RSS
 

По темата защо трябва да умеем да караме добре

25 ян.
ribaricatetevenglojenegljenski-manastir-27092009-063

Звяра почива

Ееех, проклето време ... а като си спомня че миналата година по това време си регистрирах мотора! Като се замисля май за това съм и на това дередже с изборните дисциплини за специалността, ама карай да върви. Днес си джурках из любимите сайтове и в МотоЗоната случайно попаднах отново на темата с книжките за теория на мотоциклетизма.

Което ме наведе на мисълта:

Учете се да си карате колите, ей! Хващайте книжката на Собиеслав Засада, и марш да тренирате каране на лед. За по-сериозно обяснение що е то кола и как действат силите при движение е доста интересна Physics of Racing, книжка от физик който обяснява какви сили действат по време на шофиране.

За мотоциклетисти ето една от любимите ми, частично преведена на български и оригинал. Има доста хватки и обяснения на човешки език защо правилната техника е изключително важна.

Майка ми редовно коментира как не искала да кара дори кола, защото по този начин зависиш много от другите шофьори, та за това ме съветва да забогатея и да си взема фирмен шофьор да ме вози. Засега не съм успял да и обясня, че се старая да се уча да карам точно за да мога да не завися от другите на пътя в такава степен.

Всеки ден ги гледам тези майстори, профучават на 30 см от другата кола с 40 км/ч разлика в скоростта, не намаляват при ограничена видимост, кръстовища или хлъзгав паваж. Рано или късно някое дърво ще изскочи на пътя им, ще потанцуват малко и ще обявят че пътя им е крив, а те са майстори, и пак няма да поумнеят. Дано в този си експеримент не затрият и някой невинен човек.

Мотото на карането ми авторът на горната книга много точно коментира във главата Използване на газта, именно

Сериозните мотоциклетисти "се задълбават ненужно много в безсмислените детайли на завиването", защото света е пълен с изненадващи завой, дори и на изходите от магистралите.

Или както е казал народния гений,

If someone's worth doing, she's worth doing right ...

За една година каране и 12 000 км изминати по пътищата на България все още не съм овладял дори тези базови техники, или поне не успявам да ги прилагам систематично. За щастие трите опасни ситуации миналия сезон успях да ги овладея без поражения, за нещастие поради слаб техника на моменти успях да попадна в тях ... Лаская се да си мечтая, че хлъзванията съм ги спасил със светкавична реакция  ... но пък на шутовете по земята им липсва финеса на техниката на каране, към която се стремя.

Всеки инцидент на пътя е лошо нещо. Дори да имаш хубаво каско и застрахователите да не те острижат с непълно плащане на ремонта, пак ще имаш поне седмица без МеПеСе в най-добрия случай, разкарване по застрахователи, нерви, а в най-лошия случай може да си без каско, обявят те за виновен, и гаден застраховател на ГО-то отказва да плати за това че си надупил някой мерцедес ...

Ще дърпам ушите на един точно определен човек, той си знае кой е, дето преди две седмици успя да целуне едни саксийки край пътя. Вярно, причината беше заледяване, пък и той си призна че малко се е стреснал и че е можел да овладее колата с повече техниха. За щастие той се упражнява в контролирани хлъзгания, и стискам палци следващия път да успее да овладее колата.

Безаварийна и умната!

 

Tags: , , , , ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*