RSS
 

Хипитата отвръщат на удара

22 юли

Психолохически факт е, че хората обичат да четат мнението си, изказано от другите. Обаче понякога е и доста приятно да прочетеш другото мнение, мнение, с което не си съгласен и можеш да обориш точка по точка. Затова много обичам човекомразците.

Днес попаднах на поредната такава статия в Дневник. Освен някои често срещани логически грешки, статията може да предложи единствено жалки опити за емоционална манипулация.

Цитат:

Две американски проучвания върху сексуалните престъпления и връзката им с насилието над животни очертават много ясна зависимост: 36% от осъдените за сексуални престъпления са проявявали жестокост към животни в детството си, а 46% и в зряла възраст; 46% от осъдените за изнасилване и 30% от осъдените за педофилия са измъчвали животни в детството си или след навършване на пълнолетие.

Зависимостта е повече от ясна - ако изнасилваш хора, вероятността да проявиш жестокост към животните е голяма. Това, което обаче далеч не следва от изнесените факти е, че жестокостта към животните води до жестокост към хората. Защо?

За да можеш да твърдиш, че едното причинява другото, трябва да покажеш първо, че има корелация - тоест че двата коренно различни вида насилие се случват заедно повече, отколкото поотделно, и второ, че именно насилието над животни ПРИЧИНЯВА насилието над хора. Доколкото корелация има, това не става ясно от твърденето горе. Но нека говорим за причинно-следствените връзки.

Когато ефектите А и Б корелират, има в общи линии четири варианта.

 • корелацията е въпрос на случайност
 • А причинава Б
 • Б причинява А
 • някакъв трети фактор причинява и А, и Б

Как по-точно статията оправдава заключението, че именно насилието над животни води до насилие над хора? Никак.

Много по-вероятно и къде-къде по-логично и подплътено с доказателства е че двете са корелирани заради трети фактори. И че факторите, които водят до това човек да стане насилник - лошо семейство, бедност, необразованост и т.н. - водят и до това.

Статията цитира експерт:

Специален агент Алън Брантли, един от най-известните профайлъри на ФБР, изразява  категоричното си убеждение, че насилието над животни не е безобиден отдушник за агресията на психически здрав индивид, а тревожен сигнал.

Явно дори г-н Брантли твърди, че насилието над животни е СИГНАЛ, а не ПРИЧИНА!

Освен това статията няма какво повече да предложи - следват уверения, че за насилие над животни на запад се влиза в затвора и това е добре (а не е просто демонстрация, че западняците са приели поредния си тъп закон заради  хипитата). Следват емоционални апели, кулминиращи в

(описание на случки с издевателства над животни) Лично мен това силно ме притеснява, а вас?

Да, мен наистина ме притесняват хора, които не правят разлика между животни и околните. Също ме притесняват хора, които безцеремонно заменят логиката и разума при създаването на закони с елементарни емоции.

Само че не се опитвам да ги вкарам в затвора.

 

Tags: , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Стайко

  юли 23, 2010 at 10:33 pm

  Това е като онзи факт, който ми разказа - че вегетарианците живеят по-дълго от обикновения човек, не защото не ядат месо, а защото като цяло вегетарианец става някой много по-уклончив към водене на здравословен начин на живот.

   
 2. pi314

  юли 25, 2010 at 10:32 pm

  Добър пример. По-скоро способността да изтезаваш тялото си с вегетарианска диета ти дава и способността да се изтезаваш с лишаване от удоволствия като пушене и пиене, но общата идея е такава. 🙂

   
 3. Xunap

  август 6, 2010 at 2:16 pm

  Никакви хипита не са зоофилите от кучкарските организации. Те са си просто едни лъжливи бизнесмени. Искат ежегодната реколта от кучета да не намалява, за да печелят от кастрации, обезпаразитяване и т.н. во веки веков. Е, в един момент хората се усетиха, че "Екоравновесие" внимателно кастрират само 50% от кучетата, а останалите оставят за разплод, та да има и за догодина. И някои взеха нещата в свои ръце. Не всеки може да издържа на денонощното лаене на помияри, а на другия ден да се очаква да работи като хората. Или ухапвания, сране в детските пясъчници, разнасяне на кучешка тения и безброй инфекции.
  Аз като хипар се разганичавам от кучкарите и не искам да имам нищо общо с тях.
  П.П. Вегетарианец съм, не пия и не пуша. Досега не съм се чувствал изтезаван за това. От край време не ми прави кеф да пия, да пуша така и не се научих. Баща ми е жив пример за вредата от цигарите. Но има го и тоя момент, че си падам по здравословния живот, кефя се на интелигентска салата (едро нарязани домати с едро нарязан лук 🙂 ), кисело мляко (никога БИО!), каране на колело и т.н.

   
 4. Защо трябва да четем между редовете - Пи-пи-пиленцееее

  септември 4, 2010 at 9:50 pm

  [...] поредния епизод от комедийния сериал, разиграван от човекомразците - Фондации обявиха награда за разкриването на садист [...]