RSS
 

Антитерористичните мерки?

11 май

Днес гледах по Дискавъри едно от интересните предавания - за съвременните оръжия. Разказваше се за едно устройство, което с малък взрив изхвърляше водна струя, която се използва за обезвреждане на бомби. Горе-долу през цялото предаване се обясняваше как това е в огромна помощ за обезвреждане на терористи.

Това ме накара да се замисля за същността и ефектите на антитерористичните мерки в съвременното общество. Тук съм изложил разсъжденията и заключенията си, ще се радвам на коментарите ви.

Напоследък си е направо фешън да се харчат пари за антитеористични мерки. Модата се изявява преди всичко в САЩ, но и в Европа има доста последователи. Освен меко казано глупавите мерки за сигурност, като  ограничението за течности на борда на самолет, пари се дават и за техника за следене на пътниците, биометрични документи за самоличност, инсталиането на камери наляво и надясно и други меко казано спорни откъм ефективност мерки за осигуряване на безопасността на хората.

Но нека започнем с изглаждане на терминологията. Какво е тероризъм? Съгласно българската страница в уикипедия, няма конкретна международно приета дефиниция. Затова бих желал да се обърна към тази във английската страница - грубо преведено като "тероризмът е политика на внушаване на страх". Когато терористът се взриви, той помита примерно 30 човешки живота, но това е средството, не целта. Това сплашване се прави за да постигне целите си - представени обикновено като искане държавата да промени политиката си, да промени религията си (да, има и толкова глупави хора, но това е друг въпрос), или да отмъсти за убити роднини/приятели/сънародници.

Дали това е изобщо адекватен начин за изискване на промяна в националната политика също е спорен въпрос. Някои хора ще кажат "страх ни е, аре вън от Афганистан", други ще кажат "я да си е..т м.....а, не ни е страх", трети ще кажат "и без това е неморално да сме във война, дайте да се изтеглим", а има още много други кои повече, кои по-малко адекватни реакции. Но и това не е важно в случая.

Нека си представим че чичо Сам е затегнал режима та муха да не може да прехвъкне. Всеки бомбаджия бива хванат преди да се взриви. В самолетите броя на командосите е 51% от пътниците за да може дори при гласуване да отхвърлят бомбаджиите. И в обществото вече няма страх от терориста, терористите са се провалили, нали така!

ГРЕШНО! Истината, за която не се говори е, че това е пълната и окончателна победа на терористите. И ето защо: обществото така или иначе ще научава за опитите на терористите (иначе няма как да има честен съдебен процес). Фактът, че днес бомбата не е гръмнала, няма да накара хората да са спокойни че  и утре няма да гръмне.

Дали терориста ще умре при взрива, ще остане в затвора или ще бъде екзекутиран няма да промени предразположението му към акта на насилие - явно той и сега е готов да умре. Няма да промени и ефекта върху обществото и обикновения човек.

Така че терористите ще се множат, защото в тяхните очи печелят - без значение дали е успешен или неуспешен акта на насилие. Хората ... ами те пак ще са си изплашени. Бизнеса с камерите, оръжията, антибомбите ще се върти ... Виждате че реален положителен ефект на такива "антитерористични" мерки няма дори теоретичен начин да се появи.

Всъщност има доста ефективни начини да се спре тероризма. Примерно да се изкорени причината му - дали ще е чрез позволяване на хората в онеправданите страни да живеят човешки, дали ще е със спирането на безсмислените близкоизточни конфликти по един или друг начин ... е това зависи от всички нас. Но решението не е в поредната камера на Славейков ... и не трябва да позволяваме на политиците да ни го продават като такова!

 

Tags: ,

Остави коментар.

Идеята на коментарът е да има принос към дискусията или да изразява гледна точка. Коментари, несвързани с темата, както и пълни с обидни или вулгарни думи, както и лични нападки, няма как да допринесат за това и ще бъдат трити.

 

*

 
 1. Александр

  май 16, 2009 at 11:25 am

  Респект за посты! Сам сажусь писать ничего не получается..

   
 2. pi314

  май 16, 2009 at 9:38 pm

  Прав си, популяризирам идеите си ;). Поста е само един вектор на атака...