RSS
 

Още за Антималигноцита

30 ян.

След като публикувах предната статия за Измамата Антималигноцит, в един от коментарите някой беше закачил адреса на тази статия за "лекарството" на г-н Христов. Изключително интересно четиво, от сайт от поредицата сайтове Quackwatch, в която биолози и доктори побликуват проучвания на материалите свързани с различни "магически" лекове.

Искам да разясня личната си позиция си по Антималигноцита.

Аз ЖЕЛАЯ някой да ми покаже реални доказатества, че Антималигноцита действа! Аз ИСКАМ лекарство против рака! Ако е просто за извличане, като това на г-н Христов, бих се радвал много за милионите спасени човешки животи!

Не мога да докажа, че отварата не действа, най-малкото понеже не може да се докаже несъществуване на обект (can't prove a negative), а само съществуването (като го посочиш). Друг проблем е, че клинични тестове са ВИНАГИ първо върху животни - аз не съм биолог и нямам достъп до лаборатория в която да направя изследванията. Освен това по думи на потърпевши цената на отварата за един курс на лечение е повече от 1000 лв. Но дори и да направя такива изследвания, това няма да покаже че лекарството не действа, а само че не действа по начина, по който е правен конкретния тест.

Само че да се иска от скептиците да докажат безполезността на билковата отвара не е честно, тъй като е проява на двоен стандарт. Аз НЕ съм длъжен да доказвам каквото и да е било! ТЕ твърдят, че лекарството действа, ТЕ трябва да го докажат!

Бихте ли си купили от сергия на битпазар месо с неустановен произход? Ако продавача ви каже "Ама вие докажете че не е най-фино телешко!", ще го изгледаме с недоумение. Не е ли нормално е да изискваме такъв контрол на лекарствените продукти? Не е ли нормално да изискваме доказателства?

В предният ми пост беше критиката беше центрирана върху факта, че анекдотите които разпространяващите отварата разказват не са достатъчни за да се установи ефект от отварата. За нещастие успяват да залъжат успешно незапознатите със статистиката хора!

В този ред на мисли, искам да сподела една спекулация по темата. Много хора обвиняват голямата фармация  конспирация, като същевременно пропускат доста правдоподобната възможност да има конспирация именно от страна на продавачите на Антималигноцит. За мен искането да се регистрира/патентова това лекарство е чупква в кръста, която се използва за рекламни цели. Първо, защото  според комисията по лекарствата искане за патент не е постъпвало! Второ, от бройката обявени "излекувани пациенти" следва че  парите, които г-н Христов е получил от тях отдавна трябва да са достатъчно за патента! Трето, и най-важно, продавачите на Антималигноцит нямат нямат сметка то да бъде тестано, защото с демонстрацията на "борба против статуквото" се опитват да манипулират жертвите си и обществото като цяло. Освен това ако лекарството влезе в клинични тестове и се покаже, че не действа, въпросните продавачи ще загубят бизнеса си.

Да не пренебрегваме и факта, че за 50 години не са направили успешен тест, който да е документиран и публикуван в журнал. Освен това има и доста интересна дискусия в този форум, където се задават тези, а и други важни въпроси ... отговорите на продавачите на Антималигноцит можете сами да ги видите.

Изобщо фактите сочат убедително в посока липса на доказателства за ефективност.

Няколко души във Фейсбук възкликнаха, че тази група не е за мен, след като съм скептично настроен и не подкрепям идеята за лекарството. Напротив, точно там е мястото на въпросите, тъй като там са хората които се интересуват от лекарството!

И още нещо, според мен ВИЕ трябва да спрете да давате съвети на хора със здравословни проблеми. ВИЕ трябва да спрете да съветвате хората "пробвай това или онова", защото (в общия случай) не сте лекари и нямате морално право да действате като такива! Лекарите учат цял живот как да лекуват пациентите си, те са тези които имат моралното право да ги съветват!

Понякога не си даваме сметка как такива на пръв поглед дреболии като едно "ЗА" във социална мрежа може да убие човек.

И искам да завърша с едно перфектно попадение по темата:

Почти нямам какво да допълня, освен да пожелая на всички които искат да ‘защитават’ това .. нещо, да спрат да бъдат толкова първосигнални, когато някой манипулатор им засвири на националистическата струна.

