да имаме 1 университет, въпросът е да има конкуренция между тях. Това ще започне да се случва с редуциране на държавната (т.е. вашата и моята издръжка) на местата в университетите на дъното, и по-скоро, по специалностите, които са на дъното, и се повиши издръжката на специалностите, които са отгоре, за да се поощрят университетите, които се справят добре. Така това дъно ще се придвижи нагоре, евентуално, или просто ще изчезне, както вероятно ще стане.

Разбира се, очаквайте поредното малоумно продължение от управляващите6, но човек може да се надява...

 1. Което показва, че ако се постараеш с критериите винаги можеш да изкараш твоето магаре най-добро. []
 2. Всъщност не е ясно как са намерили комплексната оценка за всичките специалности, но във всички случаи няма нищо странно в това, като се загледа човек в критериите. []
 3. може да се види в класацията за престиж на специалност икономика []
 4. Шегата гласи, че над 99% от хората имат повече крака от средното за популацията - ако има 1 човек с отрязан крак от 1 млн, то средния брой крака е 1.99999, а 99.9999% от хората имат два крака, т.е. повече 😉 []
 5. Особено с политиката в последните 20 години всячески да се унищожава БАН. []
 6. Дянков преди дни отново разбуни духовете с поредното си малоумно изказване, този път по посока СУ []
 

Tags: ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Longanlon

  ноември 5, 2010 at 9:12 am

  ама иначе и в перник си имат университет 🙂

   
 2. Румен

  ноември 5, 2010 at 3:41 pm

  На мен ми се струва сбъркана идеята от мястото в тази класация да зависи субсидирането на университетите. Така държавата ще решава какво да учат хората, които не могат да си позволят да плащат образованието си. И в момента става същото с т.нар. "държавна поръчка", сега разликата ще е че тя ще зависи от мястото на специалността в класацията, която пак е изготвена от държавата. Продължава се с "планово образование", въпреки че на всеки е ясно, че централизираното планиране (и не само) обикновено греши... Толкова ли е трудно да оставят студентите да решат какво искат да учат? Просто завършващите средно училище с висок успех да получават право за държавна стипендия за висше образование. И конкуренцията между университетите ще насочена към привличане на студенти, а не към по-високо място в Класацията.

  А Пернишкия университет го няма в класацията, защото просто е друга категория, няма място за сравнение 😀

   
 3. pi314

  ноември 5, 2010 at 6:02 pm

  Румене, в идеалния случай си прав ... би трябвало качеството на студентите да определя парите за университетите.

  Идеите в момента са по-скоро първа стъпка ... най-грубо приближение ... иначе в момента освен че се плаща на калпак, никой не контролира и количеството на местата. Така университета опитва да пуска повече места. Ако субсидията е обвързана с качестовото на излизащите кадри, все пак ще има ограничение на спонсорираните места. Тоест, отглеждаш 10 кадърни математика - имаш субсидия за 15. А не отглеждаш 1 кадърен математик - имаш пари за 150.

  В идеалния случай университетите сами ще се финансират, с дотации от частни лица както най-елитните в САЩ. Само че няма да се случи скоро в България.