RSS
 

Актуални псевдонаучни измами

16 май

Днес случайно попаднах на поред псевдонаучна измишльотина, и просто не можах да се стрърпя да ви я разкажа, като за бонус слагам и няколко други, които ме човъркат от известно време.

Докато основното количество фантасмагорични джунджурии на пазара са свързани с магически кристали, камъчета, вълшебна вода, икони и други религизоности, на които са подвластни изключително наивните вярващи1, следните екземпляри апелират към хората, които вярват в науката. Уви, само вяра не върши работа, нужно е и мъъъничко мислене.

PhoneShield - устройство за защита от GSM-радиация

Описанието е кратко, но още първият абзац ни хвърля в тъча:

Неспокоен сън, главоболие, преумора, липса на концентрация...това са само част от неблагоприятните страничните ефекти, предизвикани от употребата на мобилен телефон.

Дааа ... досега си мислех че основната опасност от GSM-а идва от неконтролираното затъпяване от безсмислени разговори и клюки - но сега към този ужас се добавят и няколко болежки, които хептен не могат да бъдат измерени  сигурно.  Липсва само стреса от непрекъснатото звънене и шофирането с телефон в ръка, но да видим как се справяме с преумората:

Какво можем да направим, за да смекчим нашите притеснения? Отговорът е PhoneShield кварц, ...

Ааааааа, пак магически кристали!!! Но ако не друго, то поне става за фешън аксесоар:

Продукта е разработен и произведен във Великобритания и носи европейски знак за качество.

Междувпрочем научния консенсус е, че електромагнитните вълни, излъчвани от GSM-ите нямат измерим ефект върху човешкото здраве. Дерзайте.

Неодимни магнетизатори EXPANDER

Слагате си две джаджи на колата, с което постигате намаляване на консумацията на бензин с до 22%, увеличавате мощността с 16%, предпазвате свещите от нагар, удължавате живота на двигателя и улеснявате студеното палене.

Твърде добре за да е истина? ДА!

Май единствената истина в цялата реклама е:

Никога не е регистрирано отрицателно въздействие на магнетизаторите върху работата и живота на двигателя, независимо от типа гориво, с който работи!

Склонен съм да вярвам - в крайна сметка и хомеопатията няма (странични) ефекти ;-).

Изключително забавно е как лъжите в рекламата се преплитат една в друга - например уж работи за двигатели от 1,2 до 2,3 литра, пък 1/5 от измислените двигатели на "доволни клиенти" по-долу са над 2,5л.

Или как цитират намаляване на разхода от нереалистично големи цифри до що-годе нормално ниво - извинявай ама за да изкараш 7,4/100 за Mitsubishi Galant 2л дизел трябва яко да си го настъпил - а това го знам защото брата кара такъв.  6,5/100 - "магически сваления" си е напълно нормален разход дори на магистрала със 130км/ч.

Или твърдението

РЕЗУЛТАТЪТ СЕ УСЕЩА ВЕДНАГА,обаче периодът на стабилизация трае до 90 дни и минимум 1600 км пробег

срещу

При липса на ефект до 2 седмици от монтажа, свържете се с нас, за да установим и коригираме евентуалния проблем.

До 3 месеца след покупката, ако не виждате резултати от действието на магнетизаторите: ВИЕ НИ ВРЪЩАТЕ МАГНЕТИЗАТОРИТЕ, А НИЕ ВИ ВРЪЩАМЕ ПАРИТЕ!!!

Особено забавна е параноята, която се надяват да ви затресе като прочетете раздела "ЗАЩО НЕ СЕ МОНТИРАТ ФАБРИЧНО ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА АВТОМОБИЛИ?".

А техническата основа е абсурдна - такива схематични картинки са смешни. Наливаш бензин от едната посока и духаш от другата и воала - случва се магия и бензинова смес! Дори съвременнията карбуратор е чудо на техниката, не просто T образен профил.

На всичкото отгоре съвременните двигатели впръскват горивото директно в цилиндрите и не се меша с въздуха до този момент - каквито и магнитни щуротии да се надяват да са се случили до този момент, като минава през дюзите на common rail системата просто няма как да се запазят.

