RSS
 

За борбата с религиозния екстремизъм и насилието над личността

07 юли

Днес ми попадна интересната новина, че в няколко читалища в Пловдив са открити книги от забранената организация - църквата на сциентолозите. Дотук няма нищо странно - много държави са забранили тази организация, поради проповядването и прилагането на насилие (особено психическо) над жертвите си.

Обаче следните коментари на кмета малко ме вбесиха:

Литературата се изземва, защото според Центъра за религиозните изследвания застрашава страната с дестабилизация, заяви Славчо Атанасов.

Моля?! Откъде-накъде някой ще конфискува книги, защото някаква друга измислена организация решава, че книгата "заплашва страната с дестабилизация"?! Кой по дяволите дава право на тази гнида да решава какво имам право да чета и какво не?

Но нещата не започват и свършват тук. Налагането на диктатурата на мнозинството, така характерна за недораслите демокрации, е основното забавление в българското общество. Примери за това - бол.

Както вероятно си спомняте, преди време издадоха на български книгата на Хитлер - Моята борба - и всеки любител-партизанин и кучето му скочиха да я забранят.1 Жалко, ако повече хора бяха чели поне класическите антиутопии на западните автори като Фаренхайт 451 на Рей Бредбъри щяха да си дават сметка колко опасен е такъв прецедент, далеч по-опасен отколкото може да бъде която и да е книга.

Но преследването на инакомислещите е отдавна заложено в Наказателния Кодекс:

Чл. 108. (1) Който проповядва  фашистка  или  друга  антидемократична  идеология  или  насилствено изменяне  на  установения  от  Конституцията  на  Република  България  обществен държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.

Ако някой може да ми покаже поне принципната разлика между този закон и бившия чл. 1 на конституцията на (тогава) Народна РБ ... всяко инакомислие се преследва от закона.

И така нататък и така нататък.

Изобщо, насилственото налагане на идеите над човека, промиването на мозъци чрез цензура, е истинското зло.

Ако на жертвите на Сциентологията им беше обяснено, че това е просто поредната религия със цел източване на парите им и манипулацията им (като християнството, ислямът, юдаизмът, хиндуизмът и така нататък), може би щяха като другите рационални хора да игнорират тези болни фантазии.

Ако всички бяхме чели "Моята борба" (доколкото съм чувал е доста скучно четиво), подозирам че на младите и зелени "нацисти" изобщо нямаше да им е интересно да се занимават с тези глупости. Най-малкото нямаше да ВЯРВАТ на бъртвежите на побъркания му ум.2

А как действа обществото? Безумно неадекватно както винаги:

 • Мистифицира практикуването им, което привлича младите хора
 • Засилва възбудата от това че участваш в нещо забранено - като например нацистите. Да не споменавам че като гледах тази жалка сбирщина хипари на протеста против насилитето на МЕН ми се прииска да ида и да ги набия...
 • Маргинализира жертвите на тези идеологии, и така оставя младите на произвола на съдбата! Само избрани хора могат да участват в едно тайно общество, което спомага за откъсването на връзките в семейството при обработката на жертвата на религиозните фанатици.

Затова твърдя, че борбата с екстремизма минава само и единствено през образоването на обществото! Изгарянето на книги и хора никога не е вършило работа, може да питате Хейсус!

 1. Начело разбира се бяха представителите на църквата, умело присвоила си спасяването на българските евреи от зверствата, докато немските им колеги са използвали същите фантазии за своя небесен приятел за да надъхват нацистите в извършването им. []
 2. А позьори винаги ще има... []
 

Tags: , , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Longanlon

  юли 7, 2010 at 9:51 am

  аз лично ще прочета някоя от тия книги (има ги и в местната библиотека), да видя за какво става дума 🙂

   
 2. Стайко

  юли 11, 2010 at 12:41 am

  Физическата забрана е не само незаконна, тя е неефективна. Рационалното обяснение ще даде някакъв резултат, но едно медийно заклеймяване от достатъчно силни авторитети ще е в пъти по-ефективно. Все пак склонните да се впуснат в дебрите на нетрадиционните религии едва ли ще са от най-последователно мислещите.
  А че пловдивчани си имате особняк за кмет, спор няма. 🙂

   
 3. Стайко

  юли 11, 2010 at 12:42 am

  "по-ефективно" да се чете "по-ефикасно"

   
 4. Боно

  юли 11, 2010 at 9:10 am

  Ами, познавам такива хора, дето много си падат по конспирациите, макар че мислят доста и добре. Повече е въпрос на среда - ако никой не те е открехнал за чудесата на света, нуждата за задоволяване на любипитството ни лесно ни подвежда към такива щуротии.

  Това с авторитетите е малко пипкава работа. Онзи ден гледах как г-н Цветанов ръмжеше и сумтеше авторитарно от трибуната на НС, и всичко което казваше инстинктивно го отричах, просто защото някой имащ се за нещо много се опитваше само с гола приказка да го затвърди като истина, да не говорим тоталната липса на уважение към него. От друга страна има хора, които за мен са авторитети и тяхното мнение уважавам и считам че участват във формирането на моето мнение.

  Но по принцип не считам авторитетите за кой знае колко положителна сила в едно общество. Ако нещо не може да се защити на логична основа, изобщо не заслужава да бъде приемано за истина, включая анти- анархията, нацизма или дори култовете.

   
 5. Стайко

  юли 11, 2010 at 10:48 pm

  Чувствам се задължен да ти кажа:
  Прочети книгата на Макс Вебер "Ученият и политикът"!

   
 6. eldred

  юли 12, 2010 at 9:03 pm

  Славчо Атанасов е доказан олигофрен. Фашистките ми и фанатични прояви са си ежедневие, ама то от кмет на ВМРО друго не съм и очаквал.