RSS
 

Е ли философията наука? Кой знае...

26 мар.

но пък винаги е забавно човек да почитва и някой друг блог. Може да попадне на интересни лафчета, а тук-таме и на някой бисер на интелекта. Убеден съм че след като прочетете тази статия ще се съгласите с мен.

Покрай желазабелязах една статия на Ангел Грънчаров - Защо философията не е наука, и защо науката не е панацея - и не заслужава да бъде прекомерно превъзнасяна. Особено любопитен бисер:

И какво излиза? Според казаното излиза, формално погледнато, че философията е само на една трета (1/3) наука, понеже в нея освен познавателен аспект има още два аспекта, ценностния и практическия.

Няма какво повече да добавя - мисля че автора е напълно прав. За да ви помогна в разбирането на мисълта му искам да приведа един популярен анекдот:

Защо крокодила е по-дълъг отколкото зелен? Защото отгоре е дълъг и зелен, отляво е дълъг и зелен, отдясно е дълъг и зелен, но отдолу е само дълъг!

Така и доказателството на г-н Грънчаров кулминиращо в заключението, че философията не е наука, а е философия, и само 1/3 наука, следва да бъде доведено до логичната завършеност: а философа Ангел Грънчаров е 1/3 философ, 1/3 Ангел и 1/3 Грънчаров.

И Ангел е напълно прав да се възмущава от материалистичното събиране на числа и буквички от разни там "учени" които гонят "ефективност" на употребяваните ресурси ... това няма нищо общо с полезността на философията. Ееех тези наивници учените ...

 

Tags: , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Longanlon

  март 27, 2010 at 8:20 am

  хъхъхъ, това общо взето разюмира мислите ми по въпроса.

  Ангел като че ли малко се обиди, че събрах 500 страничната негова книга, която ми изпрати за мнение, в половин изречение, отричащо "духовността" като плод единствено на фантазия... но аргументите му, с които защитава виждането си относно философията, духовността и бог както в книгата, така и в последвалите статията ми негови статии и коментари, общо взето се свеждат по смисъл и валидност то тези на горното за крокодила.

   
 2. rendeto

  март 27, 2010 at 12:40 pm

  Аз това за крогодила го знам другояче. Повече е зелен, отколкото дълъг, защото е дълъг само на дължина, а е зелен и на дължина, и на ширина.

   
 3. Longanlon

  март 27, 2010 at 1:43 pm

  ето така се раждат съперничещите си школи във философията...