Но истината е проста - ако това работеше, всички щяха да го правят, за да ни продават по-некачествени двигатели (понеже това ги пази), с по-малък обем за да са им по-евтини и да бият конкурентите. А най-малкото развиващите се държави като Китай щяха да ги ползват, понеже нямат особени залежи на нефт и такова пестене е в техен интерес.

Quadro Tracker и неговите аналози

Като си говорим за България и това колко са подкупни нашите политици, не трябва да забравяме да обръщаме взор отвреме навреме и навън.

Миналата година Ирак закупи ADE 651 - устройство за откриване на експлозиви. Интересното е устройството представлява аналог на лесковата пръчка за откриване на подпочвена вода или подземни богатства. Оперира се, като огънатата метална пластина се насочва към подозрителната кола или камион, и "резонира", ако има експлозив - тоест шавва нанякъде. Съвсем логично работи точно колкото лесковата пръчка - което ще рече никак!

Факт е, че лесковата пръчка и Quadro-то заблуждават чрез психологическият ideomotor effect, известен на науката от 200 години. Факт е, че Джеймс Ранди дава 1 милион долара на всеки, който покаже, че това устройство работи по-добре от чист късмет.

Но не бива да ни учудва, че производителя не се интересува да прибере парите - предвид факта, че устройството струва $60 000 на парче. По $60 000 за една огъната пръчка, и то за хиляди бройки. Някой прибира яко комисионни...

Животът е труден - бензинът винаги е по-скъп отколкото искаме, страх ни е (рационално или не) от техниката, която не разбираме, както и не искаме да избухват бомби в града ни. И точно с тези страхове си играят шарлатаните, които ни пробутват безполезните си джунджурии на безумни цени.

И най-вече помнете, че когато някой ви предлага нещо прекалено добро за да бъде истина ...  ами обикновено е точно така!

 1. тавтология... []
 

Tags: , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Комитата

  май 17, 2010 at 11:52 am

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1241206/Mobile-phone-exposure-protect-Alzheimers-disease.html Май е точно обратното, GSM-ите са профилактика срещу Алцхаймер 😉

   
 2. Кирил

  май 17, 2010 at 11:52 am

  Наскоро имаше и цяло сутрешно предаване в което основно се обсъждаше и показваше чудодеен китайски гребен. Лекуваше общо взето от всичко по много.
  Алабалистиката се продава лесно за съжаление.

   
 3. begemot

  май 20, 2010 at 1:26 am

  айде сега, нямало ефект. да не би да имаш 100% доказателства, че като няма ефект непосредствен ефект върху роднитните до 9то коляно 5 поколения напред?! от къде да знаем, трябва да изтеглим мобифоните от пазара незабавно и да се изискат 60 години тестове!

   
 4. dechev

  май 22, 2010 at 9:11 pm

  моля да бъде изчислен интензитета на магнитното поле създадено от неодимови магнити , които поляризират неполярните бензинови молекули (за нафтата да не споменавам) , като се има предвид дебита на съответния горивопровод...:)))

   
 5. UZUMAKI

  май 24, 2010 at 9:31 am

  Някой да отговори на Дечев! 😀

   
 6. dechev

  май 24, 2010 at 9:40 am

  Честит прзник на всички!

   
 7. UZUMAKI

  май 24, 2010 at 9:51 am

  И на теб! 🙂

   
 8. приятел

  ноември 23, 2010 at 11:43 pm

  Като каза по-горе "Междувпрочем научния консенсус е, че електромагнитните вълни, излъчвани от GSM-ите нямат измерим ефект върху човешкото здраве. Дерзайте."
  Ето на какво попаднах:
  http://www.truehealthfacts.com/reasearch-news/CellPhonesEMR.html
  Топката е в твоето поле 😉 Дерзай.

   
 9. pi314

  ноември 25, 2010 at 12:42 pm

  Такива сайтове по 2 за лев мога да ти намеря, едните проповядват спасители (не на плажа, а исусове), другите имат "доказателства" за извънземни в древен Египет, трети се оплакват, че прясното мляко е отровно за хората.

  Искаме статии, и то научно обосновани.