И да повтовря, аз ЖЕЛАЯ някой да ми покаже реални доказатества, че Антималигноцита действа! Аз ИСКАМ лекарство против рака! Ако е просто за извличане, като това на г-н Христов, бих се радвал много за милионите спасени човешки животи!

Update: Да не забравяме и статията на begem0t по темата. Молекулярен биолог, който обяснява колко абсурдни са твърденията на продавачите му, от гледна точка на специалист по темата. Задължително четиво!

 

Tags: , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Longanlon

  януари 30, 2010 at 4:56 pm

  тъпото е, че повечето хора смятат анекдотичните доказателства за достатъчни - (не говоря за болните, те и за сламка надежда се хващат, нормално е) - "виж, едикойси се излекува"... а защо, как, дали е точно така...

   
 2. pi314

  януари 31, 2010 at 1:58 pm

  Да, трябва някой ден да драсна по тази тематика, защото не е кой знае колко сложна цялата работа, а и не е само този шарлатанин дето зарибява хората по този начин.

  Но ти след като си гледал Penn & Teller знаеш за какво иде реч - астрология, парапсихология, ясновидци, врачки, ESP, хомеопатия, акупунктура, голяма част от билколечението, та до спама с помпичките.

   
 3. begemot

  февруари 3, 2010 at 8:56 pm

  ами това няма да спре според мен докато образователната система не се промени така, че децата да бъдат научавани на критично мислене и боравене с потоци от информация. и тъй като това няма да стане, а даже образованието се влошава и влошава, предсказвам (chuckle) лавинообразно нарастване на такива случаи в близко бъдеще.

   
 4. Къде е вредата? - Пи-пи-пиленцееее

  април 22, 2011 at 1:03 am

  [...] на простолюдието. Пример за това са г-жа Папазова, г-н Христов и множество други селски, градски, учени от дядовците [...]

   
 5. autoinsurancemi.weebly.com

  септември 22, 2013 at 8:00 am

  There are entire table wear, taking into insurance deductible account various criteria like the age and health of the prospective policy holder, the sum assured along with accumulated bonus.
  Age In order to understand the process better.

   
 6. [Plumbing Austin|Emergency Plumbing Austin|Plumbing Contractors Austin|Emergency Plumber Austin]

  януари 5, 2014 at 5:52 am

  When grabbed ahead of time good enough, it's possible to possibly help you save themselves main hurt and expenses linked with restore.
  The plumbers who will be working on your own problem have the skill and the
  expertise to provide quality services to you.
  A successful plumbing business in Melbourne, Darryl & Tanya prides their
  business on delivering the most beneficial experience on their customers and delivering incomparable workmanship.

  Feel free to visit my website: [Plumbing Austin|Emergency Plumbing Austin|Plumbing Contractors Austin|Emergency Plumber Austin]

   
 7. Cheap Moving Companies Fort Lauderdale

  януари 19, 2014 at 4:10 pm

  The mover doesn't offer or agree to an on-site inspection of your household goods and gives an estimate over the phone or Internet.
  The coming months will be the debut of those new episodes in the Disney Channel's Disney Junior kid's block.

  They introduced themselves and got our names so when they needed information they could
  just refer to us.

  Stop by my homepage - Cheap Moving Companies Fort Lauderdale

   
 8. Sewer Reno NV

  януари 25, 2014 at 7:02 am

  A main line stoppage occurs in the main sewer line that connects your home plumbing to either a septic tank or your city's municipal sewer system.
  You have to consider certain facts before making sure that your house
  becomes a real 'home'. You'll be able to tell when the auger contacts the material causing
  the clog.

  Here is my webpage Sewer Reno NV

   
 9. cancan

  февруари 25, 2014 at 7:33 am

  Thank you a bunch for sharing this with all people you actually recognize what you are talking approximately!
  Bookmarked. Please also talk over with my
  site =). We can have a hyperlink exchange agreement among us

  Here is my homepage :: cancan

   
 10. Newly Released Movies

  март 24, 2014 at 4:18 pm

  I was recommended this website by way of my cousin. I'm not certain whether or
  not this post is written by means of him as no one else realize such
  distinctive about my problem. You are amazing! Thank you!

  Look into my weblog; Newly Released Movies