RSS
 

Защо трябва да четем между редовете

04 сеп.

Защо е важно е да се научим да четем между редовете? Просто е - когато някой се опитва да ни вземе за мезе, обикновено е достатъчно да го оставим да говори на воля, и да сравним думите му изказани от различни ъгли за да сглобим цялостната картина.

Надявам се тези две истории да ви харесат!

Ето например поредния епизод от комедийния сериал, разиграван от човекомразцитеФондации обявиха награда за разкриването на садист - убиец на куче. Става въпрос за 1000 лв награда ако някой успее да даде информация за извършителя на среднощен взлом в кучкарник в Долни Богров. Хм, може би е трябвало да си вземат куче-пазач? О, чакайте малко ...

Хех, нека пробваме втори прочит. Неизвестен извършител влиза в кучкарник с неизвестен брой песа, и никой от тях не подушва нещо подозрително? Не се разлайва?! Какво, в изолатори ли ги държат кучетата? Но едно е ясно - да влезеш в кучкарник за да убиеш садистично куче трябва да си наистина много изперкал, след като хиляди свободно живеещи индивиди тероризират околностите.

Въобще, очаквам да се търси скоро и "човек, охапал куче"...

Второто нещо е свързано с политиката. Както вероятно сте чули, правителството отказва да разблокира резерва на здравната каса, въпреки че не превежда обещани и подписани от самия премиер пари на болниците. Политици и от ляво и от дясно разбира се дружно нападнаха правителството, и донякъде се чувствам разочарован че нивото на политическия дискурс в България не им позволява да обяснят на редовия гражданин ситуацията. А след нападките за нерегламентирани харчове г-н Дянков излезе с изявление, че резерва на здравната каса не е баран и седи във фискалния резерв.

Това, разбира се, е вярно. Само че не е цялата истина, напротив, това е една доста добре скроена полуистина, която не отговаря на главния въпрос, и ми се искаше да има някой сериозен журналист да го разчепка както хората.

Просто в България, въпреки че по закон резерва на здравната каса не може да се харчи за друго, освен за здравеопазване (за това е събиран от ЗДРАВНИ вноски), той някак си е част от фискалния резерв, тоест парите по сметка с които правителството разполага като застраховка че може да поеме харчовете дори ако приходите се бавят. Един вид буфер.

По закон няма как да се злоупотребява директно с резерва на касата, затова се прави индиректно. Безумните харчове последните две години доведоха до изключително ниско ниво на резерва1, които г-н Борисов и сие можеха да си позволят понеже като парите на здравната каса седят в резерва и измамно го надуват.

В резултат на тези харчове сега тези пари са блокирани  и вместо да гарантират, че имаме здравеопазване, те се използват за да гарантират борда. Което е истинската измама.

 1. На ниво което а се барне, а лихвите по облигациите ни ще скочат до небесата. []
 

Tags: , , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Спас Колев

  септември 7, 2010 at 2:46 pm

  Фискалният резерв не гарантира борда, а само платежоспособността на правителството. Парите в обращение са обезпечени с други активи, които правителството не може да пипа (което е и целият смисъл на борда).

  http://www.bnb.bg/Statistics/StBNBBalances/StBalancesIssueDepartment/StBIDWeekly/index.htm

   
 2. pi314

  септември 10, 2010 at 12:15 am

  Имах предвид, че в непряк смисъл гарантира борда тъй като гарантира текущите плащания на правителството. Тоест използват парите които сме внасяли за здраве за да си закрепват харчовете.