RSS
 

Изучаване на предмет "Религия"?!

24 сеп.

Ще се изумите колко бързо това ...

... се превръща в това

Класическият начин да спечелим дебат е спокойно и методично да оборим аргументите на опонента с логически твърдения. Понякога обаче виждам или прочитам нещо, което кара кръвта ми да кипи и просто не мога да се стърпя.

Ето например днес разбрах ще се проведе митинг на българската православна църква, с който се агитира правителството да въведе задължително изучаване на предмет "Религия" в българските училища.

Спомням си, че този дебат течеше когато бях в училище, някъде около началото на века. Тогава нямах особено мнение по въпроса, но сега имам.

Идеята е повече от възмутителна.

Тя е идиотска, назадничава, дискриминативна, ще породи повече проблеми отколкото ще реши, и ако дори това не ви е достатъчно, ще харчи МОИТЕ1 пари за да спонсорира промиването на мозъците на българските деца.

А репликите на г-жа Десислава Панайотова са повече от безумни:

"Църквата е помислила за всички и концепцията й предвижда децата, на принципа на езиците, както се учат английски, френски, немски, да учат религията, към която принадлежат."

Децата не принадлежат на никаква религия!2 Представете си как в къща живее едно семейство, в което бащата е икономист-кейнсианец, в съседната къща бащата е икономист-либертариан, а в къщата отсреща майката е марксист. Кой разумен човек ще твърди, че децата на първия са кейнсианци, на втория либертарианци, а на третия комунисти?! Звучи абсурдно, нали! И при все това си позволяваме да ги наричаме "дете-мюсюлманче" или "дете-християнче" ...

И въобще не ме карайте да започвам с другият бисер на въпросната дама:

"етически ориентирана, духовно-нравствена дисциплина като благонравие или християнска нравственост, нещо, което да изпълни целта, а именно децата да бъдат по-добри, по-спокойни, с по-мирен дух".

Твърдо съм убеден, че децата много могат да научат от Библията - множеството примери за геноцид и издевателства над невинни хора са, както всички знаем, в основата на добрия морал и доброто образование. Без да споменаваме наистина морално и етичното изнасилване на деца от братята им по религия в Белгия и САЩ, прикривано всячески от самия папа ...

Но нека се запитаме логичния въпрос "А къде по света ИМА задължителен предмет религия?", и то не защото религиозните фанатици по света са по-малко изперкали от нашите, а защото можем да се поучим от аргументите в дебата им.

Първо разбира се трябва да започнем с напредничавите, демократични и райски за живеене държави като Иран, Сирия и Нигерия. Определено има какво да научим от тях.

Хм, нека пробвам пак. В САЩ над 70% от хората са религиозни, имат откровени пародии като Сциентологията, мнозинството вярват, че "еволюцията е просто теория и бог го направи е също толкова валидна теория" и други такива глупости. Но въпреки това в САЩ не просто няма задължителен предмет религия, а е забранено да се преподава религия в държавните училища.

Франция е друг добър пример - държавата просто не признава религиите и не спонсорира преподаването на религия в училищата.

В интерес на истината в някои европейски държави се спонсорира задължително религия, но поради историческите им традиции.3 Което според мен е и мястото на религиозното обучение - в историята.

И доколкото съм съгласен с явното мнение на българската православна църква, че сегашните ни управляващи са една шайка повече от некомпетентни популисти, дори аз не вярвам да го въведат.

 1. Това че парите са събрани като данъци не значи, че не са все пак МОИ. []
 2. От реч на Доукинс []
 3. Например в Германия учениците може да изучават няколкото традиционни религии, но пък все още не могат да изучават ислям. В Англия пък предмета "Религия" служи за изучаването на историята на религията, което със същия успех в момента се осъществява и в България в часовете по история. []
 

Tags: ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. fr Pavel

  септември 24, 2010 at 12:36 pm

  Драги ...,

  Реагирате елементарно - като диваците, които изпадат в истерия, когато видят нешо, което не разбират. Запознайте се с религията, оценете значението й в историята на човечеството и конкретно на нашара страна, и тогава раздавайте оценки. Без православието нямаше да има България, азбука, образование, сайтове и възможност да ги отричате.

  С поздрав,
  о. Павел

   
 2. pi314

  септември 24, 2010 at 1:53 pm

  Драги о. Павел,

  Разбирам религията прекалено по-добре отколкто предполагаш :-). Имала е значение в историята, и както писах по-горе мястото и е точно там. Ако става въпрос за изграждането на нацията е имало по-голямо значение овчарството, но не ми се струва за смислен аргумент да се задължат всички да станем такива.

   
 3. Чанко

  септември 24, 2010 at 3:14 pm

  Точно за това безумие в момента активно съм се включил в една тема във форума на abv.bg:
  http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=98813&hl=
  Темата иначе не е лоша. Засега надделява тезата, че това е подготовка за изсмукване на еврофондове от БПЦ и е напълно излишно да се налага на малолетна личност нещо свързано с философия и личностно виждане.
  Точно в този момент БПЦ няма на какво да научи децата ни - на етика, морал и разум си ги учим и ние и в училище.

