RSS
 

Малко неволно сексуална биология

31 мар.

Като някой, който на моменти търси английско-български речник за да преведе мислите си на български,  от известно време се интересувам от етимологията на различни идиоми. Интересен израз на английски е например  използването на boner в преносен смисъл, най-добре илюстриран в следния виц:

На изпит по анатомия в института на студентка й се пада въпрос за мъжкият полов орган.
- Мъжкият полов орган е една такава кост дълга около 30 см - започва бодро студентката.
Професорът, слушайки я печално, въздиша:
- Че е кост, не сте права, а за останалото просто Ви е провървяло...

Оказва се, че при доста животни действително има кост, наречена baculum, която спомага за изправената позиция. Дори най-близките ни родственици шимпанзетата се опират на тази парадигма. Обаче при хората е изчезнал. Въпросът е защо?

Еволюционният биолог Доукинз спекулира през 2006, че причината за това е ... жената!1

Възгледа му е, че загубата на тази кост при хората, въпреки наличието и шимпанзетата е резултат от сексуална селекция, водена от жените в стремежа си да открият признаци на добро здраве в перспективните партньори. Разчитайки единствено на хидравлично налягане за да постигне твърдо състояние, пенисът става особено уязвим  на вариации на кръвното. Слабата ерекция издава не само физическите здравни състояния като диабет и неврологични проблеми, но и психически отклонения като стрес и депресия.

Ееей, виждате ли сега, добре, че мъжете сме душички и оставяме да ни преглеждат редовно. Така де, като превантивна мярка. Ама честно.

 1. следва преведено от Уикипедия []
 

Tags: ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. mitakka

  април 14, 2010 at 6:36 pm

  ъъъъ, кокалчето в пишката не беше ли само при мечките, отнякъде съм го чул но не ми се преравя нета да видя дали е вярно

   
 2. pi314

  април 15, 2010 at 7:18 am

  Виж в Уикипедия: baculum ... затова ги слагам тези линкове ;-).

   
 3. езиково обучение

  май 8, 2013 at 8:23 pm

  Ейй, това ми хареса! 🙂 Добре, че сте мъжете да ви преглеждаме и ние жените по-честичко 😉 За това, че не е кост не знам дали да съжаляваме 😉 Честно не знаех, че при шимпанзетата има кост, това е интересна информация и се надявам, че не е просто хипербола или литературна измислица. А вица ще го разкажа, да не би да се забрави във времето... 🙂