   
 4. Спас Колев

  септември 24, 2010 at 3:58 pm

  Гледай на нещата позитивно. Прогимназията е идеална като възраст и социална среда за развиване на антисистемен скептицизъм и имунитет срещу идеологическа индоктринация.

  Един вид, чувствам се задължен на пионерската организация. 😀

   
 5. emo

  септември 24, 2010 at 10:20 pm

  Това, че в миналото религията е била намесена във всичко, въбощв не означава, че без нея не би имало нищо.
  Всъщност, откакто религията все по малко може да се меша на хората, са направени много и много хубави неща. Да се надяваме, че за в бъдеще разумът ще продължи да побеждава над мракобесието.

   
 6. Крум

  септември 25, 2010 at 11:25 am

  Миризливий Павеле,дали е нямало да има България е доста спорно,след като най лошите години за България идват след като ние приемаме гнусната религия, наречена християнство. А какво разбираш от религията ми е през оная работа, щото аз не искам да я изучавам задълбочено ,нито ще разреша на детето си.
  Само ще кажа че на войстващо християнство се отговаря с войстващ атеизъм.
  Защото принуждавайки атеистите да учат религия църквата обявява война на всички атеисти у България.
  Смърт за васт,кучета долни!Дано Исус ва изнасилва всеки ден у ада.

   
 7. begemot

  септември 25, 2010 at 1:30 pm

  все пак ми е интересно - каква религия ще преподават - християнство ли, ислям ли? как така задължително ще въвеждаш на мюсюлмански деца християнство или обратното?! ами ако трябва пък според религията на детето да има всякакви часове, то в света има хиляди религии, аз моето ако го пиша пастафарианче какво? а атеистите свободен час ли ще имат? ето заради това според мен най-вече това с религията няма как да стане, колкото и да си шестват и тролят.

  иначе съм 100% съгласна с теб неведнъж и аз съм казвала, че мястото на изучаването на религиите е от историческа гледна точка в часовете по история и философия, така както в часовете по биология се разглеждат в исторически план различните съществували хипотези за възникването на живота.

   
 8. eldred

  септември 25, 2010 at 9:36 pm

  Без православие нямало да има образование и азбука в България. Поредната глупост която се набива в главите на българските деца от началните класове. Без православие науката и изкуството нямаше да бъдат систематично подтискани и щяхме да сме няколко века напред.

  @begemot
  Идеята им е да се изучават само и единствено православие, ислям и католицизъм - което си избереш от трите.

   
 9. BlackApostle

  септември 26, 2010 at 12:43 pm

  А защо не се въведе час по религия, но да се изучават всички религии: християнство, ислям, будизъм, хиндуизъм и т.н.

  По този начин децата ще могат да разберат какво повече за религията и да изберат дали наистина да имат нужда от това.

  Аз съм за такъв час по религия.

  А на по-набожните нека им кажа, че моята идея е по-добра от индоктринация на децата с някаква религия, пък била тя и християнството...
  ...Все пак за бог е важно да повярваш истински в него, а това не може да стане насила...

   
 10. begemot

  септември 28, 2010 at 2:32 pm

  eldred, хаха, само и единствено тези три религии. нямам думи.

  Black Apostle, защото религиите са хиляди, как ще ги обхванеш всичките? и защо не в часовете по история? кой час да съкратят за да наместят религията - математиката или естествените науки може би? защо трябва изкуствено да се придава такава важност на религията в 21 век, вместо влиянието и лека-полека да избледнява? според мен например повече часове по информационни технологии и боравене с информация биха били доста по-полезни в живота на учениците...

   
 11. BlackApostle

  октомври 3, 2010 at 5:21 pm

  Мда, наистина религията присъства донякъде и в часовете по история, и философия, вярно е и че религиите са "безброй" и едва ли не колкото и набожен и вярващ да се пише човек, надали има двама човека, които да вярват във едно и също нещо, всеки си има своите заблуди, но това няма как да се разбере, освен ако не се поинтересува човек, в противен случай ще продължи да вярва в глупости. Не знам да има статистика за това колко от хората, пишещи се за "християни" са си чели библията дори, тоест те не познават собствената си религия, а какво остава за другите...примерно знам че будизма даже не е религия, а по-скоро философия

  Преди време попаднах на някакъв сайт(http://www.beliefnet.com/Entertainment/Quizzes/BeliefOMatic.aspx някакъв тъп тест беше), където можеш да провериш в какво точно вярваш(може да си мислиш, че си християнин а да се окаже нещо съвсем друго 😉

   
 12. Мира

  декември 16, 2010 at 11:56 am

  Абсолютно съм съгласна, че идеята за задължителен предмет религия е идиотска. Думата ми е за данъците. Аргументът "тея данъци от мен сте ги взели, бе" не върви никак. Представяте ли си какво ще стане, ако всеки от нас има право да определя - не само косвено чрез избори - какво да се прави с НЕГОВИТЕ данъци? 😉

   
 13. pi314

  декември 16, 2010 at 12:39 pm

  Напротив, важи с пълна сила. Тези пари съм ги изработил с пот на челото, и това че са в общ кюп не значи, че някой банкишки селянин може да ги използва пряко моя интерес.

  Междувпрочем, точно за това не трябва да се събират данъци освен за най-наложителните неща, за които и без това 99% от хората са навити да дават пари.